G4Media.ro

Ministrul Educației: Sunt conștientă de importanța testelor PISA și până la sfârșitul…

Foto: Facebook Monica Anisie

Ministrul Educației: Sunt conștientă de importanța testelor PISA și până la sfârșitul lunii decembrie vreau să avem un set de măsuri concrete cunoscute

Ministrul Educației revine asupra declarațiilor cu privire la testele PISA și anunță că luni va realiza, împreună cu specialiștii și cercetătorii în științele educației, “o analiză profundă a rezultatelor PISA 2018”, iar până la “cel târziu la sfârșitul lunii decembrie vreau să avem un set de măsuri concrete cunoscute și asumate de toți actorii educaționali”.

Anunțurile vin după ce, în ziua anunțării rezultatelor PISA de către OECD, ministrul Anisie a declarat că nu trebuie să ne îngrijoreze rata de 44% analfabetism funcțional arătată de PISA 2018, pentru că rezultatele obținute de România nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație.

“Sunt conștientă de importanța” testelor PISA, a scris ministrul Educației, Monica Anisie, pe pagina sa de Facebook, precizând că este cea care în 2016, din funcția de secretar de stat pe preuniversitar în Guvernul Cioloș, a lucrat pentru participarea României la testele PISA în 2018.

“PISA 2018 s-a desfășurat ca urmare a eforturilor pe care eu le-am depus în anul 2016, tocmai pentru că am fost și sunt conștientă de importanța acestora și pentru că nimeni altcineva nu își asumase ca România să intre în această evaluare! De altfel, nici până la momentul actual niciun alt ministru nu și-a asumat inițierea Hotărârii de guvern privind PISA 2021!”, a continuat Anisie.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Anisie este bine-intentionata, probabil. Dar cu siguranta nu este calificata pentru post. Una din conditiile necesare de bun simt este ca ministru ca fie Profesor Universitar, cu doctorat solid si publicatii stiintifice in revistele internationala peer-reviewed. Pe langa criteriile necesare, Anisie este o ratusca care face piu piu.

    • Nu trebuie sa fie nici un „profesor” universitar.Hai ma lasa-ma cu universitarii din romanica.
      Mafia din educatie este mult prea tare, acolo trebuie vointa politica si asumare colosala, pentru a zbura toti parazitii din sistem.

      Anisie este prea mica si nu are nici competenta necesara pentru o reforma de amploare.Sa vina experti din afara, romanasii nostri sant prea hoti si incompetenti pentru o schimbare adevarata.

    • Nene Adi, dar eu te-am last deja, pentru ca nici nu te-am luat 🙂
      Pai ai dreptate , dar tocmai de aceea (1) nici n-am spus Profesor Universitar din Romania ci Profesor Universitar (si atat; evident conditia implicita este sa aiba cetatenia Romana), si (2) am adaugat criteriul relevantei stiintifice (publicatiile reale, internationale – in reviste peer-reviewed) – majoritatea „universitarilor” din Romania nu au asa ceva.

    • Ce te face sa crezi ca un profesor universitar, cu lucrari ISI despre, sa zicem, mecanica cuantică, ar fi un bun manager?

      In plus, astia sunt cam sociopati in general, s-ar putea sa nu lucreze prea bine cu multi subordonati. Hai, ca poate nu urăsc oamenii, dar se simt mai bine fara ei imprejur. 🙂

      Criteriile tale mi se par itelevante.
      Trebuie cineva care sa ne spuna clar ce obiective vrea sa atinga, in cat timp, care-i planul si sa ne castige increderea ca are si competenta (nu data de diplome si lucrari ISI) sa o faca. Poate sa fie si artist plastic sau gradinar (desi e putin probabil).

  2. Ieși afară javră sekuristă

    • cine e pă primu loc, adi, adi….

    • Bad, Adi nu este adi.Te rog sa nu faci confusii.

