G4Media.ro

Ministrul de externe al Ungariei, despre ”cele mai triste file din istoria…

Ministrul de externe al Ungariei, despre ”cele mai triste file din istoria maghiarilor”: Respectarea realităţii istorice nu poate fi revizionism

Respectarea realităţii istorice nu poate fi revizionism, a declarat, marţi, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, la şedinţa Comisiei pentru Solidaritate Naţională a Parlamentului Ungariei, transmite MTI, citată de Rador.

Înainte de audierea sa anuală în acestă comisie, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că acelaşi eveniment al istoriei poate fi interpretat diferit, de pe poziţii diferite, dar Ungaria se aşteaptă ca toate ţările vecine să respecte faptul că ţara sa îşi aminteşte de unele evenimente ale istoriei ca fiind „cele mai triste file ale istoriei maghiarilor”. (nota redacției: referire la tratatul de la Trianon, din 1920)

Péter Szijjártó a mai afirmat că situaţia comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic este per ansamblu mai bună decât a fost în urmă cu cinci ani, dar mai există multe chestiuni care aşteaptă să fie soluţionate.

Unul din cele mai importate domenii ale politicii externe este politica naţională şi, ţinânt cont că Ungaria este o ţară unde graniţele statului nu coincid cu graniţele naţiunii, politica naţională trebuie să se afle în centrul politicii externe – a precizat ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a acentuat că, în elaborarea strategiei politicii externe a Ungariei, ţelul este ca situaţia comunităţii maghiare din ţara respectivă să fie îmbunătăţită în mod continuu, viaţa acesteia să fie mai uşoară şi să se obţină situaţia în catre comunitatea maghiară „să nu ne despartă, ci să fie o punte de legătură”, iar conducătorii ţărilor vecine să se gândescă la fel la acest lucru.

Sursa: MTI/ Rador/ Traducere: Andrei Demény

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Ba exact asta inseamna, REVIZIONISM .Istoria nu are nici o legatura cu actualitatea ,doar nu o sa ne intorcem in perioda cind unele natii ,azi europene ,nici nu existau in aceasta parte de lume . Lumea este in continua miscare ,a ramane agatat intr-o idee revizionista atasata unei scurte perioade de timp iti face rau in primul rind tie ca individ etnic si in ultima instanta tie ca natiune . O situatie fie ea si istorica- NU ESTE ETERNA -Cu totii romani ,maghiari . etc etc facem parte ACUM (nu ieri, nu alaltaieri )din UE . Sa intelegem si sa respectam asta . Politicieni maghiari , nu va faceti singuri rau atasaind existentei natiei propriul voastru interes politic . Natiunea din care faceti parte va va pedepsi .

 2. Dar falsificarea realitatilor istorice, prezentarea lor in lumina interesului propriu este.
  Cintati la alta masa smecherilor!

 3. Aviz secuilor: pentru Ungaria nu există această etnie decât când e vorba să atace România!!! Once uppon a time in Transilvania…. Un film document, o lecție dură de istorie pentru cei ce au tendința să uite ce au pătimit părinții și bunicii noștri de pe urma năvălitorilor unguri, o dovadă a sălbăticiei acestui neam venit din stepele Asiei!!!

 4. un popor care desi a trait in Europa de 2000 de ani, e clar ca a venit genetic incompatibil pentru partea asta de lume.

  austriecii i-au folosit pe post de tortionari, violatori, ucigasi, istoria o arata clar, si ei cred ca prin omorararea altor popoare au un drept istoric.

  nu aud din partea italiei, sau a austriei astfel de aberatii cum se aude din gura acestor huni

  • Vezi ca ai numarat gresit. Nu stiu ce spun ei in istoria lor, dar nu sunt mai mult de 1400 de ani.
   Cat despre rest, cred ca ai dreptate.

