G4Media.ro

Miliardarul chinez în exil Gow Wengui a fost arestat la New York…

Photo by Don EMMERT / AFP

Miliardarul chinez în exil Gow Wengui a fost arestat la New York pentru o fraudă financiară estimată la 1 miliard de dolari

Miliardarul Guo Wengui, care se prezenta ca un adversar aprig al regimului chinez din exilul său aurit din Manhattan, a fost arestat miercuri la New York, acuzat că a fraudat mii de investitori pentru a se îmbogăţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Urmărit de autorităţile chineze, care îl acuză de fraudă financiară, Guo Wengui, în vârstă de 52 de ani, a fost prins în cele din urmă de către Parchetul federal din Manhattan, care a emis un rechizitoriu ce conţine 11 acuzaţii de fraudă electronică, fraudă a valorilor mobiliare, fraudă bancară şi spălare de bani. Infracţiuni care se pedepsesc în mare parte cu 20 de ani de închisoare.

El a fost arestat miercuri dimineaţă la New York de poliţia federală (FBI) în apartamentul său luxos din Manhattan, într-o clădire cu vedere la Central Park. Câteva ore mai târziu, în aceeaşi clădire a izbucnit un incendiu, fără răniţi, iar autorităţile investighează dacă incidentul a avut legătură cu arestarea, a informat presa locală.

Prezent în faţa unui judecător miercuri după-amiază, Guo Wengui „a pledat nevinovat şi a acceptat să fie plasat în detenţie”, a declarat acuzarea pentru AFP. Avocaţii săi, solicitaţi, nu au răspuns.

Guo Wengui este acuzat că a profitat de notorietatea sa pe internet încă din 2018 pentru a încuraja mii de oameni să investească fonduri în companiile sau proiectele sale, precum GTV Private Placement, sau G/Clubs, care promiteau plasamente profitabile sau servicii de lux, dar mai presus de toate i-ar fi permis să trăiască pe picior mare şi să îşi „umple buzunarele”, conform exprimării procurorului federal din Manhattan, Damian Williams.

Justiţia americană a sechestrat peste 630 de milioane de dolari din conturi bancare sau imobiliare şi valori mobiliare, precum un conac somptuos de peste 4.600 de metri pătraţi în New Jersey sau vehicule de lux Bugatti, Lamborghini şi Rolls Royce.

Frauda reprezintă peste un miliard de dolari, potrivit procurorului federal.

Guo Wengui, care a făcut avere în domeniul imobiliar, s-a mutat în Statele Unite în 2015, fugind din China, şi era vizat de o notificare a Interpolului pentru o fraudă financiară pe care o neagă.

Un critic feroce al regimului de la Beijing, deşi recunoştea unele calităţi ale preşedintelui Xi Jinping şi ale lui Donald Trump, Guo Wengui promitea că va face totul pentru a democratiza regimul chinez. „Vreau să încerc să obţin un stat de drept, să obţin democraţia, libertatea, acesta este scopul meu final, o schimbare de regim”, dacă se poate „în următorii trei ani”, a explicat el în 2017 pentru AFP, în apartamentul său luxos din Manhattan.

În 2018 a oficializat o alianţă cu Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump şi o figură a dreptei dure americane, pentru a demasca crimele comise, conform acestora, de guvernul chinez. Împreună, Guo Wengui şi Steve Bannon au format un lobby care se opunea Partidului Comunist Chinez: Noul Stat Federal al Chinei.

Steve Bannon a fost arestat în august 2020 pe iahtul omului de afaceri chinez, într-un dosar de deturnare de fonduri, care avea legătură cu proiectul construirii unui zid împotriva imigraţiei la graniţa cu Mexic, o promisiune emblematică a fostului preşedinte republican Donald Trump.

Kin Ming Je, un presupus complice al lui Guo Wengui, vizat şi el de rechizitoriul Parchetului federal din Manhattan, este dat în urmărire şi căutat de justiţia americană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...