G4Media.ro

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizări: Programele antivirus din Rusia pot fi testate…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizări: Programele antivirus din Rusia pot fi testate doar de instituțiile de securitate, nu de utilizatori de rând

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că instituţiile din domeniul securităţii naţionale pot testa şi exploata programe antivirus din Rusia, „pentru a apăra interesele naţionale de securitate ale României”.

Ministrul a fost întrebat, la Palatul Victoria, de ce instituţiile din domeniul siguranţei şi apărării naţionale sunt exceptate de la prevederile proiectului de lege privind interzicerea achiziţionării şi utilizării de programe antivirus din Federaţia Rusă.

Guvernul a aprobat pe 14 septembrie un proiect de lege care stabileşte cadrul juridic şi instituţional necesar în vederea interzicerii în România a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus cu provenienţă din Federaţia Rusă. Proiectul stipulează că, în cazul în care există astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate şi/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Proiectul a parcurs un lung proces de avizare interministerială, inclusiv din partea instituţiilor din arcul securităţii naţionale şi aceasta a fost una dintre observaţiile primite. Detaliile pe care pot să vi le dau sunt legate de faptul că aceste soluţii pot fi testate de aceste instituţii şi exploatate pentru a apăra interesele naţionale de securitate ale României. Nu este vorba de utilizarea lor efectivă la nivelul utilizatorului de rând, ci, pur şi simplu, de a avea acces la ele pentru a le putea testa şi exploata. (…) Repet, doar în scopul testării acestor aplicaţii şi exploatării anumitor vulnerabilităţi ale acestor aplicaţii. (…) Nu înseamnă că folosesc această soluţie pentru uzul ei de a apăra contra ameninţărilor de tip virus”, a explicat Burduja, după şedinţa de Guvern.

Legea se află în dezbatere parlamentară, astfel încât pot fi formulate amendamente dacă se consideră că este nevoie de clarificări, a menţionat el.

„Cadrul legal în acest moment era necesar să permită instituţiilor care se ocupă cu contracararea acestor tipuri de ameninţări să aibă acces prin anumite terminale necesare pentru a gestiona aceste ameninţări cu astfel de situaţii, deci nu vorbim de un cadru legal care să ofere posibilitatea acelor instituţii la care făceaţi referire să folosească pe scară largă astfel de soluţii informatice”, a explicat şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. CA LA bancorex.

  2. Ii explica cineva semianalfabetului ca datorita utilizatoriilor aia pe care ii subestimeaza exista antivirusii aia si singurul lor scop e datorita utilizatorilor ca astefl nu ar fi existat.

  3. Titlul e greșit, nu asta reiese din articol ca a spus.
    Nici măcar nu se interzice folosirea acelor programe de utilizatorul de rand. Suntem liberi sa le folosim si sa le testam si noi. Doar instituțiile publice au interdicție, cu excepția serviciilor de securitate. E normal, standard in cazuri de-astea.