G4Media.ro

Ministerul Sănătăţii: Reprezentanții DSP au fost la spital încă de la orele…

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministerul Sănătăţii: Reprezentanții DSP au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar / Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă

Ministerul Sănătății a transmis că transformarea spitalului Foișor în unitate COVID-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de vineri. Ministerul susține că Spitalul Foișor a fost informat „încă de dimineață despre iminența transformării” într-o unitate COVID-19, că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00, dar că, la orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, ceea ce „a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă”.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, „ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament” și va urmări, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență, situația acestora.

Ministerul Sănătății va solicita și o analiză „amănunțită” a modului în care s-a desfășurat intervenția

Comunicatul de presă integral:

„Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor.
Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.
Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.
Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.
Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.
La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.
Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.
Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe, relatează Agerpres.

„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (…) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în cursul dimineţii au fost transferaţi la Iaşi trei pacienţi COVID-19 cu un avion MApN şi pentru alţi doi s-au găsit locuri la Spitalul ‘Gerota’ al MAI, însă situaţia arăta că este nevoie de soluţii care pot fi implementate rapid pentru a suplimenta numărul de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu forme grave de COVID-19.

O astfel de soluţie este şi operaţionalizarea în cursul dimineţii de sâmbătă a celui de al treilea tir de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”, pentru care se lucrează în cursul acestei nopţi, însă acesta nu va putea prelua decât 8-9 pacienţi, astfel încât s-a luat decizia cu privire la transformarea Spitalului ‘Foişor’ în unitate COVID.

„Ne-am îndreptat spre un spital care primeşte urgenţe mai puţine, cu operaţii programate, cu secţie de terapie intensivă”, a evidenţiat Arafat, adăugând că decizia a fost avizată şi de ministrul Sănătăţii, fiind discutată şi cu managerul unităţii şi cu primarul Capitalei.

Conform lui Arafat, o echipă de la DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15,00 la Spitalul ‘Foişor’ pentru a organiza transformarea în unitate COVID, însă „s-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu managerul şi cu medicii unităţii şi s-a ajuns ca unii pacienţi să fie externaţi sau transferaţi în cursul serii, iar acest proces va fi finalizat abia sâmbătă dimineaţă.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. O sa vedeti voi raspunsul la alegerile viitoare, vă bateti joc de poporul român prin măsurile luate. PSD o sa revina la guvernare mult mai devreme.

 2. Domnule Voiculescu, ce era daca va deplasati dvs la ora 11 la Spital si-i spuneati acelui director „pus de Firea” ca vreti documentatia gata intr-o ora timp in care veti inspecta Spitalul? Adica sa nu dati doar o dispozitie de la minister, sa nu va interesati in cestadiu sunt lucrurile, sa-l lasati pe acel director sa faca ce vrea el. Spitalul este in Bucuresti, cat va lua sa va ocupati de acest caz mai ales ca erau implicate in el mai multe institutii ce apartin de ministerul pe care-l conduceti, sau asa umbla vorba. Un pic de raspundere, de demnitate, o autocritica, o incercare de a nu mai pasa vina, s-ar putea?

  • Bai, criminalilor, OAMENII aceia nu sunt cosciuge / masti/ ventilatoare ca sa ii poti muta cu hei-rup-ul.

   Ati mers la rupere !

   Hai ca puteti trece la next level, caci nu exista nici o opozitie.

  • Era riscant pentru el, că-l vedea lumea și iar îl lua la huiduieli! Sau poate că nu a vrut să piardă timpul dedicat politicilor publice în sănătate 😅

  • Ți-e dor de vizitele de lucru ineficiente ale lui Tătaru ?
   Ministrul trebuie să se ducă personal la fiecare manager de spital incompetent care nu poate sau nu vrea să pună în aplicare un ordin ????
   Dacă spitalul era la Rădăuți ?