  3. O rușine! O birocrată politrucă, o reprezentantă a profesorilor din școli care sunt COMPLICI la distrugerea invatamantului. Sunt interesati doar de propriul buzunar, de meditatii, fondul clasei etc. in rest – indolenti, incompetenti, agramati, depasiti profesional. Visul oricarui elev este sa plece in strainatata, ca sa scape de cloaca jalnica numita școala româneasca. Iar cu noua ministreasa carierista si trompetirsă, va fi si mai rău

    • Și cu cine era mai bine, cu ecaterinca? De ce, că era de la Mafia PRO-PSD-ALDE?

    • @Bad@
      Era mai bine cu domnul funeriu pe care l-au indepartat mafiotii sindicalo-pesedisto-penelisto-universitari si mafiotii cu masa calda si after schoolul

    • @ABC: Inclusiv dna Anisie se gandeste sa generalizeze after-school-u’ (mai un post pentru profesorii care raman fara ore, mai un contract pentru firmele de catering – tot un fel de laptele si cornul, … sa fie bine ca sa nu fie rau. Pentru profesor, caci el este in centrul sistemului de invatamant.)

      Unii parinti multumiti, evident. Scapa de o problema si de doua cheltuieli (mancarea si after-ul), pe banii tuturor celorlalti.
      Doamna @GabrielaConstantinescu, de la ce partid este ministrul si ce fel de masura e asta, ca parca nu rimeaza cu „liberal”, nu?

  4. Si-a schimbat parerea doamna profesoara…

  5. Chiar daca legatura cu subiectul legat de testele PISA e minima, as lansa o tema adiacenta, care priveste tot halul in care a ajuns scoala romaneasca:
    In ciuda unei prevederi exprese din Legea invatamantului, care interzice orice activitate comerciala in scoala a explodat fenomenul targurilor de Craciun organizate de scoli, respectiv de directorii de scoli, care mobilizeaza la greu cadrele didactice si prin ei, parintii, spre a transforma scolile in veritabile piete de desfacere a unor produse cu participare extrem de larga din partea copiilor si a parintilor, si unde se strang sume ff mari de bani, pe care nimeni nu le controleaza, nimeni nu stie unde ajung si in ce conditii.
    De ce nu le controleaza nimeni? F simplu. Pt ca un asemenea control nu este reglementat, din moment ce comertul e interzis in scoli prin lege, si teroetic, scolile nu fac fapte de comert.
    In realitate, inainte de Craciun scolile devin veritabile fabrici de productie si piete de desfacere de marfuri, existand chiar o concurenta intre scoli, din punctul asta de vedere, parintii si copiii care participa fiind impulsionati de ideea indusa de scoli ca banii stransi vor fi donati pt cauze sociale. E posibil. Dar cine poate verifica asta????

    • Pai de ce nu verifici? Sunt actiuni de voluntariat ale elevilor, si-ale parintilor, profesorii nu au nicio implicare in acest aspect. La fel, se face si colecta de carti, de jucarii, de vestimentatie, pentru casele de copii orfani.

