G4Media.ro

Ministrul de Interne, mesaj pentru populație, în ședința de comandament: ”Cei care…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul de Interne, mesaj pentru populație, în ședința de comandament: ”Cei care au în plan să se deplaseze în următoarele 24-48 de ore, să rămână acolo unde sunt, dacă se află într-un județ cu coduri și interdicții”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a lansat un mesaj pentru populație, în ședința de comandament de duminică:

  • ”Cei care au în plan să se deplaseze în următoarele 24-48 de ore, să rămână acolo unde sunt, dacă se află într-un județ cu coduri și interdicții”, a transmis ministrul.

Predoiu a mai spus că autoritățile vor ajunge la toate cazurile care necesită intervenție rapidă.

În cadrul ședinței, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a transmis prognoza meteo pe următoarele ore, anunțând că ”orele cele mai critice pentru județele din partea de sud-est și zona Carpaților Meridionali și de Curbură rămân până în această seară la ora 20:00, dar mai ales avertizarea meteorologică de cod roșu generală”.

Meteorologul a anunțat temperaturi scăzute până miercuri dimineață:

  •  ”Temperaturile foarte reci rămân de interes până miercuri dimineață, când ne așteptăm chiar mai coborâte de -10 în depresiuni și chiar -6, -7 în Capitală în următoarele zile. Deci minime foarte coborâte, dar și maxime foarte coborâte, nu vor depăși maximele 2 – 3 grade pe parcursul zilei”.

Stenograma ședinței de comandament, conform MAI

Cătălin Predoiu: Bună ziua tuturor! Ședința comandament de astăzi se desfășoară în continuarea celor 23 de ședințe, desfășurate pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, la nivel local, în cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență și a prefecturilor, și a măsurilor luate cu această ocazie.

Înainte de a dezbate chestiunile tehnice, aș vrea să transmit un mesaj către toate structurile și forțele Ministerului Afacerilor Interne, dar și către toate autoritățile locale, pentru ca în limita competențelor să ia absolut toate măsurile pentru protejarea vieții, sănătății și siguranței cetățenilor.

Tot ceea ce s-a făcut până astăzi și vom continua să facem în zilele următoare, trebuie să aibă ca prioritate protejarea vieții, sănătății și siguranței cetățenilor și asigurarea normalității sub toate aspectele, în aceste zile de vreme rea, care traversează țara și pe care le traversăm în continuare.

În același timp, aș vrea să transmit un mesaj către cetățeni, către populație, în sensul de a urma și a respecta toate indicațiile autorităților locale, structurilor, forțelor de ordine publică, în sensul cel mai larg, pentru că toate aceste măsuri sunt luate în beneficiul lor, pentru protecția lor.

Deci, încă o dată, rugăminte către toți cetățenii să urmeze indicațiile și măsurile luate de către autorități. Autoritățile locale, prefecturi, inspectorate, structurile de forță ale Ministerului Afacerilor Interne, toată lumea lucrează pentru cetățeni, pentru protecția lor.

În mod special, rog pe cei care au în plan să se deplaseze în următoarele 24-48 de ore, să rămână acolo unde sunt dacă se află într-o regiune, într-un județ în care există coduri instalate și interdicții aplicate, în special de circulație. Orice deplasare în astfel de condiții poate îngreuna intervenția autorităților. Și atunci, rugămintea este să aștepte până se deblochează drumurile închise, până se finalizează măsurile care sunt puse în aplicare și până când se pot deplasa în siguranță.

Sunt la curent cu faptul că sunt în curs o serie de măsuri. Am fost informat că situația este sub control și că se va ajunge la toate cazurile care necesită intervenție rapidă. Înainte de a trece la celelalte măsuri tehnice pe care le vom discuta, inclusiv județ cu județ, o să o rog pe doamna meteorolog să ne prezinte care este situația și prognoza meteo.

Director General ANM, Elena Mateescu:

Avertizarea de cod roșu a intrat în vigoare la ora 10:00 și rămâne în vigoare până la ora 16:00. Vizează județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați. Ne așteptăm să continue fenomenul de viscol în aceste zone, vizibilitate redusă sub zero și ceea ce este foarte important, viteze ale vântului între 60 și 110 km pe oră.

În același timp, de la ora 10:00 la 20:00, rămâne în vigoare, pentru zona de sud-est și mă refer aici în mod deosebit la sudul Moldovei, Dobrogea, partea de est a Munteniei, dar și Carpații Meridionali și de Curbură, avertizarea de cod portocaliu, pentru că și în aceste zone continuă fenomenul de viscol. Rafalele de vânt vor fi foarte puternice, 85-100 km, la munte peste 100 km, mai ales în zona Carpaților de Curbură, ceea ce va face ca și în aceste zone, stratul de zăpadă depus să fie spulberat și fenomenul de viscol să fie unul deosebit.

