G4Media.ro

Ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó: În viitor sunt şanse ca relaţiile…

Ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó: În viitor sunt şanse ca relaţiile ungaro-ruse să se dezvolte semnificativ

După mai mulţi ani de regres, relaţiile ungaro-ruse sunt caracterizate de succese, a declarat miercuri, la Moscova, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după încheierea convorbirilor purtate cu omologul său rus, Serghei Lavrov, transmite MTI, citată de Rador.

Şeful diplomaţiei ungare a menţionat că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că Ungaria va achiziţiona anual, după 2020, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, că un concern ungaro-rus va livra pentru Egipt 1.300 de vagoane de cale ferată, în valoare de peste un miliard de euro şi că în curând va fi lansată o cursă aeriană directă între Budapesta şi Kazan.

Péter Szijjártó a precizat că la Budapesta va fi înfiinţat, printr-un efort comun, un Centru Oncologic pentru Europa Centrală, finanţat şi de Banca Mondială. Toate aceste aspecte au fost discutate în ultimele zile împreună cu trei miniştri ruşi, a declarat ministrul ungar de externe, care a adăugat: Pe lângă ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu miniştrii energiei şi industriei, Aleksandr Novak, respectiv, Denis Manturov.

Răspunzând la o întrebare adresată de Agenţia de Presă MTI, oficialul ungar a arătat că la forumul intitulat „Săptămâna energetică rusă”, din Moscova, au participat, pe lângă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, liderii celor mai mari companii energetice din Europa de Vest, ca de exemplu Total, Enel şi Shell, care vor pregăti împreună cu compania rusă Gazprom construirea gazoductului Nord Stream 2.

„Aşadar, în securitatea energetică a Europei de Vest se va înregistra acest uriaş progres, iar noi dorim ca şi în securitatea energetică a Europei Centrale să se înregistreze un progres similar. Şi aşa cum vest-europenii pot achiziţiona acum, din nord, gaze naturale pe o nouă rută, şi noi, cei din Europa Centrală, revendicăm acest drept”, a subliniat Péter Szijjártó.

„Solicităm ca vest-europenii şi autorităţile de la Bruxelles să nu ne împiedice să obţinem din sudul Europei o nouă rută de transport al gazelor naturale şi să nu boicoteze livrarea gazelor naturale spre Regiunea Balcanilor şi Europa Centrală prin cea de-a doua conductă principală a TurkStream”, a mai declarat ministrul ungar de externe.

„Cu Serbia şi Bulgaria am stabilit că vom construi fiecare în parte reţele interne de gaze pentru ca şi noi să putem cumpăra gaze naturale prin cea de-a doua conductă principală a TurkStream, care va fi construită în viitor. Dacă vest-europenii pot achiziţiona gaze naturale prin gazoductul North Stream 2, şi noi vrem să cumpărăm gaze din gazoductul TurkStream 2”, a precizat Péter Szijjártó.

Referitor la aceste perspective, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că Rusia a fost întotdeauna un transportator de gaze naturale de încredere, iar colaborarea între Rusia şi Europa nu a fost acceptată niciodată, în primul rând, de dincolo de Ocean. Lavrov şi-a exprimat încrederea că ţările europene vor decide despre importul de gaze naturale în mod independent, din considerente economice şi nu politice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Da
    Roexit !!!

  2. E un fapt deja cunoscut de ani buni de tot globul. Szijjártó nu mai putea ascunde prietenia maghiaro-rusa.

  3. O sa ajungeti o gubernie ruseasca cu populatie formata doar din oligarhii lui Viktator Orban

  4. Sa trecem in revista cateva momente cheie referitoare la relatiile dintre Romania si Ungaria in ceea ce priveste exportul / transportul gazelor naturale.

    Vom observa neseriozitatea Ungariei. SCOPUL ei a fost ca noi sa cheltuim bani pentru realizarea unor conducte care sa nu transporte nimic.

    (Lasam la o parte tonul articolului care ii lauda pe unguri de mama focului – uitand ca in spatele lor au fost mereu rusii).

    1940 – 1944

    „România a exportat gaze în Ungaria, la preturile impuse de aceasta.”

    1958 – 1981

    „Ungaria a beneficiat timp de 23 de ani de gaze din România la un preț avantajos.”

    1998

    „se semnează un acord pentru realizarea unei interconectări între România și Ungaria, cu scopul de a se importa gaze din Marea Nordului via Ungaria.”

    „Din păcate va rămâne timp de 10 ani fără funcționalitate, urmare a pretenției Ungariei de a asigura REVANZAREA gazelor în România.”

    2003

    ” ACORDUL DE GRANT-TEN-E/2003/57100/Z/03 – 008, […] prin care se punea bazele proiectului NABUCCO.”

    [Ungaria] „A ales în anul 2012, să iasă prima din Nabucco, înțelegând că această mișcare îi aduce câștiguri.”

    2016

    „Ministerul Economiei a semnat cu CE Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei prin care se alocau 179,32 milioane euro primei faze a proiectului BRUA.

    „Ungaria […] a așteptat până ce în România s-au încheiat (sau aproape s-au încheiat) licitațiile pentru BRUA ST1 și apoi a schimbat macazul, arătând că nu mai este interesată de BRUA.”

    NB [adica au asteptat pana in momentul in care Romania nu mai poate opri construirea conductei].

    2017

    „Transgaz informa […{ că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.”

    (NB: sa intelegem deci maghiarii nu aveau nevoie de gaze ?! Oare tarile propuse de maghiari aveau infrastructura si fondurile necesare ?!

    2018

    ” Ministrul de Externe al Ungariei declara fericit “Este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia.”

    „Partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea de gaze naturale către Ungaria începând cu anul 2020”.

    http://www.investenergy.ro/ungaria-romania-7-0-la-gaze/

    2018

    Noi am inceput sa construim conducta, dar oare maghiarii iar se razgandira ?

    • 1940 – 1944 “România a exportat gaze în Ungaria, la preturile impuse de aceasta.”

      Ce prostii vorbesti acolo ?. Din ce stiu, in timpul Razboiului nu exista nici o conducta de gaz spre Ungaria.
      La preturile impuse de Ungaria? . Ce interes avea Ion Antonescu sa vanda ungurilor gaze la preturile impuse de acestia ?

  5. Voi care comentați pe aici aiurea …nu puteti de grija ungurilor pe când noi ULTIMI în Europa !!!!! Asta-i performanta țară cu asta ne mândri ! La spațiul Schengen nu mai visam de 10 ani…dar noi nu mai putem de unguri , care ne dau lectii aproape la toate capitolele. Nui destul ca suntem fraieri și slugarnic dar mai suntem și mândri de asta !

  6. @ ra am & pif

    Gazele se pot transporta in butelii. De exemplu in V. Jiului toata lumea avea aragaze pe butelie.

    Pune dreaqului mana si citeste articolul !

  7. @ gino

    Suntem ultimii pt ca la conducere am avut doar tradatori.

    • @ gino

      Ungurii pot fi nationalisti, multinationalele ii lasa, la noi cand se vrea o lege off shore care sa ne lase noua romanilor mai muti bani, imediat SAR # kondensatorii manati de propaganda sa zica „nu e bine”.

  8. Foarte bine fac maghiarii , au luat exemplu de la nemti .
    Numai Romania tine coada sus .