G4Media.ro

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó: Cooperarea cu Slovacia nu a…

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó: Cooperarea cu Slovacia nu a fost niciodată mai bună. Omologul slovac, Ivan Korcok: Avem o poziție diferită legat de Tratatul de la Trianon

O nouă întâlnire la Budapesta, a ministrului de externe Péter Szijjártó, cu unul dintre omologii din țările cuprinse în Bazinul Carpatic. La întâlnirea de marți, cu minstrul slovac Ivan Korcok, fiecare dintre cei doi lideri politici și-a exprimat poziția diferită cu privire la însemnătatea Tratatului de Pace de la Trianon. Pe de altă parte, Szijjártó a subliniat că nivelul cooperării dintre Ungaria şi Slovacia nu a fost niciodată mai bun, conform agenţiei MTI.

„Legăturile cu Slovacia au pentru Ungaria o importanţă strategică”, a spus Szijjártó, menţioând că guvernul ungar are cauza etnicilor maghiari din Slovacia „în inima sa”. Oficialul maghiar a salutat abordarea similară a guvernului slovac, precum şi faptul că acesta elaborează o nouă lege privind minorităţile etnice şi educaţia acestora.

Ministrul slovac Ivan Korcok a subliniat și el eforturile Ungariei şi Slovaciei de a susţine fiecare minorităţile etnice din cealaltă ţară şi a evocat în mod special centrul cultural slovac care va fi deschis la Budapesta.

Vorbind despre centenarul Tratatului de Pace de la Trianon, ministrul slovac a ținut să precizeze că ţara sa are o poziţie diferită faţă de cea a Ungariei cu privire la acest tratat încheiat la finalul Primului Război Mondial, dar a adăugat că „avem o responsabilitate de a face ca istoria să nu ne separe”.

Centenarul „nu trebuie să cântărească asupra relaţiilor bilaterale”, a mai adăugat ministrul slovac, apreciind că „oricine poate evalua istoria cum consideră relevant, dar că autoritățile slovace trebuie să continue să construiască legături”.

Szijjártó a mai adăugat că aniversarea Trianonului înseamnă lucruri diferite pentru Ungaria şi Slovacia, dar „cooperarea viitoare depinde de respectul reciproc faţă de sentimentele celuilalt”.

De asemenea, preşedintele comisiei de politică externă a parlamentului ungar, Zsolt Nemeth, care s-a întâlnit şi el cu Ivan Korcok, a apreciat că Ungaria şi Slovacia „încep să reuşească să abordeze cu empatie chestiunile istorice sensibile” şi a descris drept promiţătoare măsurile guvernului de la Bratislava privind minoritatea ungară din Slovacia. Nemeth a sugerat în acest context constituirea unui comitet comun format din istorici, cu scopul de a preveni ca „probleme care privesc minorităţile naţionale să genereze tensiuni în legăturile bilaterale”, realteaza Agerpres.

 Sursa foto: Facebook Szijjártó Péter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. In parlamentul slovac nu a mai intrat nici un partid maghiar, probabil ca asa ar trebui sa se-ntample si in Romania si-atunci ministrul de externe din Ungaria n-ar mai avea atat tupeu fata de statul roman.

  • Nici in Romania nu cred ca se va mai intampla daca se iese masiv la vot, dar daca rasar maghiari prin TR, Olt, Giurgiu, etc , vor intra in parlament, aliati cu cei de prin Olt, Giurgiu si asa mai departe.

 2. Un pic de panica a Ungariei inainte de aniversarea tratatului (dupa vizita de la Bucuresti urmeaza slovacii) sau exercitiu de imagine ?
  Oare de ce nu o intalnire si cu sarbii?
  Aurescu, oricum, a zis ca ar fi preferat intalnirea dupa 4 Iunie, dar, din motive diplomatice, nu l-a putut refuza la Bucuresti.

  • Vučić: Relaţiile dintre Serbia şi Ungaria sunt cele mai bune din istoria contemporană

   15 Mai 2020

 3. Vive le Trianon. Ungurii sunt tratați așa cum au tratat și ei pe alții de-a lungul istoriei. Ç’est le vie ç’est fini avec la Hongrie.

 4. @Sagsa „Ç’est le vie ç’est fini avec la Hongrie.“??? Mãcar Ungaria a pierdut cam 3 milioane de maghiari la Trianon în mod fortat. România pe timp de pace are cam tot atâtia români în pribegie aleasã. Vai de acel popor care nu poate asigura un viitor pentru semenii sãi. „Vive la Roumanie!“

  • Bine ar fi sa numeri câti rusi au ramas în afara Rusiei, frontierele dintre republicile sovietice fiind trasate de ghici cine. Politica de cuceriri are urmari nasoale, chiar daca le suporta urmasii fara vina ai celor care au initiat cuceririle. Asta-i viata, asta-i istoria.

  • Și unguri plecați îm pribegie nu aveți chiar niciunu ? Deloc, deloc ?

 5. Sunteți siguri-siguri că aveți domeniul de internet potrivit, „.ro”?
  La câtă grijă aveți față de Ungaria ar trebui să fie „G4media.hu”!
  A trecut de „plictisitoare” obsesia asta de a cânta în strună ungurilor, devine penibilă, cred că și presa de limbă maghiară publică mai puține articole de periere decât voi!

 6. „Respect față de sentimentele celuilalt”…
  Serios ? Asta o știți de la Zvona Gabor ?

 7. Citesc comentariile voastre ,si constat că sunteți balcanici ! Voi care ați umplut Europa cu căpșunari,sparanghelisti , prostituate și infractor dați lecții ungurilor . Aveți o gândire balcanica și retrograda ,unguri se înțeleg bine cu toți vecini , poate ați auzit și de grupul de la Visegrád, care este o nou forță care se impune în UE, cu Serbia relati foarte bune și nu sunt probleme , numa cu Romania sunt diferende . Asta este să trăiți în secolul trecut , și să gândiți retrograd dar nu aveți cum înțelege asta cat timp suntem ultimi in UE și va mândriți cu asta ) !
  Așa de respectați sunteți că nici Shenghen nici viza SUA nu ne da nici dracu. , din păcate deoarece se știe că de 30 ani avem cel mai corup sistem politic din Europa . Dar voi miticilor dați lecții la unguri sunteți patetici )