G4Media.ro

Ministerul Afacerilor Externe, răspuns la solicitarea Rusiei ca NATO să retragă trupele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe, răspuns la solicitarea Rusiei ca NATO să retragă trupele din România și Bulgaria: România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, că România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic al NATO după ce Rusia a cerut oficial rretragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. MAE arată, într-un comunicat tranmis G4Media.ro, că ”România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic”.

Redăm mai jos integral comunicatul MAE:

”Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv.

Solicitarea ca postura forțelor NATO în toate statele Alianței care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerințelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021.

Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici.

Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate.

Totodată, România își exprimă speranța că procesul de dialog deschis cu Federația Rusă în această perioadă va continua și va conduce la dezescaladarea situației de securitate, spre beneficiul întregului spațiu euroatlantic.”

Context

Rusia încearcă să obțină retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, ca parte a cerințelor sale de securitate, relatează agențiile de presă Reuters, TASS și RIA Novosti.

Propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate cerute Occidentului includ retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, care s-au alăturat alianței după 1997, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe, potrivit sursei citate.

„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod special foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Este vorba despre retragerea forțelor străine, a echipamentelor și armamentelor, precum și alte demersuri pentru a reveni la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, se arată în răspunsurile scrise ale Ministerului de Externe la întrebările primite la conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și

Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe flancul Estic

LIVE VIDEO Întâlnirea dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov a început la Geneva / Blinken: Este un moment critic / Lavrov: Propunerile noastre sunt extrem de concrete și așteptăm răspunsuri la fel de concrete

Serviciile de informații de la Kiev acuză Rusia că recrutează mercenari şi trimite arme în estul Ucrainei: „Comandamentul forţelor ruse continuă să consolideze capacităţile de luptă”

Expert militar de la Kiev: Rusia își va folosi întregul contingent dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova într-un tot mai probabil conflict militar cu Ucraina

Avertisment germano-britanic: Rusia trebuie să se aştepte la ”costuri considerabile și grave” în caz de agresiune contra Ucrainei

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Cum ar spune Dorel: acesta nu e un burghiu? (drill)
  Nothing is not nothing 🤫

  • @G4Media: am rugamintea sa publicati si ora aparitiei articolului si a unui eventual update in text. (De ex. Libertatea o face).
   Multumesc
   (dau un ban, desigur)

 2. Alba bala portocala, la fel de indecisi , timoratzi si inepti , ca si pe toate dosarele importante de poltica externa: vize SUA -zero rezultate , OECD -zero rezultate , Shengen – Zero. In loc sa le taie macaroana din scurt ei lungesc ciorba . Daca in declaratii flutura asemenea impotentza, atunci ce naiba ar face pe flancul de razboi ?

  • Nu stiam ca esti expert in externa. La fel de usor pot si rusi sa ne dea o nucleara ca sa nu mai se roage de noi.

  • Si daca in America se intampla un razboi civil? Se caca romanii pe ei cu Marele Urs in spate!

 3. Mujikistanul are tupeu maxim! Poate ieșim în stradă, în fața Ambasadei Rusiei și îi servim cu niște Cocktail Molotov dacă nu încetează cu inepțiile astea…

 4. rusia nu are nici un drept sa ne ceara noua ce sa facem

 5. nu va mai panicati mai asa, nu avem de ce sa ne facem griji, suntem infratiti cu francezii care sunt infratiti cu simona cojocaru

 6. Patriotii de la hAUR ce parere au?

 7. A recţionat într-un târziu şi MAE al nostru, clar, nu-i panică. Trupele ruseşti din Moldova nu fac să tresare nicio sprânceană, nici cele din Crimeea, Belarus, la fel nici tezaurul sau cei 50 de ani de comunism sovietic după care tragem şi acum. Să-i invităm la un ceai, zic. Cererile Rusiei sunt inadmisibile şi inacceptabile, iar România trebuie să arate asta prin mărirea efectivelor militare NATO şi printr-o poziţie de forţă la nivel de mesaj atunci când e ameninţată şi persiflată pentru că a îndrăznit să-şi aleagă singură viitorul. Privitul cu îngrijorare şi susţinerea fermă nu rezolvă nimic atunci când ai de a face cu o ţară precum Rusia.

  • Îndrăznești dacă ai cu ce, ce te plângi acuma ca rămâi cu privitul și comentatul, ți-ai desființat și deprofesionalizat singura armata și resursele le-ai dat ca taxa de protectie

 8. Glumeti mujicii Romania e membra NATO deci armata Romana e armata NATO Ei cer ca Romania sa-si retraga armata din tara Si sa o duca unde? Poate in Transnistria O fi de la consumul urias de vodkca falsificata sau e ceva genetic

 9. Putem sa si iesim din NATO. Dar sa distruga si Putin tot arsenalul nuclear.
  O face?

 10. Toată lumea se trage din maimuță numai rusul din porc