G4Media.ro

Ministerul de Externe al Chinei: Vizita lui Xi Jinping la Moscova are…

Sursa foto: AFP / GREG BAKER

Ministerul de Externe al Chinei: Vizita lui Xi Jinping la Moscova are ca scop „să îndemne la pace şi să promoveze discuţiile” / Unele ţări au dublu standard şi „toarnă gaz peste foc”

Vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia este pentru „pace”, iar China îşi va menţine „poziţia obiectivă şi imparţială” în ceea ce priveşte problemele internaţionale şi regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de CNN, preluat de News.ro.

„Propunerea Chinei se rezumă la o singură propoziţie, care este de a îndemna la pace şi de a promova discuţiile”, a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, în cadrul briefingului de presă obişnuit.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia are loc în contextul în care Beijingul încearcă să se prezinte ca un mediator de pace neutru în războiul din Ucraina şi se străduieşte să echilibreze relaţia sa „fără limite” cu Moscova şi legăturile tot mai fragile cu Occidentul.

Oficialii occidentali şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistenţă militară letală, o acuzaţie negată de Beijing.

CNN a relatat luna trecută că SUA au informaţii care sugerează că guvernul chinez ia în considerare furnizarea de drone şi muniţie Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, surse familiare cu aceste informaţii spunând că negocierile dintre Rusia şi China cu privire la preţul şi domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfăşurare.

Legăturile profunde ale Chinei şi Rusiei în materie de apărare nu s-au schimbat după invazia Moscovei în Ucraina, au arătat, de asemenea, registrele vamale analizate de CNN.

În cadrul briefingului de vineri, Wang a declarat că China a avut întotdeauna o atitudine „prudentă şi responsabilă” şi a controlat exportul de produse militare şi civile cu dublă utilizare în conformitate cu legea.

Cooperarea economică şi comercială dintre China şi Rusia este „deschisă şi transparentă”, a spus el.

MAE chinez, atac voalat la adresa Occidentului în privința Ucrainei

Fără a numi vreo ţară anume, Wang a părut, de asemenea, să critice Statele Unite, spunând că China se opune „sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei extinse, fără o bază în dreptul internaţional şi fără autorizarea Consiliului de Securitate”. De asemenea, el a acuzat unele ţări de „dublu standard” în ceea ce priveşte vânzările de arme, spunând că acestea „toarnă gaz pe foc” în problema Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a repetat vineri poziţia frecvent exprimată de Beijing, potrivit căreia relaţiile dintre China şi Rusia se bazează pe principiile „nealinierii, neangajării în conflict şi neatingerii părţilor terţe”.

Wang a declarat că Xi va discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre relaţiile bilaterale şi despre „problemele internaţionale şi regionale majore”, în timp ce va trasa un nou proiect pentru relaţiile dintre cele două ţări şi va aprofunda cooperarea în diverse domenii.

Luna trecută, Ministerul de Externe al Chinei a publicat un document de poziţie privind războiul din Ucraina, în care a cerut reluarea discuţiilor de pace, încetarea sancţiunilor unilaterale şi a subliniat împotrivirea Beijingului faţă de utilizarea armelor nucleare – o poziţie pe care Xi a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

Dar pretenţia Beijingului la neutralitate a fost grav subminată de refuzul său de a recunoaşte natura conflictului – până acum a evitat să îl numească „invazie” – şi de sprijinul diplomatic şi economic acordat Moscovei.

Wang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a părut vineri să îi ia la ţintă pe criticii occidentali ai Chinei, fără a numi vreo ţară în mod specific. El a declarat că parteneriatul dintre Rusia şi China va „aduce beneficii atât celor două popoare, cât şi lumii”, ceea ce este „complet diferit de abordarea anumitor ţări care se agaţă de mentalitatea Războiului Rece, se coalizează, se angajează în cercuri restrânse şi în confruntări şi îşi impun hegemonia şi îi intimidează pe ceilalţi”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ciudata pacea asta chinezeasca, adica Ucraina ce sa faca ca sa obtina pacea? sa ghicesc, sa dea teritorii ORCILOR ca acum 100 de ani cand se cotropeau teritoriile ?

  2. Dictatorii și pacea ! Pacea lor.

  3. Diplomatie chinezareasca care prevede chinezarii….