G4Media.ro

Ministerul Sănătății: peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe…

Sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Sănătății: peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrași din unitățile sanitare de la începutul pandemiei

Peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrași din unitățile sanitare de la începutul pandemiei, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Inspecția Sanitară de Stat.

„Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%)”, precizează Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a dispus, luni, efectuarea de controale la producători de biocide, după ce publicația sibiană Turnul Sfatului a dezvăluit că din opt dezinfectanți cumpărați aleatoriu, trei erau diluați sau chiar cu zero substanță activă. Publicația a mai criticat lipsa de reacție a autorităților, însă ministerul precizează că sute de produse neconforme au fost descoperite în 2020 şi în primul trimestru din 2021.

De asemenea, ministrul Ioana Mihăilă a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 – mai 2021, a anunțat marți Ministerul Sănătății.

Comunicatul integral al Ministerului Sănătății:

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 – mai 2021.

Potrivit Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, informațiile centralizate până în prezent sunt după cum urmează:

BACĂU
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri:
• 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău – Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită;
• 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Dezinfectant Efekt Bactisept – nu are arie de aplicare în unități sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare:
Apesin Handactive F Germania
Pliwa Decontamed Austria
Desogen Aero România – jud. Ilfov
Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău

ILFOV
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri:
• 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” – produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) – deficiențe de etichetare.

NEAMȚ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri:
• 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.

SĂLAJ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri:
• 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău – produs biocid Bioxeco 5S – eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.

Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%).

Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept.
Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Sursa Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. „avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide”?
  Din cate am inteles eu producatorul sau importatorul vine cu niste hartii si primeste avizul.

  Face cineva teste pe bune, in laboratoare acreditate de altcineva decat BRML?

  Pare ca in ROmania se aplica cu succes ca vinovat e ala care e prins (de bratul lung al legii) si pr ost e ala care da banii.
  Restul e doar politica. Pentru ca vinovatia o poate stabili doar un Judecator – de obicei in ani si ani de zile

 2. Deci au retras dintr-un centru 1,2 litri ca nu avea eticheta corect facuta??? Da’ ma lasi?
  Prea multa functionarime care lucreaza doar pentru a aparea in presa, nu pentru a face ceva cu adevarat.
  Sistemul de buline rosii si negre din gradinita, aplicat la toate nivelurile administratiei de stat si locale! Dezastruos. Nu e de mirare ca rusii si chinezii rad de noi si ne calca in picioare.

 3. Se intelege ca marcile din poze sunt cu probleme … trist.

  • Nu, poza induce in eroare. De exemplu Farmec este ok, este eficient, nu este nici diluat, nici fara substanta activa. Probleme sunt la deinfectanti ca Apesin Handactive F sau
   Pliwa Decontamed.

 4. Adică o picătură dintr-un ocean!