G4Media.ro

”May Day” cu violențe: Ciocniri între forțele de ordine și protestatari la…

”May Day” cu violențe: Ciocniri între forțele de ordine și protestatari la Paris / Peste 100 de arestări în cursul unor manifestaţii anti-Putin în Rusia / Poliţia turcă a reţinut 127 de persoane în cursul unor manifestaţii la Istanbul

Protestele de Ziua Internațională a Muncii din Paris s-au transformat în manifestații violente, forțele de ordine fiind obligate să folosească gaze lacrimogene pentru a opri grupurile de persoane mascate care au incendiat tomberoane, au spart vitrinele magazinelor și au aruncat cu pietre în polițiști, informează Euronews și The Local France.

Până în acest moment, forțele de ordine au arestat 288 de persoane în Paris. Protestatarii arestați fac parte din grupul Black Bloc, o organizație violentă anarhistă și anti-capitalistă. Numărul persoanelor care au luat parte la manifestația de 1 mai este de aproximativ 150.000 de oameni.

Violențe s-au declanșat înainte ca demonstrația programată pentru ora 2 (ora locală) să înceapă. La manifestație au participat și vestele galbene, precum și organizații sindicale. Violențele au fost inițiate de Black Bloc, cărora s-au adăugat pe parcurs și membrii ai vestelor galbene, transmite Financial Times.

Ciocnirea dintre manifestanți și forțele de ordine a început după ce un grup de tineri îmbrăcați în negru, echipați cu măști de gaze, au aruncat cu pietre în polițiști și au incendiat vehicule, stârnind reacția forțelor de ordine care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Sute de polițiști și protestatari au fost răniți, în timp ce mai multe magazine au fost devastate, iar clădirile guvernamentale din centrul Parisului puse în pericol. Autoritățile au interzis protestele pe Champs-Elysées, bulevardul central al Parisului, precum și în apropierea catedralei Notre-Dame.

Președintele Emmanuel Macron a cerut „fermitate extremă” împotriva celor responsabili de violență și dezordine, în special împotriva grupului „Black Bloc”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Sibeth Ndiaye. Sursele oficiale spun că suspectează că între 1000 și 2000 de radicale au încercat să se infiltreze printre protestatarii din Paris.

Peste 100 de arestări în Rusia în cursul unor manifestaţii anti-Putin

Peste 100 de persoane au fost reţinute miercuri de poliţie şi de membri ai gărzii naţionale în Rusia în cursul unor proteste care au avut loc cu prilejul zilei de 1 Mai, au anunţat activişti anti-guvernamentali şi un grup de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit OVD-Info, 124 de persoane au fost reţinute în Rusia, cele mai multe cazuri de reţinere, 68, fiind înregistrate la Sankt-Petersburg, unde sute de persoane au ieşit în stradă şi au cerut alegeri corecte.

Peste 2.000 de persoane au participat la o manifestaţie autorizată de autorităţile locale în centrul oraşului Sankt-Petersburg, al doilea ca mărime din Rusia, între participanţi aflându-se şi susţinători ai liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, notează AFP.

Unii demonstranţi purtau portrete ale preşedintelui rus, strigând în acelaşi timp „Putin este un hoţ” şi provocând intervenţia forţelor de ordine.

Mii de comunişti au demonstrat, de asemenea, la Moscova şi în restul ţării, purtând steaguri roşii, amprenta trecutului sovietic.

Nemulţumirea în rândul populaţiei a crescut în Rusia în ultimele luni din cauza, în special, a unei reforme controversate a sistemului de pensii şi scăderii nivelului de trai.

Vladimir Putin, a cărui popularitatea scăzut, a promulgat în luna martie o lege contestată care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele găsite vinovate de ”ofense la adresa simbolurilor statului”, menţionează AFP.

Poliţia a reţinut 127 de persoane în cursul unor manifestaţii la Istanbul

Poliţia din Istanbul a anunţat că a reţinut miercuri 127 de persoane pentru tentativă de organizare a unor manifestaţii ilegale în diferite zone ale oraşului cu prilejul zilei de 1 Mai, relatează Reuters.

Poliţia a încercuit piaţa centrală Taksim din Istanbul, dar grupuri mici de demonstranţi au reuşit să intre în piaţă.

„Pieţele aparţin poporului, nu pot fi închise. Trăiască 1 Mai”, au strigat protestatarii, în timp ce poliţia a intervenit pentru a-i opri.

Protestele cu prilejul zilei de 1 Mai, Ziua internaţională de muncii, au loc anual în Turcia şi au fost în trecut marcate de acţiuni ale poliţiei împotriva demonstranţilor. Proteste au avut loc adesea în piaţa Taksim, unde au fost ucise 34 de persoane în timpul demonstraţiilor care au avut loc la 1 Mai 1977.

Foto: Manifestațiile de 1 Mai de la Paris / Sursa: Contul de Twitter al BFM TV

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Tăt Franta-i fruncea! Lavoisier a fost decapitat pe ghilotină de revoluționarii francezi care spuneau ca mai bina sa moara un nevinovat decat sa scape un uzurpator de patrie si popor.

  2. Numai 2000 au cerut alegeri corecte la Sankt Petersburg?

    E orasul Rusiei europene, ar fi trebuit sa fie toti.

    Ma rog, dictatura lui Putin e vigilenta, cum isi cere unul drepturile, imediat e arestat.

  3. Ma intreb, cumva la noi au sfarait gratarele ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.