  • am rotunjit

 5. Legat de framantarile dlui Péter Szijjártó: asa, si?

 6. Andrei dacã nu poți sã-ti ascunzi hungarofobia mãcar stãpineste-ti prostia.În 1001 este incoronat István rege al Ungariei cu coroana primitã de la Papã,in 1896 au loc Sãrbãtorile Millenare din Ungaria,prima liturghie în limba românã are loc în Ardeal teritoriu maghiar,prima carte in limba românã a fost tipãritã în Ungaria,aderarea României in UE, Nato avea nevoie de aprobarea Ungariei si nu invers.De Schengen ai auzit?Toate oraşele frumoase cu care vã mîndriti l-au construit ungurii.Cine s-a integrat Andrei?Voi care pînã si la Untold cîntați manele?

  • Zoli bacs… majoritatea oraselor frumoase de care faci vorbire si care sunt in Ardeal, sunt construite de sasi/svabi… putina decenta e necesara ! In rest, partial de acord… starea asta de invrajbire nu face bine nimanui !

  • Fă și tu un update la gramatică: spațiu după ce termini propoziția, mândriți în loc de mîndriti etc
   Că doar ai învățat limba română la școală si probabil ai avut note bune.
   După aia iți citim și laudatio.

  • @k zoli daca tie in secolul asta mai ai pretentii teritoriale pe motive istorice, pai tata, explica-mi unde e integrarea, sau atat de prosti (ca sa te citez ) sunt liderii vostri si aia de ii aleg?
   sau unde e integrarea in legatura cu emigratia (bine ca aici nu suntem nici noi departe)?
   de schengen am auzit, si de spagile cerute de vamesii unguri am auzit … sau de zelul vamesilor cand e vorba de camioane din romania … si ca e o chestie politica, dar daca s-ar trage linie vamesii unguri probabil sunt la fel de jeguri ca aia romani… deci asta cu schengen nu ai nimerit mai incearca
   despre integrarea in UE/NATO … uiti ca am fost sub influenta ruseasca, vreo 50 de ani, ca sa nu fiti voi .. dar voi (na .. liderii) ca prostii va bagati singuri sa pupati poala lui putin

   dar nu prea ai inteles mesajul meu, si atitudinea ta de hun a iesit la suprafata, cu jigniri si atacuri la persoana
   btw, sa-ti explic si cu decebal cu ani cu traci romani …? ca mi-ai insirat niste ani … sau zi si de epurarile cand ne-ati curerit .. sau torturi .. sau executiile publice … sau violuri… documentate … cu executiile publice … alea in buricul targului .. daca e sa fim cu istoria pana la capat

   sincer daca ati pleca in tara voastra nimeni, dar absolut nimeni nu v-ar duce dorul … cu aia 5% pe care ii scoate UDMR ( din cauza celor care nu voteaza niciodata acesti PSD-isti de etnie), am fi cu cativa pasi mai in sus

  • Mai usor cu pianul pe scari, liturghia in limba romana si cartile in limba romana au fost publicate cu ajutorul sasilor, nu al maghiarilor. Iar Ardealul nu era maghiar pe vremea acea ci o provincie autonoma gestionata de 3 natiuni, din care romanii (desi majoritari) erau exclusi.
   Romania nu a intrat in NATO si UE datorita Ungariei ca nu ei sunt decidenti, ci datorita SUA si mai marilor din UE. Au fost presiuni maxime din partea SUA ca Ungaria sa nu depuna veto, tocmai pentru ca Ungaria voia sa ne bage bete in roate. Deci nu putem sa multumim Ungariei pentru ca din pacate tara vecina nu ne vrea binele.
   La asta mai adauga minciunile ca orasele frumoase din Transilvania ar fi fost toate construite de maghiari: Brasovul, Sighisoara, Sibiul, Clujul, Sebesul, Bistrita au fost toate fondate de sasi si dvs spuneti ca le-au construit maghiarii, minciuni gogonate. Ceea ce s-a intamplat insa este maghiarii au maghiarizat fortat Clujul care era un oras sasesc. La Brasov locuiau in evul mediu doar sasi si romani (in Schei) in principal, iar in secolul 19 orasul a fost maghiarizat cu colonisti, astfel incat la inceputul secoului XX, populatia maghiara era majoritara.
   Cam atat cu minciunile istoriografiei maghiare. Este fals ca romanii nu au construit nimic in aceste orase, au ramas cartiere istorice intregi care au fost construite de romani in Brasov (Schei) sau Sibiu (zona bisericii Buna Vestire).
   In plus mai sunt si alte orase frumoase prin Romania, nu numai acelea la care te referi tu: Constanta, Iasi, Bucuresti etc.

