G4Media.ro

Ministrul Apărării de la Belgrad, Milos Vucevic, desemnat de preşedintele Aleksandar Vucic…

sursa foto: Facebook / Aleksandar Vučić

Ministrul Apărării de la Belgrad, Milos Vucevic, desemnat de preşedintele Aleksandar Vucic să formeze noul guvern

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a desemnat sâmbătă pe actualul ministru al apărării, Milos Vucevic, să formeze noul guvern în urma alegerilor legislative din 17 decembrie, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Milos Vucevic conduce Partidul Progresist Sârb (SNS), formaţiunea de dreapta naţionalistă a preşedintelui Aleksandar Vucic şi care a câştigat scrutinul legislativ cu 46% din voturi.

Opoziţia a acuzat fraude la acele alegeri şi nu a acceptat rezultatul lor. Principala coaliţie de opoziţie, denumită „Serbia împotriva violenţei”, a obţinut 23,5% din voturi şi a organizat după alegeri proteste insistente în capitala Belgrad, cu sprijinul unor ONG-uri şi la care au participat în special tineri şi activişti ai opoziţiei.

Preşedintele Aleksandar Vucic a respins acuzaţiile de fraudă şi a declarat că deţine dovezi conform cărora manifestaţiile opoziţiei au fost orchestrate din străinătate.

Învestirea noului guvern este aşteptată să fie o simplă formalitate, întrucât partidul SNS are o majoritate de 129 din cele 250 de mandate în legislativ.

Dar o provocare majoră pentru viitorul guvern va fi normalizarea relaţiilor cu Kosovo, proces mediat de UE, însă aflat în impas, în timp ce în plus cresc tensiunile între Belgrad şi Pristina. Serbia denunţă tot mai multe încălcări ale drepturilor populaţiei sârbe în Kosovo şi acuză Occidentul că tolerează încălcarea angajamentelor internaţionale asumate de Pristina.

Pe de altă parte, ţările occidentale continuă presiunile asupra Belgradului să se alăture sancţiunilor pe care le-au impus Rusiei, un prieten tradiţional al Serbiei. Preşedintele Vucic însuşi a admis că ţara sa „plăteşte scump” pentru poziţiile sale în chestiunile geopolitice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...