 3. Se pare ca Ministerul Sănătății a găsit țapul ispășitor….managerul spitalului. Mai bine echipa de la minister si-ar recunoaște neputința și ar renunța la cașcaval. Au învrajbit societatea. În tara asta dacă ai covid și ajungi la ATI ai șanse sa supraviețuiești de 10% iar dacă nu ai covid și ai nevoie de o operație sau de alt tratament ce implica și o secție de ATI, nu ai cum sa ajungi…iar dacă ajungi ești aruncat în stradă sau mai simplu…nu ești primit.
  În orașul meu un om a murit din cauza unui infarct la poarta spitalului. Unicul spital din oraș e suport covid. Omului i s-a făcut rău și a fost dus la spital. Acolo nu a fost primit….deși la acel moment spitalul era gol, erau f puțin pacienți cu covid iar secția de ATI era complet liberă.
  Mulțumim Ministerului Sănătății pentru faptul ca ajută tara sa scape de oamenii bolnavi.
  Dacă te îmbolnăvești în țara asta și nu ai bani și timpul necesar pentru a ajunge la un spital privat și în plus nu ai nici covid, MORI!!!!
  Dar Ministrul Sănătății e pe altă lume, se face ca nu înțelege sau nu vrea sa înțeleagă sau pur și simplu nu ii pasă.
  Cei de sus au resurse și acces la tratamente, pe ceilalți ii poate lasă să moară.

 4. Nimic surprinzător. Această guvernare își are rădăcinile într-un slogan cu sex oral și în niște proteste pașnice care-și propuneau ocuparea guvernului. Că au eșuat nu li se poate imputa lor ci jandarmeriei. Guvernarea cu ranga era de așteptat și ne bucurăm acum de ea.

  • Bine zis „guvernarea cu ranga”, dacă nu au cap!

 5. Iar eu, care eram programată pentru operație la Foișor ce fac? Am făcut investigații care m-au costat enorm, am dureri și probleme mari la deplasare. Eu nu mai contez pentru sistemul de sănătate? Unde sunt Șoșoacă, Simion, Boancă, cei care au scos oamenii în stradă și i-au expus infectării? Cei care au alimentat neîncrederea oamenilor în sistemul medical? Unde sunt cei care au plecat la schi de teamă că un an mor dacă nu se distrează? Unde sunt cei supărați că s-au închis restaurantele și nu mai au unde să-și petreacă timpul? Câți dintre cei infectați au fost la proteste sau la munte, câți își vor cere iertare celor care s-au îmbolnăvit accidental, tocmai respetând restricțiile?

  • Ți-ai rupt oasele stând în casă sau dormind cu mască?! Nu căuta vina la oamenii obișnuiți. Vina este la acești psihopați care conduc această, să-i zicem, țară.

  • Așa e, Gicule! Cum scria cel de mai sus, „guvernarea cu ranga” este vinovată!

 6. Wow, câtă generozitate! Le-au lăsat ȘASE ORE la dispoziție și ăștia n-au fost în stare să evacueze spitalul. Adică, anunțați la ora 11.00, n-au fost gata cu evacuarea până seara.
  Așa arată o țară condusă cu ranga.

 7. Bai, criminalilor, OAMENII aceia nu sunt cosciuge / masti/ ventilatoare ca sa ii poti muta cu hei-rup-ul.

  Ati mers la rupere !

  Hai ca puteti trece la next level, caci nu exista nici o opozitie.

 8. Nu mai cenzura, G4media! Așa arată o țară condusă cu ranga de o guvernare care își trage seva din lozinca „Muie PSD”, doar că acum s-a schimbat beneficiarul lozincii, ne bucurăm cu toții și de rangă și de muie.

 9. Baaaai, criminalilor, guvern de jigodii! Pacientii de la ortopedie sunt oameni cu operatii la oase, care nu au voie sa fie mutati ba, ca le puneti vietile in pericol! Ba nu mai aveti dram de minte si de constiinta, javrelor incapabile si retardate care sunteti! Nu puteti ba sa conduceti tara cu curu ba, scarbelor!

 10. Ce se infoaie vajnicii pesedisti si aurolacii. O ranga peste dinti si o placuta suedeza, mai mult nu meritati.

 11. Incompetenta maxima + masuri hei-rupiste si haotice. Situatia putea fi prevenita din timp, dar pentru asta trebuie creier. Dar n-ai cum sa ceri competenta unor indivizi care vesnic au pus partidul mai presus de merite.

  • Dl Arafat are specialitatea de „urgenta”, adica actioneaza pompieristic, iar Voiculescu e paralel complet cu domeniul!
   Sufera bolnavii…or sa reformeze astia sistemul medical la Sfantu asteapta… tot asa si celelalte sisteme publice care urmau sa fie reformate, modernizate, cum ne-au aburit astia in campania electorala!
   NIMIC!

 12. Multi se fac că nu înțeleg situația< care e disperata. Sunt 29 de oameni care se zbat între viață și moarte în camerele Upu, adică la primiri urgențe. Ia la foișor ATI- are ocupat doar 10%

  Nu e plăcut transferul acelor pacienți, dar viața lor nu e pusă în pericol. A celor intubați pe holuri, da. E vorba de o minimă solidaritate sociala.

