G4Media.ro

Mii de vizitatori, în special tineri, şi turişti străini au participat la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Mii de vizitatori, în special tineri, şi turişti străini au participat la evenimentele din programul prevăzut la Noaptea Muzeelor în Capitală

Mii de vizitatori, în special tineri şi turişti, au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Nopţii Muzeelor, 55 de evenimente figurând printre propunerile organizatorilor, transmite Agerpres.

În ciuda absenţei unor muzee emblematice ale Capitalei, care au avut însă un program normal, pe timpul zilei de sâmbătă, instituţiile participante au oferit publicului tururi interactive, expoziţii, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere ori animaţii stradale.

Dragoş Neamu, coordonator Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale RNMR, a apreciat că în Bucureşti au fost mai puţini vizitatori decât de obicei, precizând, însă, că datele privind participarea la eveniment sunt aşteptate abia duminică.

„Au fost muzee care au hotărât în ultima clipă să deschidă uşile; în ţară vorbesc. Iar altele au anunţat târziu că nu mai participă şi s-a creat deranj în programul oficial. Aşteptăm date abia de mâine (duminică – n.r.). Este greu în Bucureşti să îţi dai seama pentru că Noaptea Muzeelor s-a suprapus cu Străzi deschise şi nu e clar dacă oamenii se duceau şi la muzee”, a precizat, sâmbătă noaptea, pentru AGERPRES, Dragoş Neamu.

El a mai arătat că a sesizat „coadă foarte mare” la Muzeul Copiilor şi la Casa Experimentelor, ambele din Capitală, amintind că, entuziasmul nu a lipsit „în 30 de minute la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, înregistrându-se deja 750 de vizitatori”, ca şi la Muzeul Astra din Sibiu, căruia i-au trecut pragul 15.000 de iubitori ai culturii şi artei.

Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a declarat pentru că la această ediţie „a fost mai bine decât anul trecut”.

„Până la ora actuală, în Creţulescu (sediul MNLR din strada Nicolae Creţulescu – n.r.) au fost peste 1.300 de oameni, iar la casele memoriale, care s-au închis la ora 10,00, trecuseră pragul 1.200 de vizitatori. Toate categoriile, foarte mulţi tineri, dar şi turişti. S-au auzit multe limbi străine, în Creţulescu, unde am fost eu”, a spus Cristescu, sâmbătă, după ora 23,00.

El a apreciat că actuala ediţie a Nopţii Muzeelor a fost una „reuşită”.

„Din punctul meu de vedere a fost o ediţie reuşită a Nopţii Muzeelor şi faptul că am aniversat 20 de ani a constituit o sărbătoare. Cu toate nemulţumirile de rigoare – colegii mei au purtat banderole albe, în semn de solidaritate cu cei care manifestau în Piaţa Victoriei. Eu am întrebat dacă participăm sau nu la Noaptea Muzeelor şi, în unanimitate, colegii mei au decis să participăm. Şi aşa nu stăm bine din punct de vedere al educaţiei şi al culturii, măcar emulaţia aceasta din Noaptea Muzeelor să fie, dacă nu culturală, măcar o formă de socializare benefică pentru societatea românească şi aşa ‘franjurată’ „, a adăugat Ioan Cristescu.

***

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a înregistrat un număr mai scăzut de vizitatori decât la ediţia precedentă, aproximativ 3.000 de persoane, potrivit managerului instituţiei, Virgil Niţulescu, anul trecut 3.860 de insomniaci alegând să viziteze MNŢR.

„Aproximativ. Nu am putut număra exact”, a declarat Niţulescu, pentru AGERPRES. Acesta a mai spus că „totul a fost normal”, în ciuda faptului că unele instituţii muzeale au decis să protesteze pentru o salarizare şi condiţii mai bune de muncă.

***

La Muzeul Naţional Cotroceni, prezenţa publicului a fost similară cu aceea înregistrată anul trecut, peste 3.000 de vizitatori fiind alături de echipa instituţiei muzeale.

„Am remarcat o creştere pe segmentul publicului tânăr, adolescenţi care au venit neînsoţiţi de părinţi şi care şi-au dorit să afle informaţii despre istoria Palatului Cotroceni”, a declarat pentru AGERPRES, directorului general al muzeului, Ana-Maria Ludatser.

***

Filarmonica bucureşteană a decis să deschidă larg porţile Ateneului Român, în Noaptea Muzeelor, aproximativ 600 de persoane participând la activităţile instituţiei (tur ghidat şi recital).

Cleopatra David, Secretar Relaţii Publice la Filarmonica George Enescu, a precizat pentru AGERPRES că numărul este unul mai mic decât anul trecut, la ediţia aniversară alegându-se varianta rezervărilor.

„Anul trecut a fost o problemă cu aglomeraţia, au intrat în sală peste capacitatea normală, s-a stat în picioare şi s-a creat un pic de haos, pentru că aceia care ieşeau nu aveau loc să iasă de cei care intrau. Acum, la sugestia publicului, am făcut sistem de rezervări, dar n-a fost sala plină ochi ca data trecută. Turul ghidat a constat, de fapt, într-o prezentare, pentru că nu ai cum să ghidezi sute de oameni şi să-i plimbi. Nu e loc, nu există mijloacele tehnice pentru asta. Aşa că s-a făcut prezentarea direct de pe scenă”, a precizat Cleopatra David.

Ea a menţionat că a predominat publicul tânăr.

„În special public tânăr. Peste 70% nu veniseră niciodată la Ateneu, iar 20% veniseră special din provincie pentru acest eveniment. Şi ne bucurăm foarte mult”, a mai spus David.

***

Un număr 1200 persoane, în 50 de tururi, dintre care 10 în limba engleză, au ales să viziteze Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, potrivit managerului prestigioasei instituţii, Mireille Rădoi, în timp ce Galeriile Artmark înregistraseră, până la ora 22,40, la Palatul Cesianu-Racoviţă, peste 1.200 de vizitatori de toate categoriile, foarte mulţi dintre aceştia fiind turişti, conform Ancăi Bejan, PR and Communications Manager la Artmark.

***

Muzeul de Artă Recentă (MARe) a fost preferat, până la ora 22,30, de 984 de vizitatori. Într-o oră şi jumătate, de la 19,00 la 20,30, intraseră deja în jur de 500 de persoane. vizitatori. Cifra este una mai mică decât cea de la ediţia 2023, când s-au înregistrat 1.311 de vizitatori.

***

La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” aproape 4300 vizitatori aleseseră să viziteze instituţia muzeală, în jurul orei 23,30, aproximativ ca în 2023, potrivit reprezentanţilor muzeului.

***

Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale şi un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii ţări.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează