G4Media.ro

Milan Kundera îşi donează biblioteca şi arhiva personală oraşului său natal, Brno

Milan Kundera îşi donează biblioteca şi arhiva personală oraşului său natal, Brno

Scriitorul ceh Milan Kundera a decis să doneze biblioteca şi arhiva sa personală oraşului său natal, Brno, a anunţat joi ministrul culturii din Cehia, Lubomir Zaoralek, citat de EFE.

Materialul bibliografic, care include opera lui de Kundera în peste 40 de limbi străine, articole şi recenzii sau analize literare ale cărţilor sale, va fi transportat toamna aceasta în oraşul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Potrivit ministrului Zaoralek, decizia celebrului scriitor în vârstă de 91 de ani, care trăieşte în Franţa, demonstrează dorinţa de împăcare a lui Kundera cu ţara sa natală, această donaţie fiind „dovada că autorul îşi simte ţara tot mai aproape”.

Ministrul culturii a făcut aluzie astfel la relaţia conflictuală a lui Milan cu ţara sa natală, mai ales din vremea Cehoslovaciei comuniste, azi desfiinţată.

În deceniul 1970, autorul romanului „Insuportabila uşurătate a fiinţei” s-a exilat în Franţa şi a obţinut cetăţenia franceză. După 40 de ani, în 2019, el şi-a recăpătat cetăţenia cehă.

Opera sa se va adăuga secţiunii numite „Biblioteca lui Milan Kundera” din cadrul Bibliotecii Provinciale Moravia, instituţie beneficiară a donaţiei, care „o va pune la dispoziţia publicului şi specialiştilor pentru a fi studiată şi în scop de cercetare”, a informat reprezentantul său, Radoslav Pospichal.

„Din materialul donat face parte şi o arhivă exclusivă ce conţine articole scrise de Milan Kundera şi articole scrise despre el, critici şi recenzii ale operei sale selectate ani de-a rândul de editurile sale, reportaje, fotografii autorizate, articole din ziare şi desene realizate de însuşi Kundera”, a precizat Pospichal.

Materialul va fi disponibil şi în format digital, a asigurat acesta.

Foto: Milan Kundera / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Iar l-au fraierit cehii, pentru a nu stiu cata oara.

  2. Și când te gândești ca și kundera a fost, cumva, colaborator al serviciilor secrete. A se vedea thierry wolton.

  3. Probabil Paul Goma ar fi procedat cam la fel, dacă ar fi primit asigurări că edilii Capitalei, sau intelectualii decidenţi, nu vor face mutre, cum i s-a întâmplat şi lui Brâncuşi, cu Atelierul de la, azi, Beaubourg. Dealtfel, nici mansarda lui Cioran nu ne-am grăbit s-o cumpărăm, încât vreo treizeci de caiete sunt acum în proprietatea menajerei care le-a înţeles valoarea.

  4. Probabil ca baba pleca la razboi daca avea un coi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.