G4Media.ro

Mike Pompeo atrage atenția Chinei să nu intervină în activitatea jurnaliștilor americani…

Mike Pompeo atrage atenția Chinei să nu intervină în activitatea jurnaliștilor americani din Hong Kong

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat duminică că i-a atras atenţia faptul că guvernul chinez a ameninţat că va interveni în activitatea jurnaliştilor americani din Hong Kong şi a spus că orice decizie care afectează autonomia Hong Kong-ului ar putea influenţa evaluarea statutului acestui teritoriu de către SUA, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Aceşti jurnalişti sunt membri ai unei prese libere, nu cadre care fac propagandă, iar raportările lor valoroase informează cetăţenii chinezi şi lumea întreagă”, a declarat Mike Pompeo.

Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei în 1997. Acestui teritoriu i s-a promis un „grad ridicat de autonomie” timp de 50 de ani, ceea ce a constituit baza statutului special al Hong Kong-ului în conformitate cu legislaţia americană şi care l-a ajutat să prospere ca centru financiar mondial.

Secretarul de stat american a anunţat pe 6 mai că Departamentul de Stat amână transmiterea unui raport către Congres care evaluează dacă Hong Kong-ul se bucură de suficientă autonomie din partea Chinei pentru a continua să beneficieze de un tratament special din partea SUA. Mike Pompeo a justificat întârzierea transmiterii raportului ca o modalitate de a se lua în calcul eventuale acţiuni ale Beijingului în perioada premergătoare începerii sesiunii Congresului Naţional al Poporului (parlamentul chinez) pe 22 mai.

Tensiunile dintre Washington şi Beijing au crescut în ultimele săptămâni, deoarece secretarul de stat Mike Pompeo şi preşedintele Donald Trump au criticat autorităţile chineze pentru manipularea informaţiilor referitoare la modul de gestionare a fazei iniţiale a epidemiei noului coronavirus.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. S-a suit scroafa in copac, si le spune chinezilor ce sa faca in tara lor. Acest „diplomat” este investigat pentru ca isi punea subordonatii de la stat sa ii plimbe cainele, si pentru ca l-a dat afara pe alt subordonat care a comentat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.