G4Media.ro

Mediul de afaceri, avertisment fără precedent pentru politicieni: ”Nu cădeți în tentația…

Mediul de afaceri, avertisment fără precedent pentru politicieni: ”Nu cădeți în tentația populismului electoral”

Confederația Patronală Concordia, care reunește cele mai mari patronate sectoriale din România, lansează un avertisment fără precedent la adresa politicienilor, cărora le cere să nu cadă în ”tentația populismului electoral” și să nu ia decizii care ar afecta și mai mult mediul economic.

Apelul Concordia vine pe fondul unei avalanșe de inițiative legislative care ar avea un impact major asupra unor sectoare economic – cheie. Printre aceste inițiative se numără amânarea până la finalul anului a plății ratelor la bănci sau amânarea plății facturilor la utilități (curent electric, apă, canalizare, gaze) – ambele măsuri putând dezechilibra serios companiile private sau de stat din aceste sectoare.

Mediul de afaceri cere autorităților să ia măsurile necesare depășirii crizei doar după dialog cu companiile implicate.

Citiți mai jos comunicatul integral al Concordia:

Economia României este sub o presiune fără precedent. Sunt impuse măsuri excepționale pentru protejarea cetățenilor. Mediul de afaceri are nevoie și el de măsuri urgente, ferme, care să nu fie pervertite de tentația populismului electoral. Membrii confederației Patronale Concordia cer autorităților să nu cadă în capcana unor decizii care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei.

Trebuie să depășim împreună provocările generate de pandemia COVID 19. Urgența zero este asigurarea stării de sănătate a populației, urmată de asigurarea continuității vieții economice, sociale, a securității aprovizionării alimentare, a procesului educațional. Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie. Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente. Sectoarele cele mai puternic afectate și angajații lor, trebuie sprijiniți fără a transfera povara, în mod nejustificat, asupra altora.

Considerăm că e necesar mai mult decât oricând ca factorii politici, Parlament, Guvern, instituții de reglementare și reprezentanții diferitelor sectoare economice să discute în regim de urgență înainte de a fi luate măsuri pe care le vom deconta cu toții mai târziu, cu costuri înzecite. În lipsa acestor consultări și sub tentația populismului de tip electoral, aceste derapaje pot avea loc cu foarte mare ușurință. E un proces de care ar fi trebuit să se țină cont dintotdeauna,  dar devine cu atât mai necesar în condițiile actuale .

Autoritățile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului național casnic și industrial, să asigure continuitatea funcționării utilităților, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanțurilor comerciale din sector.

Guvernul trebuie să ușureze munca celor care pot să își continue activitatea și să înlesnească transferul de forță de muncă între sectoarele deja afectate grav și cele care au nevoie de forță de muncă suplimentară. Prioritatea membrilor Confederației Patronale Concordia este protejarea locurilor de muncă.

Sub presiuni populiste nejustificate și în lipsa unei consultări rapide și necomplicate cu actorii economiei reale, situația de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial și macroeconomic prejudicii irecuperabile. Solicităm autorităților ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată și analizată cu mediul de afaceri și doar apoi aplicată.

Trebuie să învățăm din greșelile partenerilor europeni, să urmărim măsurile pe care celelalte state le iau pentru a-și proteja economia, dar luând în calcul situația din România. Nu putem copia măsuri care ne depășesc posibilitățile, ci trebuie să alegem acele măsuri care se potrivesc cel mai bine în context local. Trebuie să lucrăm împreună, de urgență, pentru ca oamenii să fie protejați de coronavirus și apoi ca economia României să rămână în picioare și cetățenii ei în siguranță.

Confederația Patronală Concordia  reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în cele mai puternice federații sectoriale și care au cea mai diversă și relevantă perspectivă asupra realităților economice și sociale : Federația Patronală Petrol și Gaze, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Federația Patronală a Rețelelor de Comerț, Federația Patronatelor din Industria Auto, Federația Patronală a Transportatorilor din România, Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Federația Industriei Hoteliere din România.

Concordia este confederația patronală românească afiliată la BusinessEurope și IOE – International Organization of Employers.

Foto: CNAIR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. N-am înțeles ce vor ăștia! Am înțeles că vor să fie consultați înainte de anumite măsuri drastice. Dar sub acel “consultați” se află de fapt, foarte străveziu, imperativul “nu luați aceste măsuri”! Deci românii afectați sa plătească totul mai departe. “Să nu copiem măsurile luate de țările vestice”. :))

 2. Cu câteva vagi excepții, nu se spune ce măsuri sa NU ia guvernul. Trei sferturi din scrisoare e bla-bla-bla.

  Limbaj de lemn prin care se încearcă sa se transmită un mesaj de preocupare și adânca empatie, contrazis de opoziția apăsată, formulata și ea printre rânduri, in mod laș, insinuata șerpește.

 3. Patronii ar face bine sa își vadă de viața lor, exista o șansa foarte mare ca la sfârșitul acestei crize sa nu mai aibă pe cine sa angajeze … economia și averile le mai faceți dar viața oamenilor nu prea mai aveți cum sa o refaceți.

 4. inclin sa le dau dreptate…

  trebuie un echilibru in toate…

  partidele politice se intrec in oferte electorale in acest moment…

  eu zic ca politicienii sa faca un pas inapoi….acum e momentul specialistilor si al guvernarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.