  Cat despre atacurile furibunde spre ministrul Vlad Voiculescu, deja văd o armata întreagă ocupata cu asta. Omul a reușit să supere in 3 luni armata și serviciile secrete, cu publicarea acelor date, partenerii liberali, că le-a schimbat clientela pusă că șefi de spitale și presa, aia cumpărată pe bani grei. Vlad Voiculescu e cel care s-a opus un guvern la continuarea cumpărării presei cu 40 de milioane de euro anual, că în 2020. Când vedeți furie și spume la gura prin televiziuni, să știți și ce e în spate, 40 de milioane de euro pierduți. Trustul Antena a pierdut 3 milioane de euro. Pai nu merita linșat băiatul ăsta?

 13. Degeaba incercati sa-l aparati pe Voiculescu. Exista documentul prin care a fost emis ordinul de evacuare semnat de Arafat si Voiculescu si inmanat de DSP spitalului Foisor la ora 16 si 10 minute. Si chiar daca ar fi fost la 11 tot nu conteaza. Situatia sanitara din Bucuresti si Ilfov este cunoscuta tuturor de mai bine de 14 zile. Se stia de la inceput ca in curand nu vor mai exista paturi la ATI si vor fi nevoiti sa se foloseasca de Foisor, acesta fiind singurul spital din Bucuresti care are dotarile necesare (toate paturile au instalatie de oxigen) precum si o sectie de terapie intensiva destul de mare. Se puteau opri sau chiar reprograma operatiile cu multe zile inainte asa incat pana azi, pacientii sa fi parasit spitalul vindecati si nu pe targa. Spitalul Foisor nu este spital de urgenta asa ca interventiile in cea mai mare parte a lor se fac in functie de programare. Reactia managerului este normala. Nu cred ca exista un sef de spital cat de cat intreg la cap care sa nu se opuna unei realocari de pacienti impusa cu atat diletantism. Lasand un pic politica la o parte si incercand sa gandim logic, actiunea de ieri seara a pus sanatatea pacientilor in pericol ceea ce este inacceptabil intr-o tara europeana in anul 2021

  • Vietile pacientilor este pusa in fiecare secunda in pericol cand nu au acces la tratament pt ca sectiile covid sunt pline. Vietile.. nu sanatatea celor de la ortopedie. Crezi ca si-au rupt picioarele la transfer? In schim pacienti covid mor 150 pe zi. Nu ai alta treaba?

 14. Ce minte scurta si bolnava ati dobandit de la orea mult fb in pandemie. Cand de ani de zile vi se arata spitale infecte cu rahat pe pereti, bolnavi cate 2-3 in pat hraniti cu o felie de paine cu parizer sau copiii aia dupa colectiv tratati fara analgezice cand se lua pielea de pe ei nu erati revoltati, nu va plesnea vena si nu blestemati ca acum. Va dati de ceasul mortii ca au fost transferati niste bolnavi ca sa fie salvate niste vieti. Daca apartinatorii vroiau sa ii ia cu roaba, cu roaba ii luau. Ce sila mi-e de neamul asta… nu meritati in lumea civilizata, cu belarus, moldova si ucraina meritati.

  • Fraiere, mulți dintre noi criticăm modalitatea în care s-a făcut transferul, adică incompetența cu care s-a facut!

 15. Pacienți evacuați noaptea, unii cu mașini particulare, alții în portbagaj… un adevărat circ, cu pacienți scoși noaptea pe targă, în cărucioare, iar unii evacuați chiar în portbagajul mașinii…
  in timp ce o Tara intreaga si nu numai a asistat aseara revoltata la acele imagini socante cauzate de incompetenta autoritatilor, in miez de noapte Vicepremierul Dan Barna isi afiseaza fara pic de jena si umanitate cinismul de politruc, scriind pe Facebook, ca in fata jurnalsitilor nu prea apare!
  ”Suntem într- un război. Inamicul se numeşte Covid – 19 si nu are niciun cod de onoare, principiu sau regulă. Într- un astfel de război în care fiecare minut poate să însemne o viaţă salvată, trebuie să faci ceea ce e de făcut, cu resursele, procedura si mijloacele de care dispui, chiar dacă nu sunt cele ideale. Da, evacuarea spitalului Foişor in aceste ore de seară şi noapte, nu are nimic plăcut sau lăudabil. Da, această evacuare a adus un disconfort semnificativ pentru pacienţii spitalului care sunt mutati sau externati intempestiv.
  Da, nu am avut până acuma de unde să învăţăm buna practică a evacuării de spitale dar efortul şi sacrificiul acestei seri, din care avem atâtea de învăţat, înseamnă nişte şanse în plus la viaţă pentru acei semeni ai noştri care au nevoie disperată în fiecare minut de mai mult oxigen in plămâni. Pentru fiecare inimă care va continua să bată si plămân care va continua să respire din noaptea asta cu oxigenul de la Foişor, supărarea justificată a celor mutaţi in această seară devine un cost acceptabil”, conchide Barna…

