G4Media.ro

Miniștrii de externe din România și Olanda au discutat la București despre…

Foto: MAE

Miniștrii de externe din România și Olanda au discutat la București despre pregătirea viitorului summit NATO de la Washington, în condițiile în care președintele Iohannis e contracandidatul premierului olandez Mark Rutte la șefia organizației nord-atlantice

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri consultări bilaterale cu ministrul de externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la București, potrivit unui comunicat MAE. Printre subiecte s-a aflat și pregătirea summit-ului NATO de la Washington din luna iulie, în condițiile în care ambele țări au câte un candidat la șefia organizației nord-atlantice – președintele Klaus Iohannis și premierul în funcție Mark Rutte.

Reamintim că Rutte este sprijinit de 28 din cele 31 de state membre NATO, prin care și SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Turcia. Iohannis nu a primit sprijin public din partea nici unei țări, iar premierii pro-ruși din Slovacia și Ungaria au anunțat că se opun candidaturii lui Mark Rutte. Statele membre NATO vor să rezolve până la summitul din iulie problema succesiunii lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în octombrie după mai multe prelungiri.

Olanda contribuie semnificativ la eforturile NATO apărare a României. Militarii olandezi au participat în 2022 și 2023 la Grupul de Luptă NATO condus de Franța, iar armata olandeză a dislocat în România avioane F-16 și alte capabilități militare. De asemenea, România și Olanda cooperează în cadrul Centrului European de Instruire pentru aeronavele F-16 din România.

Cei doi miniștri au discutat despre ”necesitatea de a obține rezultate consistente atât în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, cât și consolidarea posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic”, potrivit comunicatului MAE.

Ministrul Luminița Odobescu a salutat și implicarea Olandei în sprijinul reformelor din Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Desene animate cu Nelocuitul in rolul principal dintre cele cu totul secundare . Asta e varianta ”buna”. Mistocareala asta pare pe termen lung si in loc de zambet imi lasa un rictus pe fata ….. Varianta doi e rea ca il pune iar langa prietenul Orban al Ungariei care simuleaza dreapta si joaca continuu in stanga…..