G4Media.ro

Mihai Bălună, profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din București, despre subiectele la…

Mihai Bălună, profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din București, despre subiectele la Matematică: 10.00 nu va fi pe toate drumurile, dar bănuiesc că o să fie multe note în jur de 9.50. Sunt foarte bine calibrate

Subiectele de la Matematică pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut astăzi de rezolvat la Evaluarea Națională 2021 „sunt foarte bine calibrate, sunt întrebări gradate perfect, fără să fie vreo întrebare de o dificultate foarte mare și, de asemenea, nu sunt întrebări de tip șablon”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mihai Bălună, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din București. Antrenor al olimpicilor din lotul național de la matematică, profesorul Mihai Bălună a estimat că anul acesta „o să fie multe note în jur de 9.50, poate 9,60, dar 10.00 nu va fi pe toate drumurile”.

Gradul de dificultate al subiectelor la Matematică, clasa a VIII-a, reprezintă „o reașezare foarte bine-venită” față de anul trecut când am avut record de note de 10. „Ca să obții nota maximă nu este nevoie să fii olimpic, e suficient să te fi preocupat studiul, ceea ce este normal”, și nu sunt subiecte a căror rezolvare să fi necesitat meditații, a afirmat Bălună, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește gradul mare de abstractizare acuzat de o parte a profesorilor, Mihai Bălună a declarat că „spiritul noii programe e acela de a pune mai mult accent pe intuiție, a pune mai mult accent pe perceperea cerințelor ca întrebări cu suport concret, ori dacă ne uităm la subiectele existente, toate întrebările au un suport concret. Fie sunt foarte ușor de interpretat, dacă este vorba despre o întrebare de algebră, fie au o figură ușor de interpretat. Toate întrebările de geometrie au și o figură însoțitoare. Pentru întrebările care sunt menite să reflecte cunoașterea noțiunilor de bază, figurile reprezintă un suport arhisuficient. Din punct de vedere al legăturii cu noua programă, întrebările sunt bine alese”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Foarte bun punctul de vedere al domnului Baluna. Ma saturasem de Borodi, cu subiectele le lui fade. Diferența de calibru intelectual.

  2. Dl Baluna , sunteți o valoare recunoscută. De ce trebuie sa avem festivalul geometriei ? Subiectele împreună cu curriculum-ul ar trebui sa pună accent pe ce este nou de vreo 40 de ani , ceva statistica , să găsească modala, distanta interquartila , ceva probabilităti , grafuri care vor fi folositi in programare mai târziu. De la Descartes încoace matematienii pună distanta fata de geometrie numai românii se apropie.

  3. Ați separat zecimalele când cu virgulă (așa cum e corect în sistem românesc), când cu punct. Măcar la subiectele legate de școală, examene, note etc., încercați să evitați greșelile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.