
Micul stat african Lesotho declară stare de calamitate din cauza şomajului masiv provocat de taxele vamale de 50% impuse de SUA
Lesotho a declarat stare de dezastru naţional din cauza impactului socio-economic provocat de şomajul ridicat, exacerbat de tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump şi de tăierile ajutoarelor de la Washington, informează joi agenția de știri EFE, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Această enclavă muntoasă din sudul Africii, complet înconjurată de Africa de Sud, a fost ţara căreia Trump i-a impus în aprilie cel mai mare tarif dintre toate – 50% -, demers care a generat surpriză şi consternare în ţară.
Viceprim-ministrul Justice Nthomeng Majara a anunţat măsura marţi, după ce şomajul a depăşit 30% şi s-au înregistrat pierderi masive de locuri de muncă, potrivit presei locale.
În rândul tinerilor, situaţia este şi mai gravă: şomajul este deja în jur de 50%, conform cifrelor oficiale, într-o ţară cu doar 2,3 milioane de locuitori.
Starea de calamitate, care împuterniceşte guvernul să adopte toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul social al acestei crize, va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2027.
„Şomajul ridicat în rândul tinerilor a fost exacerbat de schimbările în dinamica comerţului global, de reducerile ajutorului extern al SUA şi de impunerea de tarife reciproce. Tinerii au nevoie de ajutor”, declara în iunie prim-ministrul Sam Matekane.
Guvernul a lansat mai multe iniţiative pentru a contracara această situaţie, cum ar fi alocarea a milioane de lesotho loti (moneda oficială) pentru a sprijini companiile conduse de tineri, oferirea de stimulente fiscale pentru creşterea ocupării forţei de muncă şi lansarea de programe de lucrări publice orientate către angajarea tinerilor.
Cu toate acestea, mulţi tineri consideră că răspunsul guvernului a fost lent şi insuficient.
Cu un PIB pe cap de locuitor de doar 916 dolari, Lesotho a suferit o lovitură severă din cauza tarifelor anunţate de Trump în aprilie, a căror suspendare de 90 de zile lasă încă incertă stabilirea tarifului final care va fi impus de Casa Albă.
Acest mic stat exportă diamante şi produse textile, în mare parte către Statele Unite.
Printre produsele textile, se remarcă blugii de la branduri americane cunoscute precum Levi’s şi Wrangler, care au fabrici în Lesotho şi au contribuit la deficitul comercial semnificativ dintre cele două ţări.
În 2024, importurile SUA din Lesotho au totalizat 237,3 milioane de dolari, în timp ce exporturile către ţara africană au abia ajuns la 2,8 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de Casa Albă.
Exporturile din Lesotho au beneficiat de acces fără taxe vamale pe piaţa americană în temeiul Legii privind creşterea şi oportunităţile în Africa (AGOA), care expiră în septembrie şi urmează ca Congresul SUA să decidă dacă o reînnoieşte sau nu.
Guvernul din Lesotho a avertizat deja că, dacă acordul nu este reînnoit, ar putea fi pierdute până la 40.000 de locuri de muncă.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu