G4Media.ro

Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și…

sursa foto: G4Media.ro

Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e dreptul lor! / E frustrant să vezi că sunt persoane care nu cred că există COVID-19. Medicii fac o muncă supraomenească

Un director de spital din Cluj-Napoca le cere autorităților schimbarea metodologiei de testare Covid-19. Medicul chirurg Daniel Deceanu, director medical la spitalul CFR din Cluj, spune că toți pacienții trebuie testați obligatoriu, nu doar cei care se încadrează în „definiția de caz”.

Doctorul consideră că bolnavii au nevoie de toate serviciile medicale de care beneficiau și înainte de pandemie, fiindcă „există cazuri cu unele afecțiuni care au galopat în această perioadă tocmai fiindcă oamenii nu au avut acces în spitale”.

Medicul Daniel Deceanu acuză lipsa serviciilor medicale față de pacienții cu alte patologii, cei care n-au avut luni de zile acces la serviciile medicale:

„Trebuie schimbată metodologia, așa încât să fie toată lumea testată când vine la spital. Sunt mulți bolnavi care nu au avut acces la servicii medicale și nu e normal. Asta ar însemna o oarecare normalitate. În plus, oamenii plătesc servicii medicale la stat și e dreptul lor să beneficieze de tratamente. Iar cei care vin în spital, indiferent dacă au sau nu simptome, să fie toți testați. Lăsați spitalele să funcționeze, dar testați pe toată lumea, iar cei pozitivi să fie transferați la unitățile care tratează Covid”, spune medicul pentru G4media.ro.

Intervențiile chirurgicale au fost interzise pe perioada stării de urgență. S-au operat doar urgențele cu pericol letal, acele afecțiuni care pun în pericol viața: „cancerul nu e periculos?”

La CFR, spitalul unde există un singur medic oncolog, Anca Mihailov, au primit asistență 175 de pacienți în perioada 15 mai – 1 iulie.

 • „Doctorii fac o muncă supraomenească în condițiile date. Anca Mihailov, medicul nostru oncolog, singurul din spital, a tratat în perioada 15 mai – 1 iulie 175 de bolnavi cu cancere. Un singur om. E dificil pentru toată lumea, e dificil și pentru medici, e foarte greu și pentru pacienți. E frustrant să vezi că sunt persoane care nu cred că există virusul, sau că e ceva banal, că totul este o manipulare, o conspirație mondială sau mai știu eu ce. Ce să spună medicul care lucrează în condițiile acestea dificile în fiecare zi? Ce-ar putea să mai spună dacă citește aberații de acest fel?”, adaugă doctorul.

Cum își revin spitalele după încheierea stării de urgență? „Ne adaptăm condițiilor, deși e dificil. Imediat după aparenta redeschidere am operat, am avut intervenții. Nu vreți să știți ce înseamnă. În combinezon, cu mască, cu trei straturi de echipament așa încât să nu îți ajungă nimic la piele, să nu rămână nimic descoperit. Mi s-a făcut rău. La prima operație mi s-a făcut rău, aveam nivelul de oxigen din sânge la 80 și normal ai nevoie de 96. Am văzut că multă lume nu vrea să înțeleagă ce efort depun medicii. Este problema lor, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că acest virus există, e dovedit clinic. Văd tot felul de fabulații peste tot.Că e conspirație, că e nu știu ce prostie. Nu, este prezent, se transmite și este periculos.”

Spitalul CFR nu are nici un caz confirmat de Covid-19 în rândul pacienților sau în rândul personalului medical. Au fost cazuri, dar izolate rapid, iar pacienții trimiși către spitalele Covid:

„Se fac analize la plămâni, iar când se constată afecțiune pulmonară se trimite automat pacientul în izolare. Am avut cazuri unde, la CT, s-au văzut afecțiuni pulmonare. Pacientul e izolat automat. Nu avem cazuri în spital, nu este personal medical infectat și nu sunt nici pacienți. Deocamdată, desigur. Dar trebuie testat foarte mult. Testați toți pacienții care vin și au nevoie de servicii medicale. Toți! Este dreptul lor, plătesc asigurări de sănătate, repet. Noi suntem un spital mic, dar până acum ne-am descurcat, deși e foarte greu.”

Potrivit metodologiei de testare la nivel național, se recomandă proritizarea testării în următoarea ordine:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;

2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem
hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;

4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital; În acest context, termenul de imunosupresie se referă la: chemoterapia citotoxică,
agenți biologici cu acțiune prelungită, imunoterapie celulară și doze mari de
glucocorticoizi

5. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;

6. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;

7. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe luna;- Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate
de restul pacientilor;

8. Pacienti hemodializaţi simptomatici;

9. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună; Document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

10.Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de 2 ori pe lună;

11.Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;

12.Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant

Notă: Documentul oficial poate fi accesat pe www.cnscbtc.ro, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Foto: Daniel Deceanu, arhivă personală (la finalul primei intervenții chirurgicale după starea de urgență)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Tocmai aia-i problema: nu poti interna asimptomaticii si pe cei cu forme usoare (adica 90% dintre cazurile de contagiere) si oferi, simultan, servicii medicale persoanelor despre care vorbeste dl. Deceanu. Nu exista atatea paturi de spital.
  Daca exista, atunci decizia de a nu acorda servicii medicale acestor categorii a fost criminala, iar cei care au decis asta ar trebui sa fie deja urmaritit penal.

  • exact, asta am tot zis si eu pe aici.
   ei testeaza putin ca sa-i aresteze pe toti in spital. sa creada tolomacii ca sunt in siguranta cu 1000 arestati. banii curg chiar daca spitalele stau inchise, afacerile cu masti si alte produse medicale merg, totul e perfect. 220 pacienti la ati au blocat +2 milioane de bolnavi cronici.

   pe de alta parte, daca incep testare in masa, 30k-40k / zi, trebuie sa inceapa sa construiasca niste lagare. vor iesi +100k pozitivi lunar. sau sa-i impuste direct, economie la buget.

  • @geo
   Just. Subscriu la comentariul dumitale. Ne trebuie niste lagare si rezolvam problema. Pana la sfarsitul anului mortalitatea celor care n-au loc in spitale o s-o depaseasca pe cea a bolnavilor de Covid19 (daca nu s-a intamplat deja).
   E o crima si cineva o sa raspunda pentru asta.

 2. Frusti sunteti voi….Romania nu poate fi credibila cand toate institutiile – parlament, politie, justitie, sanatate, invatamant, etc – sunt numai falsuri si minciuni.

 3. Sistemul medical se sufoca fara spaga :)) Urla disperarea in ei :)) daca intri la operatie si iei covid de prin spital si crapi chirurgul o sa zica doar ghinion, ca de obicei, dar spaga o pastreaza :)) ce mai tipau ei ca nu lucreaza fara echipamente si fara conditii, 1/3 erau in medical, dar cand iei tot felul de bacterii din spitalele lor lagar si crapi niciunul dintre astia nici macar nu clipeste, asta ca sa nu zic ca si de la legist niciun cuvant despre vreo bacterie in certificat!