G4Media.ro

Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale cerute de școli și…

sursa foto: UNICEF

Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale cerute de școli și grădinițe pentru că măresc riscul de îmbolnăvire prin vizitele inutile la doctor

UPDATE: Răspunzând unei întrebări a reporterului G4Media.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a spus că până acum nu a fost luată în calcul o decizie prin care să se renunțe la aceste adeverințe.

Articol inițial: Reprezentantele a două asociații de doctori de familie din România se declară preocupate de modul în care se va face întoarcerea elevilor în unitățile de învățământ, în actualele condiții de pandemie. Ele consideră că rămân probleme care ar trebui rezolvate, deși mai sunt doar câteva zile până la începerea școlii, potrivit Sinopsis.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, consideră că ar trebui să se renunțe, în primul rând, la diversele adeverințe medicale cerute de școli și grădinițe, căci hârtiile acestea implică, pe lângă birocrație, și riscuri de îmbolnăvire în vizitele inutile ale părinților și copiilor la cabinetele medicale.

Doctorii de familie vor fi primele cadre medicale apelate de părinți în caz de îmbolnăvire a copilului, de aceea ei subliniază că nu există protocoale clare și că le va fi greu să facă diferența între o gripă și formele medii și severe de Covid-19.

Sandra Alexiu de la Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov propune ca, pe lângă vaccinarea antigripală, să fie cât mai accesibile anul acesta testele de gripă pentru a ajuta la un diagnostic rapid.

Ca un bilanț al unei jumătăți de an de pandemie, cele două reprezentante ale asociațiilor de doctori de familie, consideră că frecventele schimbări legislative sau, mai grav, lacunele din deciziile politicienilor, i-au obligat pe medici să facă și muncă de juriști și au scăzut încrederea în sistemul de sănătate.

Acum, de exemplu, medicii de familie sunt prinși la mijloc într-o situație juridică neclară legată de angajații infectați cu noul coronavirus care nu au fost internați în spital, căci acești pacienți nu pot primi concediu medical potrivit formei actuale a legislației. Lacuna este posibil să fie reparată în curând, un proiect în acest sens fiind pus în dezbatere publică în 7 septembrie pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În prezent sunt în vigoare aceste prevederi:

În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate

Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:
a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:
a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Foto: Unicef

Vezi interviurile integrale pe Sinopsis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Bune fac acesti medici…Și profesorii ar trebui să ceară amânarea școlilor până după alegeri.În plus sunt mulți profesori care nu pot să se expună dar au nevoie de documente medicale care să le justifice neprezentarea la școală

 2. Urmatorul pas: si avizul psihologic poate fi obtinut „onlain”, la stat acasa

 3. Grea decizie.1 asistenta x cateva sute de copii x 10 lei adeverinta… S-a dus vacanta in Dubai.

 4. Anisie a facut facultatea de limbi dar,Tătaru…..stie sau nu stie ce presupun aceste adeverințe!!!Ăștia stau în guvern doar la șuetă, la trabuce și wiskey,nu prea comunica ce știu unii,ce trebuie să facă alții!!HAOS…

 5. da, vrem adeverinte cu stampule daca nu, pe propie raspundere notarizata si contrasemnata de asociatia de locatari (care oricum stie mai multe decit stii tu pe ce lume traiesti). Va fi neaparat pe hirtie ca dovada si bagata in dosarul cu sina

 6. Ultimul formular de concediu medical pe care l-am vazut avea pusa stampila cabinetului pe trei rubrici. Daca niste cretini au transformat medicii în birocrati, de ce trebuie sa persitam în asta? Crezi sincer ca un medic de familie poate consulta în mod serios cei 2-3 sute de copii pe care-i are pe lista în trei zile? E doar o hârtie la dosarul cu sina, neaparat dosar de carton/hârtie.

 7. Drag popor, va rog sa nu mai deranjati vreodata medicii! Oricum vom muri, asa ca lasati-i sa-si bea cafeaua aia scumpa. Daca chiar aveti vreo problema sunati la 112 sa va tina de povesti pana dati coltul, apoi puteti merge linistiti la vot, chiar daca aveti buletinul expirat!

  Toata ziua ni se spune sa respectam masurile de igiena, dar Nesanatosii aia din Minister relaxeaza conditiile de acordare a autorizatiilor sanitare la scolile cu WC-urile in fundul curtii, iar astia din privat ne trimit sa ne consulte femeia de serviciu sau paznicul scolii.

  Medicii nu mai sunt medici, sunt doar niste intermediari in vanzarea unor medicamente care nu trateaza boala ci simptomele!