G4Media.ro

Microsoft: Rusia își accelerează campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de…

Sursa foto: Wikimedia Commons /nicolas michaud

Microsoft: Rusia își accelerează campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris și încercă să sperie spectatorii cu pretinse acte de violență în timpul evenimentului

Rusia și-a mărit amploarea campaniei de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris, care urmărește în special să trezească temeri de acte de violență în timpul evenimentului, relatează un observator al Microsoft. Centrul de Analiză a Amenințărilor (MTAC), administrat de gigantul tehnologic american, citează două grupuri de influență rusă, Storm-1679 și Storm-1099, care combină „tactici vechi cu inteligența artificială (AI) pentru a desfășura activități dăunătoare. Conținutul difuzat urmărește, printre altele, să defăimeze Franța, pe președintele acesteia, Emmanuel Macron, precum și Comitetul Internațional Olimpic (CIO), potrivit unui mesaj postat duminică pe site-ul Microsoft, potrivit Rador Radio România.

Jocurile se deschid oficial pe 26 iulie și se încheie pe 11 august.

Potrivit Microsoft și MTAC, Storm-1679, „căută, de asemenea, să semene frica pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri”. Pentru a face acest lucru, acest grup de influență a postat în special videoclipuri înșelătoare online. Unul dintre ele se dă drept conținut produs de canalul de știri France 24 și susține că 24% din biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, ceea ce este fals. Un alt subiect video se prezintă ca un mesaj din partea CIA (principala agenție americană de informații) și a Direcției Generale a Securității Interne din Franța. El îi sfătuiește pe internauții să nu meargă în Franța din cauza riscului de atac.

Aceste activități „se intensifică” pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere

În ceea ce privește Storm-1099, acesta folosește o rețea de 15 site-uri cu conținut scris în franceză și care se prezintă ca media de știri, ceea ce nu sunt. Aceste platforme avertizează și asupra posibilelor atacuri în timpul Jocurilor, îl critică pe Emmanuel Macron și guvernul său, acuzați că sunt indiferenți la problemele francezilor.

MTAC se așteaptă ca aceste activități să se „intensifice” pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere. CIO a denunțat în mod repetat o „campanie de dezinformare și defăimare condusă de Rusia”. În iunie 2023, Storm-1679 a postat online un fals document anti-CIO intitulat „Jocurile Olimpice au căzut”, inspirat de Căderea Casei Albe (2013) și folosind inteligența artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise.

Sursa: LE FIGARO / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...