În restul țării, mai puțin partea de vest și nord-vest, vorbim de avertizare meteorologică de cod galben. Vorbim și aici de ninsori viscolite, vorbim de rafale de până la 65-70 km pe oră, și ceea ce este foarte important, din această seară, fenomenele vor fi în diminuare, dar aspectul rămâne unul de iarnă. Vorbim de atenționarea meteorologică de cod galben pentru Moldova, Dobrogea, Carpații Meridionali și de Curbură, dar și sudul Munteniei.

Și aici, în continuare, rafalele vor fi de interes, ceea ce va face ca aspectul să rămână unul de iarnă. Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de -5 până la cel mult 2-3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine ne așteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme.

De marți ne așteptăm din nou ca precipitațiile să fie de interes în toată țara, mai ales la munte și în zonele submontane, ninsori, în restul țării, posibile precipitații mixte. Vom actualiza toate informațiile în funcție de datele meteorologice. Mulțumesc!

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu:

Cele mai complicate urmează.

Director General ANM, Elena Mateescu:

Orele cele mai critice pentru județele din partea de sud-est și zona Carpaților Meridionali și de Curbură rămân până în această seară la ora 20:00, dar mai ales avertizarea meteorologică de cod roșu generală, care a urmat după cele patru avertizări meteorologice de tip nowcasting pentru aceleași județe din partea de sud-est.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu:

Și sub aspectul temperaturii, la fel în orele următoare? După care urmează de luni…

Director General ANM, Elena Mateescu:

Vremea rece, mai ales până la sfârșitul lunii. Eram întrebată despre ziua de 1 decembrie. Ne așteptăm ca după 1 decembrie vremea să se încălzească.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu:

Eu mă refer la orele următoare. Sub aspect critic, când putem spune că estimăm o depășire a perioadei critice, sub aspectul gerului, al temperaturilor scăzute?

Director General ANM, Elena Mateescu:

După ora 20:00 din punctul de vedere al viscolului, dar temperaturile foarte reci rămân de interes până miercuri dimineață, când ne așteptăm chiar mai coborâte de -10 în depresiuni și chiar -6, -7 în Capitală în următoarele zile. Deci minime foarte coborâte, dar și maxime foarte coborâte, nu vor depăși maximele 2 – 3 grade pe parcursul zilei.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu:

Bun, mulțumesc! Sigur că o să reluăm dialogul când trecem prin fiecare județ.

Trecând acum spre partea tehnică a lucrurilor, aș începe prin a atrage atenția asupra situațiilor cu necesități medicale, deci atenție mare! Monitorizarea persoanelor care au nevoie de tratamente, dialize, care presupun ulterior și cazare. Trebuie asigurate aceste persoane, nu numai cu intervenția medicală, ci și cu cazare ulterioară acestei intervenții.

Fără îndoială, monitorizarea continuă a situației operative din teren, în special în județele în care avem coduri portocaliu sau roșu și luarea măsurilor cu promptitudine și anticiparea oricăror situații dificile din teren. Anticiparea și intervenția proactivă nu pot fi utilizate decât pe baza unei permanente monitorizări a situației din teren, și evoluție meteo și evoluție sub aspectul circulației, dar și a măsurilor care s-au luat și a efectelor care s-au produs în urma acestor măsuri.

Permanent monitorizare! Comunicare între toate structurile care participă la aceste intervenții. Monitorizarea permanentă a situației drumurilor, asigurarea permanentă a prezenței în primării și prefecturi. Chiar dacă este weekend, oamenii trebuie să fie la datorie permanent, până depășim aceste momente. Și recomandări periodice, ritmice în zonele sensibile din punct de vedere meteo și circulație, cu privire la desfășurarea sau oprirea traficului, închiderea unor drumuri, așa cum ați și făcut până în acest moment. Deci comunicarea trebuie să fie nu numai între instituții, ci și de la instituții, către cetățeni, către populație. Evident, legătură permanentă și cu prefecturile și cu noi! O să continuăm județ cu județ această analiză și ședință.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mai este acest domn ministrul de interne al României?! Nu a demisionat după eșecul aderării la Schengen?

  2. exact, la – 5 grade poti sa ramai fara gel in par si machiaj pe fatza …e oribil

  3. Pare ca nici fostul primar de Baia Mare, Catalin Chereches, nu l-a ascultat sa ramana acolo unde era mai ales ca avea si interdictii. Cred ca Ministrul Afacerilor Interne ar putea sa ne mai lase si sa-si dea demisia.

  4. Nu va stringe scaunul, dle ministru ? Nelocuitul va tine acolo pana ”rezolvati”si politia definitiv , la fel ca si justitia ? Se si (re)simt efectele ”reformei”din mintea dvs sau a dlui Despecu -ca nu stiu daca nu cumva e (tot)una ………

  5. Cel mai S.C.L.A.V MINISTRU DE INTERNE PREȘOIU