G4Media.ro

Ministerul Culturii, licitaţie pentru intervenţii de urgenţă la acoperişurile castelelor Peleş şi…

sursa foto: Facebook

Ministerul Culturii, licitaţie pentru intervenţii de urgenţă la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că a fost demarată licitaţia pentru „intervenţii de urgenţă” la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor, bugetul estimat fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro, relatează Agerpres.

„Muzeul Peleş, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de ‘intervenţii de urgenţă’ pentru acoperişurile Castelelor Peleş şi Pelişor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranţă dar şi a protejării elementelor decorative şi a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire. (…) Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Naţional Peleş, colecţiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme şi armuri, documente istorice şi numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural naţional. Am asigurat conducerea muzeului că voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervenţiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil. Le mulţumesc domnului director al Muzeului Naţional Peleş, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale şi domnului primar al oraşului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susţinerea de care au dat dovadă în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România”, a scris Turcan pe Facebook.

De asemenea, ministrul aminteşte despre intervenţiile pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a teraselor Castelului Peleş.

„Nu mai puţin important este confortul turiştilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanţat elaborarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, urmând ca soluţia optimă să fie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenţiei fiind cea corespunzătoare soluţiei avizate”, precizează Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Culturii, de la înfiinţarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleş.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Astea or să coste mai mult decât tot castelul. Altfel, de ce le-ar mai reabilita dacă nu le revine o parte consistentă.