G4Media.ro

Ministerul Mediului a dat derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează…

Foto: G4Media

Ministerul Mediului a dat derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în Covasna / E estimată o populația de 1.800 de exemplare în acest județ

Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în mai multe localităţi din judeţul Covasna, doi dintre aceştia fiind deja recoltaţi, a declarat directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Gheorghe Neagu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi pun în pericol bunurile şi vieţile oamenilor, fiind estimată o populaţie de circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna.

„Odată cu venirea primăverii, urşii au început să-şi reia activitatea şi au început să apară şi primele pagube, zonele vizate fiind Băţani, Baraolt, Turia şi Cernat unde la 2-3 zile avem cel puţin o pagubă. Este pus în aplicare Ordinul 723 din 2022, prin care fiecare UAT a primit spre împuşcare urşii problemă (…) Judeţul Covasna a primit 13 urşi pe 11 UAT-uri. Primăvara aceasta s-au dat autorizaţiile de împuşcare şi deja s-au şi extras 2 exemplare problemă (…) Acum se face o evaluare pe fondurile cinegetice şi vom vedea la începutul lunii iunie cum stăm cu populaţia de urşi (…) În urmă cu un an se estima că avem circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna. Foarte mult. Şi 1.600, şi 1.400 e mult, iar numărul creştere de la an la an. Şi anul acesta au fost observate ursoaice cu doi pui, preponderent doi urşi în ultima perioadă, deci sigur va creşte”, a declarat Gheorghe Neagu.

În cursul zilei de joi, inspectorii Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna se vor deplasa în localitatea Arcuş, de lângă Sfântu Gheorghe, pentru a evalua pagubele provocate de un urs la o fermă.

„Avem o pagubă la Arcuş, unde ursul a spart folia la porumbul însilozat şi a făcut o pagubă destul de mare. Vom merge acolo, pentru că încă este în vigoare OUG 81 prin care se poate împuşca în intravilanul localităţii ursul care face probleme, iar comisia formată din primar, gestionarul fondului de vânătoare şi medicul veterinar poate să extragă aceşti urşi problemă. Deci, acolo unde sunt probleme mari şi intravilanul localităţii este călcat de urs se poate aplica OUG 81”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Sursa foto: G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pai daca padure nu mai au unde sa se duca?

    • Bai figura, nu te intreb daca ai fost vreodata prin localitatile enumerate pentru ca e clar ca nu. Ai macar bunul simt sa te uiti pe google maps inainte de a lansa ineptia asta cu taiatul padurii. Vei vedea ca acolo e padure cat sa adaposteasca mii de ursi. Dar cand se inmultesc si se tripleaza (anual) numarul poate sa fie padurea cat de mare ca tot nu ajunge.

  2. aseara, pe transalpina am vazut 4 grupuri de ursi, cel mai mare grup, 4 ursuleti si ursoaica, ce va mai mirati de un urs pe zi?