G4Media.ro

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu salută reluarea activității Comisiei comune româno-ruse pentru…

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu salută reluarea activității Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv Tezaurul României

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută reluarea activităţii Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, prin organizarea, la Moscova, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, a celei de a V-a sesiuni, transmite Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis sâmbătă AGERPRES, în pofida scurgerii unui interval de trei ani de la ultima întâlnire a comisiei comune, care a avut loc la Sinaia, în 25 – 26 martie 2016, desfăşurarea acestei sesiuni demonstrează continuitatea activităţii şi a dialogului dintre membrii şi experţii celor două părţi pe un subiect deosebit de important aflat pe agenda bilaterală româno-rusă.

În cadrul lucrărilor au fost prezentate de către ambele părţi referate pe două teme relevante pentru studierea chestiunii Tezaurului României depus spre păstrare la Moscova în timpul Primului Război Mondial, respectiv: „Aspecte noi privind Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial rezultate din cercetări recente în arhivele române şi ruse, precum şi din apariţii istoriografice de dată recentă” şi „Valorificarea gestului restituirilor din anii 1935 şi 1956 a unor piese din Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial”.

Un comunicat de presă agreat la nivelul comisiei comune prezentând discuţiile de fond din cadrul acestei sesiuni va fi publicat în perioada următoare.

MAE reaminteşte că prin Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe român şi rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relaţiei bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României şi care să includă în componenţa sa experţi din domenii diverse, precum istorici, arhivişti, experţi în domeniul financiar şi bancar, muzeografi, specialişti în domeniul artei.

Rolul comisiei comune este de a cerceta şi examina, cu prioritate, faptele şi documentele legate de problematica Tezaurului României, rezultatul acestor cercetări urmând a fi prezentat ministerelor de Externe din cele două state. Secretariatul comisiei comune este asigurat de MAE.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Reveniti cu minuta comisiei, nu cu franturi insailate suprarealist intr_un comunicat de presa. Si mai exact cu cat sunt platiti expertii pentru baliverne, pe cuvant, inclusiv fiecare activate cu cat este bugetata, incepand cu consemnarea relatiilor etc. De asta.

  2. S-a cam terminat pauza de politică externă a epocii Meleşcanu.

  3. Un aspect luat in seama de partea rusa este si cheltuirea unor sume mari pentru plata comunistilor ilegalisti din PCR inainte de 1944, din contul Tezaurului. A se vedea emailurile trimise de mine la MAE in anii 90, in urma carora am avut si o discutie cu dl. Aurescu. Si mai e replica data de Brejnev lui NC cand acesta a ridicat chestiunea Tezaurului, care va fi reluata de partea rusa. Romanii din Comisie trebuie sa fie bine pregati.

  4. Eternele comisii, când nimeni nu vrea să- și asume acțunea se pune de o comisie și nu răspunde nimeni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.