G4Media.ro

Mexic: Un câștig la loteria “avionului” se transformă într-un coșmar pentru familiile…

foto: Guvernul Mexicului

Mexic: Un câștig la loteria “avionului” se transformă într-un coșmar pentru familiile amenințate de bande criminale puse pe extorcare de bani

O comunitate de părinți din sudul Mexicului a fost silită să-și părăsească locuințele de către o bandă locală, după ce grădinița copiilor lor a câștigat o sumă de 20 de milioane de pesos (950.000 de dolari) la o loterie organizată de statul federal, relatează BBC.

Declarată public printre câștigătorii loteriei, grădinița cu numai 20 de copii din comunitatea indigenă Ocosingo, al cărei câștig e gestionat de asociația părinților, a început curând să fie amenințată și agresată de către banda criminală Los Petules. Membrii bandei le-au cerut părinților banii câștigați pentru a-și cumpăra arme și a putea ataca altă bandă dintr-o localitate învecinată.

Deși inițial au refuzat această cerere și au investit banii într-un nou acoperiș pentru grădiniță, situația a escaladat luna trecută, după ce membrii Los Petules au atacat un grup de femei și copii. Ca urmare, cele 28 de familii au decis să-și abandoneze locuințele. 

Acest atac survine după ce, în luna mai a acestui an, un membru al bandei a împușcat un părinte pentru că nu i-a oferit restul banilor câștigați. Asociația părinților a decis să investească restul de 14 milioane de pesos pentru proiecte care să le îmbunătățească comunitatea.

Numită “loteria avionului”, tombola a fost propusă inițial la începutul anului 2020 de către actualul președintele de stânga al Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, în speranța de a atrage atenția asupra “excesului” de lux de care predecesorul său, Felipe Calderon, s-a bucurat. Unul dintre scopurile loteriei este să sprijine școlile și grădinițele sărace din Mexic.

Ideea lui Obrador a fost simplă, în aparență: Cumpără un bilet de loterie și, dacă câștigi, tu – da tu, cetățean mediu al Mexicului! – ai deveni mândru proprietar al unui avion Boeing 787. 

Dar publicul mexican a răspuns rapid cu câteva întrebări:

  • Unde ar parca câștigătorul avionul?
  • Cine l-ar pilota?
  • Cine l-ar întreține?
  • Unde ar zbura?
  • Și, mai ales, cine ar plăti pentru toate aceste lucruri?

Ideea a fost abandonată până la urmă, dar numele a rămas: loteria avionului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Precum in Romania, ridica castigul si se adapostesc in strainatate.