G4Media.ro

Mike Pompeo anulează toate restricțiile reprezentanților SUA în relațiile cu Taiwanul, impuse…

Mike Pompeo anulează toate restricțiile reprezentanților SUA în relațiile cu Taiwanul, impuse pentru o bună relație cu China: ”S-a terminat”

Şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, a anulat sâmbătă toate restricţiile care le-au fost impuse de-a lungul anilor responsabililor americani în contactele cu Taiwanul, notează AFP.

„Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi”, a indicat secretarul de stat într-un comunicat.

„Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing. S-a terminat”, a adăugat el.

El nu a precizat natura restricţiilor şi acest anunţ are oricum o valoare simbolică, o lege din 2018 autorizând deja „responsabili de la toate nivelurile guvernamentale, inclusiv membri ai cabinetului în funcţii de securitate naţională, militari şi alţi reprezentanţi oficiali ai guvernului să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi”.

Anunţul, care intervine cu mai puţin de două săptămâni înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump, va provoca furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca parte integrantă a Chinei.

Mike Pompeo nu va merge atât de departe încât să normalizeze relaţiile cu Taiwanul, o decizie asupra căreia nu are niciun fel de autoritate. El a indicat că relaţiile cu insula se vor trece în continuare prin American Institute in Taiwan (AIT), o organizaţie privată care joacă rolul de ambasadă a Statelor Unite la Taipei.

Guvernul american „menţine relaţii cu parteneri neoficiali din lumea întreagă şi Taiwanul nu face excepţie”, a subliniat el.

Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar Statele Unite au adoptat în acelaşi an o lege care prevede că vor trebui să ajute insula să se apere în cazul unui conflict.

SUA sunt aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi furnizorul său de arme numărul unu, mai scrie AFP.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. De ce?
  Trump = Mesia

 2. Deschideti, oameni buni, ambasade in taiwan. Lasati taiwanul sa deschida ambasade in strainatate. Ce o sa faca china daca toti recunosc taiwanul? O sa interzica exporturile si importurile? Doar nu o sa declare razboi mondial tuturor tarilor pt ca recunosc taiwanul!

  • Nu vor declara razboi, dar vor face o blocadă maritimă și aeriană pentru „a-și proteja teritoriul”.

 3. O mizerie de tipul „Here’s the fire I started, it’s up to you now to put it out”

  Vor ca Biden sa revina la masurile de dinainte ca sa poata avea totusi relatii cat de cat normale cu China, care va fi turbata daca e pus ceva in practica din ce zice Pompeo.

  Si da, se poate ajunge la razboi. China asa va vedea lucrurile, prin prisma nationalismului.

  Iar daca Biden face ceva ca sa ii calmeze pe chinezi imediat vor sari trumpistii ca Biden e omul chinezilor. Foarte murdar.

 4. Taivanul face parte din China dar nu din China comunista fiindcă regimul comunist nu e decât un accident al istoriei.China nu poate institui o blocada maritimă a taivanului fara a și vedea vasele scufundate fie de taivanezii ,fie de americani.Celor care consideră că statul comunist chinez va deveni curând daca nu este deja cea mai mare putere economică a lumii și astfel se va impune că singura superputere mondiala le spun că greșesc.Rusia care este pe locul 11 că putere economică este pe locul 2 că putere militară iar SUA pe locul 1.China nu a putut ajunge pe locul 2 că putere militară și nici nu va ajunge prea curând..Nu se judecă totul în termeni strict cantitativi altfel ajungem la declarațiile amuzante ale lui Hrușciov care spunea că URSS va depăși SUA fiindcă va produce de doua ori mai multi pantofi și de doua ori mai mult otel ceea ce in termen strict cantitativi pute fi adevărat.Sua nu aveau nevoie de atâția pantofi și atâta otel preferând să producă și să exporte altceva.