G4Media.ro

Ministerul Justiției organizează concurs pentru funcția de șef al Administrației Penitenciarelor. În…

Ministerul Justiției organizează concurs pentru funcția de șef al Administrației Penitenciarelor. În ultimii 5 ani, directorii ANP au fost numiți doar prin împuternicire / Care sunt problemele stringente ale sistemului

Ministerul Justiției a anunțat luni declanșarea concursului pentru ocuparea funcției de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), potrivit unui comunicat de presă.

Examenul va avea loc în Bucureşti și constă în două probe: interviul, în cadrul căruia se prezintă și proiectul managerial referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, și proba practică pentru evaluarea aptitudinilor manageriale, care constă în rezolvarea unei activități, a unei situații sau a unei succesiuni de activități ori situații întâlnite în mod curent sau care pot apărea în exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, conform sursei citate.

Termenul de înscriere și depunere a dosarelor de concurs este până pe 15 februarie, iar interviul va avea loc la finalul lunii martie.

Ultimul director ANP care a câștigat postul prin concurs a fost Claudiu Bejan, cel care s-a pensionat în 2016, în timpul mandatului ministrului Raluca Prună, pe fondul unor proteste la nivel național din cauza supraaglomerării din penitenciare, succesorii lui fiind desemnați prin împuternicire de către miniștrii Justiției.

Problemele stringente ale sistemului:

 • Gestionarea infectărilor cu Covid 19 în rândul deținuților și angajaților;
 • Relația cu angajații din penitenciare nemulțumiți de înghețarea salariilor și pensiilor;
 • Construcția celor două penitenciare pentru care guvernul României a făcut un împrumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Penitenciarele vor fi construite în localitățile Berceni (județul Prahova) şi Unguriu (judeţul Buzău).
 • Investițiile în renovarea penitenciarelor

Care sunt atribuțiile directorului ANP:

 • conduce întreaga activitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și o reprezintă în
  raporturile cu Ministerul Justiției și cu alte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, cu alte autorități, instituții publice și organizații centrale și locale, precum și cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate, în limita competențelor stabilite de ministerul justiției;
 •  emite decizii şi instrucţiuni în domeniul de activitate, precum și decizii şi instrucţiuni cu
  caracter normativ, pentru aplicarea în mod unitar în sistemul administrației penitenciare, a prevederilor privind obiectivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
 • îndeplinește calitatea de ordonator secundar de credite, calitate care poate fi delegată în
  condițiile legii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. În sfârșit o idee bună.

  • Trebuie umblat la tot sistemul. Directorii și directorii adjuncți din penitenciare sunt pe viață, fără mandat. Sau se schimba între ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.