G4Media.ro

Ministerul Finanțelor: România intră în etapa de operaționalizare a Centrului CYBER al…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Finanțelor: România intră în etapa de operaționalizare a Centrului CYBER al Uniunii Europene, găzduit la București

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a afirmat joi că România este „într-un dialog permanent” cu reprezentanții Comisiei Europene, lucrând împreună la un calendar pentru operaționalizarea Centrului CYBER.

„(…) Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaționalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanții Ministerului de Finanțe. Unitatea va asigura interfața dintre autoritățile și instituțiile din România și reprezentanții Comisiei Europene însărcinați cu operaționalizarea Centrului CYBER, precizează în plus un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor transmis joi.

GLI-CYBER, grupul de lucru interinstituțional, va fi responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării Centrului de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în materie de securitate cibernetică – Centrul CYBER.

„Crearea centrului CYBER și a rețelei de centre naționale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în domeniul securității cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente. Prin această inițiativă se are în vedere construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor sau aspectele umane și societale ale securității și ale protecției vieții private” mai precizează Ministerul.

Statele membre UE au ales, pe 10 decembrie 2020, ca România să găzduiască viitorul sediu al Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind astfel prima structură UE de pe teritoriul țării.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sper sa-i motiveze si pe cei de la CERT ca pot si ei mai mult decat sa fie „instrumentul” unora

  2. Îi footem pe ruși și pe chineji

  3. Pana la urma n-am inteles daca s-a facut ceva concret ?
    Atunci, cum puteti spune ca se intra in etapa la „operationalizare” , cand de-abia se lucreaza la „un calendar pentru operaționalizarea Centrului CYBER.” ?!?