G4Media.ro

Miniștrii de Externe din UE, așteptați să ajungă luni la un acord…

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

Miniștrii de Externe din UE, așteptați să ajungă luni la un acord privind impunerea unui nou regim de sancțiuni împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene discută luni, la Luxemburg, asupra unui acord politic privind stabilirea unui nou regim de sancțiuni împotriva persoanelor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova, a anunțat într-un comunicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Pentru România, sunt două subiecte foarte importante pe agendă – bineînțeles, Ucraina și sprijinul acordat Ucrainei pentru a câștiga războiul, dar și Republica Moldova. Pentru că astăzi vom lua decizii foarte importante în ceea ce privește Republica Moldova, precum și în ce privește sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, de a stabili un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni.

Cred că este cel mai rapid proces de crearea a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni”, a afirmat Aurescu.

„Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a crește securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României și a cetățenilor ei.

Deja lucrăm împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, dar și un factor de descurajare față de alte astfel de acțiuni în viitor”, a mai precizat ministrul de Externe.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...