  6. Da, nu e exclus sa apara cereri de acces la informatii de interes public, la toate scolile astea campioane la fapte de comert si acte de filantropie, cereri prin care sa fie intrebate despre sumele stranse, despre motivul pt care asemenea acte de voluntariat sunt organizate in scoli si la initiativa profesorilor, care programeaza sedinte in clasele de curs si nu sunt deloc absenti de la luarea deciziilor care conduc la strangerea acelor bani, dar mai ales sa fie intrebate aceste scoli care este baza legala care le permite sa faca asta in scoala si cum interpreteaza directorii lor interdictia de a desfasura comert in scoala, din Legea invatamantului?
    Avand in vedere notorietatea faptului ca inspectoratele scolare si directorii de scoli nu sunt deloc straini factorului politic, mai ales ca politicul este nelipsit de la ceremoniile scolare precum deschiderea de an scolar samd, nu stiu cum sa va zic, dar nu miroase deloc a voluntariat si a filantropie pura, ceea ce se intampla cu targurile astea de Craciun.
    Poate n-ar strica, decat sa verific eu la o scoala, punctual, sau alti sceptici ca mine, sa se faca o investigatie de presa pe tema asta.
    Va dau un exemplu de motiv de suspiciune:
    La un targ de Craciun de la o scoala, au fost stransi bani pt baloane cu heliu, 7 lei balonul, la capatul caruia copiii puteau scrie un mesaj, o dorinta etc. In ziua targului, era un frig ingrozitor, copiii nerabdatori, au cerut lansarea baloanelor inainte de momentul planificat de directoare, si cateva baloane au fost lasate sa zboare. Ei bine, directoarea a luat microfonul si a urlat la copii sa aiba rabdare, ca nu a sosit momentul, pt ca trebuie lansate odata cu venirea unei personalitati. Care personalitate, politica, evident, a intarziat. Multi copii au plecat inainte sa apara personalitatea, si au ratat astfel momentul mult asteptat de ei, care a coincis cu aparitia intarziatului, pentru care bietii copii si platisera-7 lei balonul.
    Voluntariat, nu? Cadrele scolare nu se implica, nu? Bataie de joc, mai bine zis!

    • Daca astepti sa-ti rezolve altii problema sau n-ai curajul sa infrunti birocratia … mai de asteptat cat nu cred sa-ti dureze viata. 🙁

      Fa o petitie directoarei si intreab-o de baza legala, indica faptele de comert si cere sa-ti indice masurile luate.
      N-are cum sa-ti raspunda pe bune cum s-a facut, dar ceva trebuie sa raspunda. O vrajeala, dar nu conteaza.
      Ei bine, de data asta scapa. Dar cand vine randul urmator, ea stie ca a dat in scris „ca s-a gresit” si e constienta ca la a doua „eroare”, documentata cu acte … se schimba incadrarea. 😈

      PS: Ah, sa nu uit: vezi ca si tu, si copii tai aveti camere la telefoane. Inrefistrati TOT in situatii din astea. Ajuta nesperat. 👿

  7. „Până cel târziu la sfârșitul lunii decembrie vreau să avem un SET de măsuri CONCRETE cunoscute și asumate de toți actorii educaționali.”, care sa FACA CE, CE Obiective are Minsitrul Educatiei, ce EFECTE sa aiba „masurile concrete” vizate de dna Minsitru?!
    Pauza!!
    FARA Obiective, doar cu vorbe goale, efectele vor fi ZERO!
    Suceala dupa 3 zile a Ministresei ne va aduce in stil pompieristic „un set de masuri concrete” pana la sfarsit de Decembrie al caror efect va fi FIX ZERO!
    Pariez!!!
    Monico, o situatie de asa mare „ingrijorare” MERITA ceva mai mult TIMP si mai multa ATENTIE din partea mai MULTOR EXPERTI in stare sa aduca EFECTE pozitive in cativa Ani, altfel in stil PSD-Liviu Pop sau Ecaterina Andorescu veti carpi ici-colo si peste 30 de ANI tot asa va arata Sistemul de Invatamant din Romania!
    Reforma Educatiei in Finlanda a durat zeci de ANI!
    „Pe la mijlocul secolului al XIX-lea(!!), filosoful finlandez John Vilheln Snellman mobiliza masele în jurul unei idei că numai educația poate duce la bunăstare și punea bazele a ceea ce avea să devină cel mai performant sistem educațional din lume. Ideile acestuia au prins rapid și populația finlandeză a început să investească, mai întâi efort și apoi bani în educație.
    În prezent, învățământului îi revine nu mai puțin de 14% din Bugetul de stat.(!!!)(Romania a locat in 2019 „decat” 3,02%/PIB pentru Educatie.)
    „Bugetul Educaţiei în perioada 2015-2018:
    – 2018: 23.79 miliarde lei adică 2,21% din PIB
    – 2017: 25,02 miliarde lei, adică 2,86% din PB
    – 2016: 27 miliarde lei, adică 2,85% din PIB
    – 2015: 25 de miliarde lei adică 3,23% din PIB
    LEGEA Educatiei nationale prevede 6% din PIB pentru Educatie!
    Secretul Finlandei stă în importantele reforme educaționale, implementate în urmă cu 40 de ani. Guvernul a hotărât să „reseteze” sistemul și să abordeze o altă direcție, dedicând astfel fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei.
    Atunci a fost adoptat un nou sistem educațional. Iar acest sistem se referă de fapt la egalitate de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care aceștia provin. ”
    Ce OBIECTIVE si-a stabilit dna Minsitru, stie careva?!!!