 7. Nu știu sa existe neam Așezat in Europa care sa trăiască atât de mult și de intens in trecut! Apoi: Ungaria nu a fost o țara oarecare, care după 1918 sa fi fost obiectul raptului vecinilor ei. Ungaria a fost parte dintr-un imperiu. Imperiile au dispărut! Pentru ca popoarele asuprite sau exploatate de sub aceste imperii și-au dorit autonomia!

 8. Oraşele cu specific sãsesc sint Sibiu,Braşov,Fagãraş, Sighişoara,Mediaş si cu bunãvoințã Bistrița dar nici ele n-au fost construite de ceasornicarul ,cizmarul sau negustorul sas ci de cãtre statul ungar.Iar cea ce priveşte gramatica mea ,probabil nu-i perfectã .N-am terminat la ,,litere” dar zic eu cã bat cel puțin un prim ministru şi doi preşedinti ( de miniştrii nu mai spun).Scuze!

 9. Oraşele cu specific sãsesc ,Braşov,Sibiu,Sighisoara,Mediaş ,Fãgãraş si cu bunãvoințã Bistrița,dar nici ele n-au fost construite de ceasornicarul ,cizmarul ,negustorul sas ci de cãtre statul Ungar.Cea ce priveşte gramatica mea,probabil nu-i perfectã ,n-am terminat la ,,litere” dar bat la orice orã un prim ministru ,cel puțin doi preşedinți (de miniştrii nu mai spun).Scuze!

  • Sunteti de-a dreptul amuzant …:))) care stat ungar ? Transilvania a fost principat autonom si mai apoi parte din monarhia dualista austro-ungara ! Ce va mai place sa ignorati ceea ce nu va convine :))) in fine… sa auzim numai de bine !

 10. :-)))))
  Aici e greu sa te contrazica cineva!!!!

 11. :-))))
  Asta cu ex PM a fost sub centura…

 12. Andrei tu ai fost coleg de clasã cu Dan Tãnase si cu dentistul apãrãtorul tuturor românilor de la Tigru si pînã-n Colorado şi asta a lãsat urme în tine.Eu nu te atac omule .Eu rãspund numai la ce ai debitat tu.Vii cu vamesi cu teritorii .Eu n-am treabã cu românii ,am prieteni români ,colegi şi chiar şi în familia largã am român cu care beau ,mânînc mã distrez şi nu ne otrãvim .Dar ei nu-s ca tine!Sînt oameni !

 13. Pentru reciprocitate, poate ar fi fost fairplay – ca la placutele bilingve – sa se scrie si numerele care reprezinta popularia celorlalte neamuri din zonele „smulse” ca sa nu se inteleaga ca tarile alea au rupt teritoriii si au subjugat populatia maghiara dar ca populatia maghiara desi era dominanta, era minoritara ceea ce schimba un pic perspectiva despre cine pe cine a …

 14. Am călătorit prin țara și in Covasna, Harghita și am avut nevoie de hrana, medicamente, loc la hotel, indicații solicitate la agenți : in 9 cazuri din 10 mi s-a răspuns in maghiara ceva…..am întrebat un roman ce tot zic- mi-a răspuns ca spun ca nu stiu, nu înțeleg , nu cunosc sau nu au .
  Vilfredo Pareto ( economist italian de geniu) a stabilit legea lui 20-80, adică putine cauze sunt responsabile pentru majoritatea efectelor. Cred ca lipsa cunoașterii reale a istoriei Europei din perioada 809-1918 și lipsa cunoașterii și rațiunii in general reușesc sa învrăjbească maghiarii contra romanilor, in sensul ca cei câțiva revizioniști aflați la butoane reușesc sa inflameze și sa țină intr-o stare de tensiune pe marea majoritate a maghiarilor din România . Va Jucați cu soarta voastră , chiar dacă nu este vizibil .
  Poate și acesta ar fi unul din motivele tergiversării construirii București -Brașov , prin imixtiunea Ungariei și a Rusiei?
  Think etice nefiresc anderring!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.