G4Media.ro

Ministerul condus de Firea primește pentru 2023 un buget de 7 ori…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul condus de Firea primește pentru 2023 un buget de 7 ori mai mare decât în acest an, cea mai mare creștere dintre toate ministerele / Firea este anunțată candidat al PSD la Primăria Capitalei în 2024 / Unde merg banii

Ministerul Familiei, condus de prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea, primește pentru 2023 un buget de 7 ori mai mare decât în acest an, cea mai mare creștere dintre toate ministerele, potrivit proiectului de buget prezentat de Ministerul Finanțelor.

Bugetul Ministerului Familiei pentru anul viitor va depăși 620 de milioane de lei, față de 86 de milioane de lei. Fondurile vor merge în principal către proiectele propuse de Gabriela Firea în acest an și aprobate de Guvern, cum sunt voucherele pentru fertilizarea in vitro și realizarea celor 150 de centre de zi pentru copiii aflați în situații vulnerabile, precum și preluarea patrimoniului direcțiilor județene de tineret.

Finanțarea proiectelor va începe în anul 2023, an preelectoral, iar Gabriela Firea este anunțată candidat al PSD la Primăria Capitalei la alegerile din 2024. Candidatura acesteia a fost anunțată oficial de către liderul PSD, Marcel Ciolacu, în 28 octombrie.

Unde vor merge fondurile bugetare de la Ministerul Familiei

Gabriela Firea a prezentat într-o postare pe Facebook cum va fi împărțit bugetul Ministerului Familiei anul viitor:

 • 208 milioane de lei merg către rețeaua celor 150 de centre de zi pentru copii în situații vulnerabile, proiect asumat în PNRR.
 • 150 milioane de lei reprezintă sprijinul financiar acordat cuplurile sau persoanele singure în programul pentru creșterea natalității.
 • 100 milioane de lei sunt destinați preluării și operaționalizării în anul 2023 a Direcțiilor Județene pentru Familie și Tineret. Suma include cheltuielile de personal, bunuri și servicii, acțiuni de tineret și studențești, tabere de tineret și studențești, precum și cheltuieli de capital.
 • 50 milioane de lei pentru programele derulate de ANPDCA și ANES din fonduri externe nerambursabile (programele pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, sistemul informatic național pentru sistemul de protecție al copiilor etc.).
 • 47 milioane de lei reprezintă valoarea dobânzilor, a cheltuielilor cu comisioanele de analiză, precum şi a cheltuielilor cu comisioanele de gestiune a garanțiilor de stat aferente Programelor de creditare „Student Invest” și „Family Start”.
 • 6,5 milioane de lei reprezintă finanțarea proiectelor, acțiunilor și taberelor, lucrărilor de cercetare și finanțarea concursurilor de proiecte de tineret.
 • 5,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli de capital aferente aparatului central al MFTES, Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
 • 331.000 de lei pentru contribuțiile și cotizațiile anuale la organismele internaționale din care România face parte, prin MFTES.
 • Pentru funcționarea ministerului, însemnând salariile angajaților, întreținerea și funcționarea structurii centrale, ANPDCA și ANES au fost prevăzuți în buget puțin peste 50 de milioane de lei.

„Peste 620 milioane de lei pentru copiii, tinerii și familiile din România. Am solicitat și s-au aprobat sumele necesare pentru continuarea proiectelor pe care le-am inițiat anul acesta și pentru altele noi. Am avut tot sprijinul politic pentru bugetul de anul viitor.

Este o reușită importantă și le mulțumesc liderilor coaliției de guvernare – Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și a Partidul Social Democrat, Nicolae Ionel Ciucă, primul-ministru și președintele PNL, Kelemen Hunor, vicepremier și președinte UDMR – că au înțeles nevoia acestor proiecte, mai ales când trecem prin aceste momente grele din punct de vedere social și economic. Îi mulțumesc, de asemenea, colegului din Guvern, Adrian Câciu – ministrul Finanțelor că a găsit resursele pentru toate programele din 2023. Contez pe susținerea colegilor parlamentari și le mulțumesc anticipat pentru votul pe care-l vor da cu gândul la copii, tineri și familii.

Anul acesta am avut cel mai mic buget dintre toate ministerele, puțin peste 86 de milioane de lei. Am avut consens politic în tot acest an, au fost aprobate proiecte foarte importante și pentru care, iată, s-au găsit resursele necesare”, a mai declarat Gabriela Firea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Se pricepe la vouchere de minune!
  Pe unde se duce face doar paguba!
  Gasiti un loc in Voluntari pe un autobuz care face curse la moaste sa aiba ocupatie!

 2. Banii vine la noi la asistati

 3. Firea a reabilitat 11km de țevi pe an. Nicușor a reabilitat 53km și a semnat pentru încă 210km.

  Deci ești slugă PSD.

 4. Vezi ca acum vine Eugen sa te contrazica, Sarma a reabilitat 180km, nu ai vazut tot Bucurestiul cu santuri pe toate strazile?!

 5. Chiar ma intrebam cand apari sa dai o limba in sarma! 🤣🤣🤣

 6. Nu mai scapam de Sarma, este foarte clar!

 7. Discriminatii deja au inceput sarbatorile,de la inceputul lui noiembrie:peterde,artificii,manele,gratare,boxe la maxim,e ca la balci prin sate,comune,orase mici!dupa sarbatori,8ncepe balciul,sa le dati,ca nu mai au!macar puneti-i sa isi stranga gunoaiele!!!

 8. Prima mama a tarii a capatat bani.Bravo ei! Vai de capul copiilor nostri in ce hal de tara invata!

 9. Doar este membra FSN! O parte din bani se întorc la partid, într o forma sau alta 😉 o justiție adevărată de am avea, vor construi 10 pușcării doar ptr politicienii ultimilor 33 de ani!

 10. Bani pentru sărmalute,pomeni si curse regulate gratuite pt cei cu apucaturi la moaste.

 11. La educatie 2%

 12. ii dau bani multi ca sa o voteze pr0stal@ii de bucuresteni, sa vezi vouchere la anul.