G4Media.ro

Ministrul Energiei, dispus să accepte ordinul ANRE de prelungire până la 30…

Ministrul Energiei, dispus să accepte ordinul ANRE de prelungire până la 30 iunie a perioadei de schimbare a contractelor de energie electrică dacă furnizorii „ies public cu comunicate” că acordă discount tuturor clienților

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că este „ușor nemulțumit” de noul ordin al ANRE, prin care a prelungit perioada de schimbare a contractelor pentru energie electrică până pe 30 iunie și care prevede că furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, dar că „lucrurile sunt normale” dacă furnizorii vor anunța public prin „comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

„Vineri, ANRE a pus în dezbatere modifcarea Ordinului, după ce a avut discuții și cu Consiliul Concurenții, și cu noi, și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu. Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a adăugat că a discutat cu ANRE, care i-ar fi spus că „a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor”

„Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a precizat ministrul Energiei.

Potrivit ministrului, procesul de alegere a unui furnizor, la capătul acestor șase luni, nu ar trebui să fie unul complicat.

„Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic – deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial – în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață”, a scris ministrul.

Virgil Popescu precizează că, dacă în șase luni de zile persoana respectivă nu alege un furnizor, „atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului”.

Pe 5 ianuarie, ministrul energiei a criticat ordinul ANRE care propunea prelungirea până la 31 martie a perioadei în care consumatorii casnici pot opta pentru furnizorul de energie electrică pe piața concurențială, afirmând că nu este o soluție și că Guvernul va interveni, după 15 ianuarie, prin modificarea legii energiei, dacă ANRE nu poate să gestioneze procesul de liberalizare a pieței.

Virgil Popescu a spus că trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o „trecere normală, este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”.

„Nu pot să am eu monopol de șase milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și, dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump – eu stabilesc că e mai scump cu 26% la anumiți furnizori, cu 15-20% la alții – și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum e foarte puțin, nu se vor muta”, a afirmat atunci Popescu.

Citește și:

DOCUMENT Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat. Răzvan Nicolescu: Favorizează furnizorii actuali și penalizează ofertele cele mai competitive

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Un ipocrit de care mi-e sila!
  Urmaresc tot ce-a aparut pe subiect, e bataie de joc!
  Zicea acest Virgil Popescu care ANUL trecut ca Minsitru al Economiei(includea si Energia), desi STIA ca urmeaza Liberalizarea Preturilor la Energie, NU a spus un cuvintel ca ANRE nu Comunica pe subiect, iar acum e tare preocupat sa „rezolve” scandalul care poate fi lovitura de gratie pentru PNL: „Nu pot să am eu monopol de șase milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și, dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump – eu stabilesc că e mai scump cu 26% la anumiți furnizori, cu 15-20% la alții – și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum e foarte puțin, nu se vor muta”, a afirmat atunci Popescu.
  Speriati de scandalul public si de cozile de la furnizorii de energie electrica de la inceputul lui Ianuarie, dl Popescu a iesit cu tupeu si ne-a promis cate-n luna si-n stele!
  Azi, spasit, ne spune ca e „putin nemultumit”, pentru ca Ordinul ANRE NU contine ceea ce Popescu a PROMIS, ca va CERE ANRE sa dea un Ordin care sa OBLIGE Furnizorii de energie electrica sa procedeze asa: Clientii sa NU fie nevoiti sa umble ei cu Schimbarea furnizorului, Furnizorii sa ofere Clientilor lor ACTUALI Pretul cel mai MIC de pe Piata Concurentiala oferit de acel Furniozor!
  Adica, sa ramai la acelasi Furnizor si el iti reinnoieste Contractul la Pretul lui cel mai MIC de pe Piata Concurentiala(aia pe care se bate cu ceilalti furnizori pe Clienti NOI)!
  Dar, Ordinul ANRE nu contine nicicum asta: Ordinul ANRE spune ca Furnizorul actual te trece la Pretul lui din Serviciul UNIVERSAL(Pretul ala care poate Creste cu pana la 26% la unii furnizori, la mine la Electrica Furnizare Transilvania Sud creste cu 17%!), DAR Furnizorii POT Acorda discount pana la Prețul cel mmai mic de pa piata concurențiala!
  Daca vor!
  POT nu inseamna ca sunt OBLIGATI, deci NU e sigur ca TOTI Furnizorii vor Acorda Reducerea de la Pretul pe Serviciu universal la Pretul cel mai mic din Piata Concurentiala a furnizorului respectiv!
  Iar asta cu Comunicatele furnizorilor, care, vezi Doamne, au discutat cu ANRE si s-au „ANGAJAT cu Comunicate” e praf in ochii nostri:
  „Ministrul a adăugat că a discutat cu ANRE, care i-ar fi spus că „a discutat cu TOTI cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu Comunicate că vor ACORDA acest discount tuturor”
  „Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a precizat ministrul Energiei.

