G4Media.ro

Mesajul ascuns de inginerii NASA în parașuta roverului Perseverance / Codul a…

Mesajul ascuns de inginerii NASA în parașuta roverului Perseverance / Codul a fost descifrat pe internet în 6 ore

Un mesaj codat a fost ascuns în parașuta roverului Perseverance, care a amartizat săptămâna trecută pe „Planeta Roșie”. Inginerii de la NASA au confirmat descoperirea făcută de mai mulți utilizatori de pe Reddit și Twitter.

Mai mulți oameni care au urmărit imaginile spectaculoase cu momentul istoric al coborârii roverului Perseverance pe Marte au scris pe Reddit și Twitter că în parașuta care a ajutat laboratorul mobil ultraperformant să amartizeze se află un mesaj ascuns, relatează The Guardian, citată de Digi24.

Au observat un „pattern” în culorile alb și roșu, așa că au început să-l descifreze. Au asociat culorile sistemului binar 1 și 0 (roșu = 1, iar 0 = alb) și au ajuns la concluzia că inginerii NASA au ascuns pe parașuta roverului mesajul „Dare mighty things” (Îndrăznește lucruri mari). Acesta este de altfel deviza Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

Mesajul a fost scris astfel: fiecare rând concentric din modelul parașutei reprezintă un cuvânt din limba engleză a motto-ului. Fiecare „0” și „1” este așezat în grupe de câte zece caractere, se adaugă cifra 64 și rezultă codul ASCII care reprezintă o literă.

De exemplu, șapte dungi albe, o dungă roșie și alte două dungi albe reprezintă 0000000100, care în sistem binar înseamnă 4. Dacă se adaugă cifra 64, rezultă cifra 68, codul ASCII pentru litera D.

Adam Steltzner, inginerul șef al întregului proiect Perseverance, a confirmat pe Twitter ce înseamnă mesajul: „Se pare că internetul a descifrat mesajul codat în 6 ore. Internet, e ceva ce nu poți face?”

Citește integral pe Digi24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. ‘se adaugă cifra 64’?

  2. Carevasazica daca adaugi cifra 64 la cifra 4 rezulta cifra 68. Nu stiam.

    Asa e cand habar nu ai ce traduci.

  3. Am mai scris pe aici ca G4 Media e varza la redactori si redactare.
    Dar mereu imi sterg comentariile

  4. Ce ii intereseaza pe unii cand citesc stirile!? Presupuse greseli de traducere!

  5. Ingineril sef Stelzner ii ia in balon !! Adeptii teoriei conspiratiei ! Cauta semnificatii si in conjunctura astrala !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.