G4Media.ro

Ministrul Bode: Holocaustul este un capitol sumbru din istoria României, care nu…

Ministrul Bode: Holocaustul este un capitol sumbru din istoria României, care nu trebuie să se mai repete

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a caracterizat Holocaustul din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ şase milioane de evrei, drept un capitol sumbru din istoria umanităţii, care nu trebuie să se mai repete.

„În fiecare an, în preajma zilei de 27 ianuarie marcăm, prin evenimente ca cel de azi, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Au trecut 76 de ani de la eliberarea fostului lagăr de la Auschwitz-Birkenau, un reper tragic al dezumanizării, al decăderii din civilizaţie, un capitol sumbru din istoria umanităţii care nu trebuie să se mai repete. După mai bine de şapte decenii de la Holocaust, rememorăm an de an aceste orori, facem apel la reflecţie asupra erorilor trecutului şi îndemn la acţiuni concrete în combaterea tuturor formelor de xenofobie şi intoleranţă. Amintirea Holocaustului nu trebuie să dispară, ea trebuie să să rămână vie şi puternic întipărită în conştiinţa publică, în mentalul colectiv”, a declarat Lucian Bode, duminică, la Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei, la manifestările organizate pentru marcarea Zilei Holocaustului.

Ministrul de Interne a adăugat faptul că statele, prin instituţiile lor şi societatea civilă, au obligaţia să menţin vie în conştiinţa publică memoria victimelor Holocaustului şi să educe oamenii pentru a preveni exacerbarea fenomenelor şi a curentelor negaţioniste şi de ignorare a ceea ce a reprezentat Holocaustul.

„Avem datoria morală să ne asigurăm că viitoarele generaţii ştiu să discearnă între regimurile totalitare, extremiste şi cele democratice, între cele care propovăduiesc intoleranţa şi ura şi cele care promovează toleranţa şi respectul faţă de drepturile omului, astfel încât umanitatea să nu se mai confrunte cu ororile războiului şi genocidului”, a subliniat Lucian Bode.

La evenimentul de duminică au fost prezente mai multe personalităţi, precum Adrian Zuckerman – fost ambasador al Satelor Unite ale Americii, Andrei Grinkevich – ambasador Belarus, ministru consilier Igor Iniuskin – Ambasada Federaţiei Rusia şi Virgil Bercea – Episcopia Greco-Catolică Oradea, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, şi prefectul Virgil Ţurcaş.

În memoria celor şase milioane de vrei care şi-au pierdu viaţa în Holocaust, Adrian Zuckerman a aprins în fosta sinagogă, în prezent muzeu al Holocaustului, şase lumânări.

Tot în cadrul manifestării de comemorare de duminică, Elly Berkovits Gross, una din supravieţuitoarele Holocaustului, originară din Şimleu Silvaniei, a avut o intervenţie online din New York.

Evenimentul comemorativ de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” Bădăcin şi al Primăriei Şimleu Silvaniei şi a fost transmis online, în direct.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Perfidul Zuckerman a reaprins flacara coruptiei si crimei institutionale din Romania.

 2. Cum va explicati ca nici un reprezentant BOR nu a participat? Există vreun reprezentant BOR care sa confirme cele 6 milioane de victime?

  • Nu-i iubesc deloc pe popi dar ce să confirme?

  • Nu de ce n-a participat BOR, ci de ce a participat Bode??? El este un ,,oficial” român, ori ce treabă a avut România în zonă în ’40-’44??? Rușine Guvernului României! Niciun oficial român și niciun BOR-ist nu trebuiau să fie prezenți acolo ci Victor Orban al Ungariei, care altminteri l-a declarat pe Horthy ,,mare om de stat”!

 3. Popii au fost cei mai de seama fruntasi legionari ai Romaniei.

  • Ești idiot, monșer.

  • Asa este. Holocaustul in Romania s-a desfasurare at cu sprijinul si participarea directa a bisericii.
   Multi dintre cei vinovati ulterior s-au ascuns in manastari, au devenit mari comunisti si nu au fost trasi la raspundere. Dupa aia au devenit „duhovnicii” neamului.
   Frumos, ce mai…, tipic pentru balkanistan.

  • @Faraoane von Neuron,
   Ce grohăi tu, liftă perciunată?

