G4Media.ro

Merkel și Macron, în divergență pe tema numirii viitorului șef al Comisiei…

Merkel și Macron, în divergență pe tema numirii viitorului șef al Comisiei Europene/ Spitzenkandidat-ul PPE nu se bucură de popularitate nici în Germania

Președintele francez Emmanuel Macron respinge mecanismul candidatului la vârf, în vreme ce cancelara Angela Merkel și-a reafirmat sprijinul pentru candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber.

Cancelara german Angela Merkel a salutat sprijinul exprimat de liderii de grupuri din Parlamentul European pentru Spitzenkandidat, mecanismul candidatului cap de listă în negocierea principalelor posturi din UE și a reiterat că susține candidatura conservatorului bavarez Manfred Weber la preşedinţia Comisiei Europene.

Ea a subliniat totodată că acest sistem este sprijinit și de partenerii din marea coaliție care guvernează la Berlin, deși ei nu îl susțin neapărat pe Manfred Weber. Nici în Germania, creștin-socialul nu se bucură de prea mare popularitate. Potrivit unui sondaj publicat astăzi, cei mai mulți germani se opun numirii compatriotului lor la șefia Comisiei Europene.

Summit-ul european de miercuri este începutul unor negocieri obositoare și de lungă durată, care vor evidenția divergențele existente între cancelara Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron.

Este de așteptat ca liderul francez să adopte o poziție intransigentă în fața cancelarului federal, mai ales după înfrângerea suferită duminică în favoarea lui Marine Le Pen.

Liderul francez a afirmat astăzi la Bruxelles că UE are nevoie de oameni cu experiență și credibilitate, o remarcă adresată ce pare adresată lui Manfred Weber, care nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală.

Pe de altă parte, Merkel are tot interesul să îi rămână loială lui Weber, o eventuală abandonare a Spitzenkandidat-ului conservator putând fi interpretată ca o trădare a Uniunii Creștin-Sociale, aripa bavareză a creștin-democraților, ceea ce poate îngreuna poziția cancelarului în plan intern.

Este prin urmare de așteptat ca șefa executivului să își continue pledoaria în favoarea lui Weber, șeful celui mai mare grup din Parlamentul European, în pofida șanselor incerte ale acestuia de a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker la cârma Comisiei Europene prin susținerea unei majorități de 376 din 751 de deputați.

Din punct de vedere matematic, ar fi suficientă o alianță între PPE, social-democrați și Partidul Verzilor – marii câștigători ai alegerilor europene în Germania. De altfel, candidatul principal al ecologiștilor germani, Ska Keller, a afirmat că Verzii nu pot fi sub nicio formă scoși din ecuația negocierii posturilor europene.

Președinții și șefii de guverne din Uniunea Europeană consideră că nu există niciun temei juridic pentru principiul candidatului cap de listă, respins ferm de Emmanuel Macron. Din partea Angelei Merkel, care manifestă la rândul ei rezerve față de acest mecanism, nu sunt însă așteptate comentarii negative pe acest subiect.

Sursa: Facebook/ Emmanuel Macron


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Euroapa incearca sa se salveze. Progresistii stangisti au facut-o praf.
  Romania nu trebuie sa vireze brusc la stanga cum Eu o va coti probabil.
  Stand up, stand tall, strand strong.

  Sa speram intr-o influenta pozitiva prin mesajele din State de factura nestangista moderna.

 2. Cred că este necesară completarea tabloului cu câteva elemente mai concrete cu privire la opinia lui Macron față de acest subiect. În primul rând, în opoziție cu lipsa de experiență al lui Weber, Macron îl preferă pe Michel Barnier, negociatorul șef al brexitului care are o solidă experiență adusă din viața politică franceză și din Uniune ( de ex. Consilier al lui Manuel Barroso ). O altă condiție, de care Macron se ține tare – în prezent cel puțin – este eliminarea lui Fidesz din familia PPE, mai ales că PPE și fără acest partid este destul de puternic pentru o coaliție, având cele mai multe locuri în parlamentul Uniunii.

  • + o propunere de bun simt: vreti neaparat Spitzenkandidat? Atunci sa fie ales pe liste transnationale, de toti cetatenii UE, nu de sefii de partide.

   Nu stiu daca il prefera pe Barnier sau e mai degraba o solutie de impaciuire a PPE-ului daca nu o poate alege Presedinte pe Vestager. Multumita comparatiei cu imbecilii cu care a avut dea face in negocierea Brexitului, Barnier e si o solutie acceptabila pentru public. Un fel de Johannis, colegul din aripa PPE careia ii e totusi rusine cu Weber si Orban–nu foarte de viitor si nici aspirational, dar bine intentionat si macar opreste candidatul nociv. Acum intrebarea mai e si daca e destul sa scape de Weber dar nu si de Jens Weidmann… Merkel n-ar avea absolut nicio problema sa renunte la Comisie (Weber e deja o cauza pierduta) pentru BCE.

   Pe de alta parte, unul din principalele obstacole in calea lui Margrethe Vestager se pare ca a fost inlaturat. Rasmussen s-a inteles cu succesorul sa nu-i blocheze candidatura, o tara ca Danemarca nu va pierde ocazia. Exista desigur si scenariul unui outsider experimentat ca Georgieva, tot un vant de schimbare aduce. Iar aici e cred problema pentru CDU, care zilele astea se razboieste cu YouTuberii si risca sa o ia pe urmele Conservatorilor britanici (varsta medie a membrilor: 72 de ani…) cu Stiefmutti AKK blocata in anii 70.

   Scena din Piata Mare de la Sibiu cu Rutte si gasca zambind crispati si speriati in timp ce adolescentii nemti conversau cu Macron si ii spuneau ca le e rusine de guvernul lor a fost doar o avanpremiera.

  • Tocmai acum când eram la Paris, Berlin și Sibiu…

  • Ba chiar și Copenhaga

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.