G4Media.ro

Minciunile premierului Ciolacu către profesori: Tot ceea ce am promis profesorilor m-am…

Foto Inquam Photos

Minciunile premierului Ciolacu către profesori: Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt / În realitate, nimic din ce le-a promis profesorilor nu a fost respectat

Legea salarizării nu se va realiza nici în anul 2024, anunță premierul Marcel Ciolacu. Prim-ministrul a declarat, vineri seară, într-o conferință la Baia Mare, că ar face o lege a salarizării în perioada alegerilor dacă ar fi un om politic inconștient, însă nu este. În același timp, premierul Ciolacu a anunțat că s-a ținut de cuvânt în privința a tot ceea ce a promis profesorilor, potrivit declarațiilor relatate de G4Media.ro. Concret, confruntat de un jurnalist care i-a spus că promisiunea față de profesori nu și-a respectat-o în totalitate, șeful social-democrat al Executivului a răspuns: „Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri. Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt”.

Edupedu.ro a inventariat cel puțin trei promisiuni pe care premierul Marcel Ciolacu nu le-a respectat și cu care i-a mințit pe profesori în repetate rânduri de când a preluat mandatul de șef al Guvernului, după ce a așteptat ca cea mai mare grevă a profesorilor să se încheie pentru a-și continua ascensiunea promisă în rotativa guvernamentală.

Relatăm dialogul dintre un reporter prezent la conferința de presă de la Baia Mare și premierul Marcel Ciolacu, pe subiectul promisiunilor făcute profesorilor:

Reporter: Promisiunea față de profesori nu ați respectat-o în totalitate.

Marcel Ciolacu: Asta e părerea dvs. Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri. Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt.

Reporter: Când veți veni cu legea salarizării?

Marcel Ciolacu: Când va fi nevoie. (…) Dacă aș fi un om politic inconștient, aș face o legea a salarizării în perioada alegerilor. Dați-mi voie să nu fiu”.
Prima promisiune făcută profesorilor și nerespectată: OUG 57 care a închis greva profesorilor conținea inclusiv promisiunea că vor avea o nouă lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 și că salariul profesorului debutant din grilele prevăzute de această lege a salarizării era salariul mediu pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din 2023 / Legea salarizării tocmai a fost amânată de Ciolacu cu cel puțin 2 ani

Pe 16 octombrie 2023, sindicatele polițiștilor anunțau după o întâlnire cu ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.

Asta deși proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie 2023 pentru a putea fi aplicată de la 1 ianuarie, noua lege a salarizării fiind condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Iată ce prevede preambulul OUG 57 de care guvernanții au uitat, prin care au reglementat promisiunea legitim cerută de sute de mii de profesori în timpul celei mai mari greve din Educație:

  • „Având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării (…)”.

Dacă legea salarizării s-ar face în anul 2025, ar putea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2026 cel mai devreme.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bine, acum sincer profesorilor Ciuca le-a promis ceva, el era încă premier. Și apoi dacă nu ies din nou în stradă poate Ciolacu să spună ce vrea, nu o să i se întâmple nimic.

  2. Atat accent pune premierul si actualul guvern pe educatia acestei tari! Oricum, profesorii sunt masa neglijabila, nu prea conteaza in ecuatia alegerilor si nici nu sunt o forta capabila sa suceasca cumva mana guvernului, asa cum sunt de exemplu transportatorii care blocheaza artere de circlatie in toata tara

    hai valea cu usl-ul vostru ca ma ia cu greata!

  3. S-a tinut de promisiuni asa cum a spus ca nu a introdus taxe noi si ca niciun salariu nu a fost afectat.