 4. BOR nu sau pronuntat nici daca Pamantul e rotund sau ai dori sa aiba o luare de pozitie cumva?
  In articol scrie Transilvania de Nord adica particica aia cedata Ungariei condusa de Horty nu prea are de ce sa fie invitat BOR sau de la cultul musulman sa zicem de exemplu.
  Nu cred ca e in fisa postului sa cerceteze BOR daca au fost 6m, 6000 sau deloc.
  Au facut munca asta cei de la Nuremberg la momentul 0 dupa doar cei rasariti din pesteri mai au intrebari sau neaga ca au murit in principal evrei, tigani sau slavi prin lagarele naziste create in teritoriul ocupat din est.

  • … chiar din aceasta cauza…
   Dar no să vezi popă care sa combată mișcarea legionară!
   Pt că hAUR!
   Ipocriți.

  • Îmi cer scuze, dar vad ca toți sunteți prost informați. Procesul de la Nuremberg a avul loc în 45_46 iar cele 6 milioane de victime au apărut de abia în 1948.Pana atunci nimeni nu a vorbit de ele. Nici măcar crucea roșie din Elveția care vizita săptămânal lagărele nu pomenește de victime în sensul ca unii oameni ar fi fost uciși.Nu ma refer la cei morți din cauza bolilor. Ca atare subiectul a devenit unul istoric, unii dintre istorici nu recunosc nici o crima, alttii vorbesc de 10 mii de morți iar alții de 6 milioane. Ciudat e ca arhivele, aflate aproape în totalitate la rusi încă nu au fost desecretizate. Oare pt aflarea adevărului nu ar trebui sa le cerem rușilor arhivele. De ce nu cere nimeni aceste arhive?

 5. …și , deasemenea, comemorarea *pogromului de la București”, 80 de ani!
  Comunitatea iudaică RO, mucless, autoritățile RO, mucless, toată lumea… MUCLESS!
  Aaaaa! E cu iz politic….
  Ofensăm puritanii…. Sau trebuie sa facă „centenarul”???
  Rușine comunitate iudaică, doar cu numele!
  Vă bălăcăriți in ligheanul politicii românești!
  Niște fanarioți, de fapt…

 6. Cand Bode organiza trenuri de badante catre Viena, nu il mai durea inimioara de „trenurile mortii”.

 7. mi se pare ca exista o inadvertenta intre titlul articolului si continut!

 8. Îmi cer scuze, dar vad ca toți sunteți prost informați. Procesul de la Nuremberg a avul loc în 45_46 iar cele 6 milioane de victime au apărut de abia în 1948.Pana atunci nimeni nu a vorbit de ele. Nici măcar crucea roșie din Elveția care vizita săptămânal lagărele nu pomenește de victime în sensul ca unii oameni ar fi fost uciși.Nu ma refer la cei morți din cauza bolilor. Ca atare subiectul a devenit unul istoric, unii dintre istorici nu recunosc nici o crima, alttii vorbesc de 10 mii de morți iar alții de 6 milioane. Ciudat e ca arhivele, aflate aproape în totalitate la rusi încă nu au fost desecretizate. Oare pt aflarea adevărului nu ar trebui sa le cerem rușilor arhivele. De ce nu cere nimeni aceste arhive?

 9. In Ungaria s-a comemorat holocaustul ? nu de alta,dar daca acest eveniment a avut loc la Simleul Silvaniei ,acesta se afla sub administratie maghiara atunci cand au fost deportati evreii ;„Am fost toată viața un antisemit și n-am întreținut niciodată relații personale cu evreii; eu am fost acela care a propovăduit deschis antisemitismul în Europa.” Textul poate fi găsit în cartea „Horthy titkos iratai” – Documentele secrete a lui Horthy – la paginile 261-62.-Scrisoarea lui Horthy catre fostul prim-ministrul Teleki,octombrie,1940

 10. Ministrul Bode: „Holocaustul nu trebuie să se mai repete”. Lasă că de 30 de ani vă repetați voi la nesfârșit și fără rușine. Îmbuibaților!

 11. Mai ușurel cu alea 6 milioane de victime. A fost o cifră aruncată la sfârșitul razboiului, infirmată matematic. Când au vazut că nu le merge cu 6 milioane, au început sa micșoreze, ajungând pe la 1 milion, așa ca să fie. Bine, și 1 milion e mult, e groaznic, dar am o întrebare: de ce s-au găsit la Auschwitz urme de Ciclon B numai în camerele unde se dezinfecta lenjeria și hainele, iar în camerele de gazare nimic? Repet, e o întrebare. Doar vreau să stiu adevărul istoric, nu „adevărul” interesat al unora.

  • Ba e 6 ba e 1 ba nu e nici 1 doar curatau hainele evreilor cu ciclonu:))
   Parol monsher esti cumva istoric?
   Sau te cheama Dorel?
   Stai la Caracal?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.