    • @lili
      Cel mai bun sistem de invatamant pe plan mondial e cel chinezesc, bazat pe examene adevarate, stricte si riguroase iar pe locul al doilea e cel din singapore, bazat si el pe examene riguroase si serioase.
      Parerea mea e ca la noi cel mai bine s-ar potrivi sistemul german care si el e bazat pe examene serioase si riguroase iar jumatate din absolventii de gimnaziu merfg la profesionana iar din cei care merg la liceu, promoveaza bacul cel mult jumatate. Sistemul finlandez daca ar fi aplicat in romania ar genera o ultra-mega coruptie, mult mai mare decat enorm de marea coruptie de acum

  8. Melania Medeleanu a creat un afterschool social lângă București, este co-fondatorul MagiCAMP și este un om interesat de actualitatea sistemelor de educație.
    Așa se face că a fost invitata Ambasadei Finlandei spre a vedea cum funcționează o școală finlandeză la ea acasă.
    „Fără a fi un expert în educație, nu puteam să nu observ diferențele dintre modul în care copilul de acolo primește informația și ce se întâmplă la noi. Aici, materia se înmagazinează pe bază de dictare, memorare, reproducere, acolo am văzut încurajarea copilului să gândească, să analizeze, nu să reproducă, ci să interpreteze lucruri.
    Ce m-a atras la sistemul finlandez este proiectul, multidisciplinaritatea. O lecție nu înseamnă o materie, ci un conglomerat de materii.
    Am intrat într-o clasa a IV-a care lucra la un proiect în care construiseră un robot, ce trebuia să ajungă pe o planetă, pe care se întâmplase un accident. Iar pentru a culege informații de pe planetă și să rezolve problema, robotul trebuia să parcurgă un traseu. Această lecție care a durat o săptămână a presupus arts and crafts, apoi conceperea unor cutii cu mesaje, robotică, programare, vorbeau despre geografia planetei, iar expunerea se făcea în limba engleză. Practic asistam la o lecție din care învățam niște lucruri foarte ancorate în nevoile prezentului și viitorului.”

    Va reamintesc discursul obsesiv al analfebatei Dancila, „candindanta” PSD la Cotroceni: „am marit salariile si pensiile”!
    Fara comentarii…

  9. Da, Sanitarule, stiu ce spui, ca nu te protejeaza nimeni pana nu te protejezi singur, numai ca daca fac eu singura cererea de care voebeai, nu stiu ce rezolv.
    Adica stiu. Le atrag copiilor mei o viata grea la scoala. In plus, nu as face primavara cu un ghiocel, pt ca smecheria asta cu targurile de Craciun e deja un fenomen. Scolile sunt interesate de mentinerea lui. Cele care il practica, bineinteles. Scrie tu targ de Craciun la scoala pe google, vezi ce afli.
    Crezi ca poate schimba ceva, efectiv, o astfel de cerere? Eu cred ca nu. De aia am preferat sa aduc in discutie subiectul asta aici, poate se sesizeaza cineva din presa.
    Chiar sper sa se faca o analiza mai ampla a afecerilor astora. Sunt f curioasa ce va iesi.