  Asa e, Dane, trebuia Doctorat, Mastrat in Evacuarea Spitalelor!
  Sa mai le dati un 50% la Salaiile oricum uriase, in timp ce in majoritatea Spitalelor(nu vorbesc acum de cele cu COVID) pacientii se plang ca medicii nu prea le poarta mare grija, ziua si cazul socant, chiar morti, din pacate…
  Cat cinism… Sanatatea si siguranta unor oameni operati, scosi in miezul noptii si carati care-cum, contra COST acceptabil..
  Sictir, nu esti cu nimic altfel decat Dragnea, Dancila, Orban si toti politrucii care au distrus VIETILE Romanilor in peste 30 de ANI.

  • Doamnă @lili,
   Barna are destule bube-n cap, dar, totuși, nu cumva exagerați, când il băgați în aceeași oală cu Veo și cu Daddy ? Pardon, am vrut să zic:”in același cazan”…!
   PS. Nu m-aș mira să primiți mulțumiri călduroase, poate chiar buchete de flori, din partea reprezentanților PSD/AUR pe acest site…

  • @S.C.A.R.A: „supărarea justificată a celor mutaţi in această seară devine un COST acceptabil”, conchide Barna…
   CUM a putut debita asa ceva, cand e vorba depsre OAMENI BOLNAVI, cine stie in ce stare erau acei oameni cu operatii grave la ATI sau in saloanele Spitalului, cum sa spuna asa ceva un Politician care a fost ALES si e bine platit din BANI PUBLICI pentru a CONDUCE Tara ca oamenilor sa le fie BINE?!
   CUM e posibil, sper sa-si ceara scuze!
   Sunt convinsa ca isi va cere scuze, e inacceptabil ca bolnav sau apropiat al unui bolnav de la Foisor sa auzi asa ceva de la un politruc care n-a pus piciorul intr-un Spital de stat din Romania!
   Ati ajuns in Spitalele Romaniei, ca sa stiti cum o duc si ce spun oamenii amarati depsre conditiile si tratamentul din Spitalele Romaniei?
   Sa nu credeti ca vorbesc altfel despre Catu, Johannis, Barna decat vorbeau depsre Dragnea, Dancila, etc!
   TOTI oaapa si-un pamant, in Spitale e si va fi la fel inca astia 4 ANI, nu vad nici o schimbare de la aceasta coalitie de politruci!!!
   Fiica mea si sotul ei au avut COVID, forma medie, s-au rugat la Doamne Doamne ingroziti sa NU ajunga in Spitale, vai de viata lor in cele 2 saptamani iar Barna vorbeste depsre „cost acceptabil”, stie el ce inseamna un Spital din Romania de azi?!
   L-as trimite la Spitalele groazei de la Constanta sau la Craiova!
   Rusine, Barna!!!

  • Barna are dreptate deoarece costul cartofilor ne e prea mare totuși! Căci cu niște saci de cartofi semănau pacienții azi-noapte!!
   Luni, 12.04.2021, Arafat și Voiculescu trebuie demiși!

  • Doamna Lili, la USRPLUS principiul de acțiune este eficiența, nu ați înțeles până acum?!
   Stelian arde etape, Drulă bagă ranga, Voiculescu evacuează de urgență, iar Barna face calculele și-i dă pe plus!!!!
   Poate că-i mai bine așa decât să nu faci nimic, precum PNL!

 16. Actuala putere nu face decat sa indeplineasca poruncile Gaulei_erului klauSS , asa cum s-a vazut temelia acestei guvernari , este asezata pe URA si DISPRET .

 17. Deci astia socotesc viata noastra ca la piata! Cost-beneficiu, altceva nu conteaza! Vai de noi cu acesti guvernanti!

  • Să nu zici că abia acum ai descoperit valoarea cetățenilor în ochii politicienilor și guvernanților! Pentru ei suntem doar niște numere, suntem statistici!