G4Media.ro

Ministerul Mediului: România scapă de procedura de infringement în cazul Programului naţional…

Sursa Foto: Unsplash

Ministerul Mediului: România scapă de procedura de infringement în cazul Programului naţional de combatere a poluării atmosferice

Comisia Europeană (CE) a anulat procedura de infringement la adresa României pentru neadoptarea şi lipsa de comunicare a Programului naţional de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) către forul european, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmite Agerpres.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comisiei Europene de a se desista în cauza C-69/22 şi ordonanţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care cauza respectivă a fost radiată de pe rolul său. Aceste evoluţii sunt consecinţa adoptării, prin Hotărârea de Guvern nr. 119/2023, a Programului naţional de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) şi a comunicării respectivului document către Comisia Europeană.

Elaborarea şi adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susţinute depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de alte autorităţi naţionale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea şi implementarea unor măsuri eficiente la nivel naţional având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii aerului, coordonat de Cancelaria Prim-ministrului. Demersurile privind finalizarea PNCPA au fost susţinute de Administraţia Prezidenţială”, se menţionează într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, PNCPA conţine măsurile de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici, aplicabile tuturor sectoarelor care constituie surse de astfel de emisii (agricultură, energie, transport, încălzire rezidenţială etc) şi opţiunile de politică suplimentară pentru îndeplinirea angajamentelor României de reducere a emisiilor până în anul 2030.

Faza precontencioasă a procedurii de infringement pe acest caz a fost declanşată de Comisia Europeană în data de 13 februarie 2020.

Ulterior, pe 2 decembrie 2021, instituţia Uniunii Europene (UE) a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar pe 2 februarie 2022 a depus cererea sa introductivă la Grefa instanţei UE, declanşând astfel faza contencioasă a procedurii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ăsta era simplu fără industrie, dar de gunoi nu scapăm cu siguranță, că românii sunt mizerabili și nesimțiți !