G4Media.ro

Mega dosar al grupului de anchetă Midas: Parchetul European anchetează o fraudă…

Sursa foto: rawpixel.com

Mega dosar al grupului de anchetă Midas: Parchetul European anchetează o fraudă de 195 de milioane de euro în domeniul TVA, răspândită în 17 țări prin vânzarea de smartphone-uri, dispozitive electronice mici și măști de protecție pentru față

Parchetul European (EPPO) din Munchen și Köln (Germania) a acționat împotriva unei presupuse organizații criminale, despre care se crede că ar fi orchestrat o fraudă masivă de 195 de milioane de euro în domeniul TVA prin vânzarea de smartphone-uri, dispozitive electronice mici și măști de protecție pentru față, se arată într-un comunicat al parchetului.

Potrivit sursei citate, în timpul acțiunii transnaționale de ieri, condusă de EPPO în cadrul grupului de anchetă Midas, au fost efectuate peste 180 de percheziții și au fost arestate 14 persoane în 17 țări (Albania, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Regatul Unit).

Peste 680 de investigatori fiscali și de poliție au sprijinit măsurile de investigare.

În timpul perchezițiilor, forțele de ordine au confiscat cantități mari de smartphone-uri, în valoare de peste 15,3 milioane de euro, precum și un iaht, în valoare de 3 milioane de euro, și 1,2 milioane de euro în numerar și criptomonede. Au fost confiscate mai multe mașini, printre care un Rolls-Royce, un BMW și un Range Rover.

În reședințele suspecților au fost găsite, de asemenea, bijuterii, ceasuri de lux și 2,5 kg de aur.

În cauză este vorba despre o presupusă fraudă de tip „carusel” în materie de TVA – o schemă infracțională complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele sale membre, întrucât acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Ecosistem infracțional complex

Ancheta a arătat că presupușii organizatori ai fraudei cu TVA au creat un ecosistem infracțional complex, care le-a permis să fraudeze până la 195 de milioane de euro prin intermediul mai multor scheme infracționale.

Se presupune că, începând din 2017, o societate de intermediere germană a condus diferite scheme de fraudă în materie de TVA care implicau comerțul cu bunuri electronice mici, inclusiv smartphone-uri. Se înțelege că suspecții au folosit lanțuri frauduloase de comercianți dispăruți, care dispăreau fără a-și îndeplini obligațiile fiscale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...