G4Media.ro

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila promite 64 de creșe finanțate din PNRR

Sursa foto: Pexels

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila promite 64 de creșe finanțate din PNRR

Ministerul Dezvoltării anunţă că a finalizat toate apelurile de proiecte finanţate de minister prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Autorităţile administraţiei publice locale au depus 228 cereri de finanţare pentru construirea de creşe noi, din care au fost selectate 64, a declarat duminică ministrul Cseke Attila, citat de News.ro.

În urma finalizării apelurilor de proiecte, 64 de creşe pot primi finanţare, iar pentru 22 dintre ele a fost semnat şi contractul de execuţie, a subliniat ministrul, adăugând că, celelalte 42 sunt în procedură de licitaţie publică şi urmează să fie încheiate contractele de execuţie a lucrărilor.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10 grade.

În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii şi vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber.

În prezent, în creşele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puţin de 4% dintre copiii de vârstă antepreşcolară, aproximativ 16.000 copii.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. BLA, BLA, BLA, BLA, BLA !

    BANII DIN PNRR S-AU DUS IN GURA FLAMANDA A DEFICITULUI BUGETAR.

    SUTE DE MILIOANE DE EURO IN CONTURILE MIILOR DE PROASPAT ANGAJATI IN MINSTERE SI ALTE „insitutii” ALE „statului.

  2. Din acestea 64 cate crese pentru secuime?