  Minciuna prin invaluire!
  Pai, dle Popescu, DACA toti furnizorii „s-au angajat” in fata ANRE ca vor acorda Discountul de la Pretul in regim Universal la Pretul cel mai mmic al lui de pe piata Concurentiala, atunci DE CE NU e SCRIS asta in Ordinul ANRE???!!!
  Ce se intampla daca un furnizor NU va respecta acest „angajament” luat prin COMUNICATUL cu rpicina(care speram ca va aparea!), Legea NU ii poate face NIMIC!
  NUU are nici o RESPONSABILITATE!
  Cu cine si unde REZOLVA Cetateanul pacalit cu un simplu Comunicat!???
  Cand in Romania nici Guvernul NU Respecta Legile, daramite un Comunicat oarecare?!
  Rusine, mincinosilor!
  Asta cu Scumpirile la Energie electrica va fi piatra de moara care va scufunda PNL, tine minte, Popescule mincinos!!!
  Pentru cei cu Consum mic(care au si BANI putini, insa!), la un Consum de ~100 Kw/Luna, Scumpirea maxima va fi de ~ 25-30 lei/Luna, mult pentru oamenii cu bani putini!
  pentru cei cu Consum mare, peste 200 Kw/luna, scumpirea maxima poate fi uriasa, dar sunt cei cu multi bani!

  Eu am primit deja zilel trecute Oferta noua de la Electrica Transilvania Sud(furnizorul meu actual!), nici un cuvintel despre DISCOUNT, dle Popescu, Pretul e cel Universal!
  Azi, am primit si o Oferta ONLINE de la Engie, furnizorul meu de gaz, Oferta ENGIE STAR, cu Prima luna gratuita(Ianuarie 2021) pentru 100 lei!
  Pretul Energiei active e cel din Sistemul Universal al Engie!
  Nici un cuvintel despre DISCOUNT, doar Prima Luna cu 100 Lei reducere!
  Rusine, PNLeilor!!

 2. ANRE, adica autoritatea de reglementare, cred ca reprezinta acel arbitru care fluiera in defavoarea clientilor finali !
  – permisiunea f.u.i.-lor sa speculeze respectivele preturi majorate cu pana la 26 % ? Treaba asta, pute rau… liberalizarea lu’ pește prajit care ne arde la buzunare, bazandu-se pe neinformarea oamenilor…
  Daca studiezi celebrul ” comparator de preturi” , observi ca asa-zis ” ofertele ” cele mai bune sunt cele de neatins : ” on-line” …pai cum naiba sa acceseze mamaia mea de tara oferta „on-line”
  Probabil tot asa cum si anumiti copii din mediul rural” frecventeaza” scola on-line fara tablete…
  – in domeniul gazelor naturale, ANRE a emis ordine cu privire la montarea detectoarelor de gaz; dupa o alta perioada alt ordin obliga locatarii din blocuri la montarea de senzori de gaz wireless, senzori cu durata de viata garantata de max 4 ani…, adica urmeaza alta cheltuiala (la fel de „garantata”).
  Pai, obrazul subtire, prin lobby-ul firmelor din domeniu se tine !
  Cozonacul e mare nenica, iar”cooperativa” trebuie sa produca !
  Poate sa ne raspunda dl. Ministru: cat de obligatorii sunt aceste ordine ale ANRE pentru noi consumatorii casnici !
  Apropo, mandatul electricianului /sef la ANRE, tot pe viata o fi si ăsta, bre ?!
  Tot inainte !
  ….(ca era mai bine…)

  • Ordinul ANRE e in defavoarea Clientilor finali, DAR cu binecuvantarea Guvernului Fl Catu care are nevoie mare de BANI!
   Ori, liberalizarea asta care inseamna de FAPT o SCUMPIRE uriasa pentru majoritatea produselor, in Romania acnd se scumpeste Energia explodeaza Preturile si e mana cereasca pentru Statul roman!
   Inchipuiti-va ca nu se numea liberalizare, se numea SCUMPIRE, tot aia e, la Bugetul de Stat vor veni Sume uriase in plus, ORICE Scumpire de Energie(Gaz, En electrica, Combustibili-benzina, motorina, etc..) duce la Scumpiri in lant si la SUME URIASE varsate la Bugetul de stat prin TVA sau prin Profiituri mai mari la Furnizori sau prin restul scumpirilor!
   Parerea mea e ca aici e MANA Statului, a Guvernului Fl Catu, Fl catu care NU a scos un cuvintel pe subiect, desi el e PREMIERUL Romanilor!
   DACA guvernantii chiar ar fi vrut sa ajute Consumatori, AVEAU in mana puterea pentru ca Seful ANRE e numit si apropiat PSD(ori, PSDeii stim ca mor de grija Romanilor!) iar cei 2 Vicepresedinti sunt de la PNL si UDMR!
   CE a impiedicat Guv Fl Catu sa Determine ANRE sa OBLIGE Furnizorii sa acorde Clientilor lor actuali CEL MAI MIC PRET afisat pe Piata Concurentiala al respectivului Furnizor, cum a PROMIS initial Virgil Popescu, a lui a fost PROPUNEREA cand se batea zilele trecute in piept, cand a izbucnit scandalul cu cozile pe gerul ala in fata Furnizorilor de En Electrica, ca DACA ANRE nu e-n stare sa rezolve in favoarea Clientului final, atunci va RERZOLVA Guvernul, asa a promis acest V. Popescu!!?!
   CINE i-a impiedicat sa REZOLVE?!
   NIMIC si NIMENI!
   ANRE a facut-o in complicitate cu Guvernul care are nevoie de BANI ca de aer!
   Rusine, Virgil Popescu, esti un ipocrit, ca tot Guvenrul vostru, dar veti plati, tine minte!!