G4Media.ro

Membrii Parlamentului European insistă ca termenii contractelor dintre UE și producătorii de…

Membrii Parlamentului European insistă ca termenii contractelor dintre UE și producătorii de vaccinuri anti-COVID-9 să fie complet transparenți

Parlamentul European (PE) a dezbătut marți, într-o ședință la care au participat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, și Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, despre strategia Uniunii Europene (UE) de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19, cerând, din nou, transparență totală în privința contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, precizează un comunicat de presă al Parlamentului.

Europarlamentarii și-au arătat, în marea majoritate, sprijinul pentru abordarea unită a Uniunii, care a asigurat accesul la vaccinuri pentru toți cetățenii europeni, și au criticat inițiativele unor state membre de a semnta contracte paralele direct cu producătorii.

Membrii PE au solicitat ca termenii contractelor dintre UE și companiile farmaceutice, care implică bani publici, să fie complet transparente.

„Eforturile recente ale Comisiei, de a permite deputaților europeni să consulte un contract incomplet, au fost considerate insuficiente. Deputații europeni au reiterat că doar transparența completă ar putea ajuta la combaterea dezinformării și la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă”, precizează comunicatul de presă.

Dezbaterea a adus în discuție și posibilitatea recunoașterii reciproce a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile și de a crește viteza de vaccinare, precum și „natura neconstructivă de a învinui UE sau industria farmaceutică pentru orice eșecuri”.

Se așteaptă ca marți Comisia Europeană să publice informații suplimentare cu privire la strategia COVID-19 a Uniunii. Iar la reuniunea Consiliului European, din 21 ianuarie, liderii UE vor dezbate stadiul pandemiei.

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloş, a declarat săptămâna trecută că este nevoie de mai multă transparență din partea Comisiei Europene în ceea ce privește vaccinurile, contractele cu producătorii și distribuția dozelor, susținând că paragrafe referitoare la prețul de achiziție sau la numărul de doze „sunt blurate și ascunse atât europarlamentarilor. cât și cetățenilor europeni”.

„Colegul meu din Renew Europe Pascal Canfin, președintele Comisiei de sănătate și mediu din Parlamentul European, a cerut și a consultat unul dintre contractele Comisiei Europene cu un producător de vaccinuri.
E un pas important că a avut acces la document, dar suntem nemulțumiți, pentru că nu există transparență suficientă – multe paragrafe referitoare la prețul de achiziție, cantități – sunt blurate și ascunse atât europarlamentarilor, cât și cetățenilor europeni”, a scris Cioloș pe Facebook.

Dacian Cioloș a anunțat, totodată, că, la solicitarea Renew Europe, va avea loc în Parlamentul European o dezbatere despre strategia europeană de vaccinare anti-COVID-19.

Context

Membrii Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au avut, pe 12 ianuarie, o dezbatere cu Sandra Gallina, principalul negociator al UE pentru contractele de vaccinuri anti-COVID-19, cu privire la ultimele evoluții privind situația contractelor și a numărului de doze.
Reprezentanta Comisiei Europene a anunțat că o sală de lectură este deschisă pentru deputații europeni care doresc să consulte contractele de vaccinare, până acum fiind disponibil doar contractul CureVac.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Hopa, Comisia umbla cu cioara vopsita? Vedeti sa nu patiti ca in Washington. Bravo Ciolos, fa-i praf!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.