G4Media.ro

Mass-media de stat nord-coreeană: România, ultimul stat membru al Uniunii Europene care…

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Mass-media de stat nord-coreeană: România, ultimul stat membru al Uniunii Europene care își închide ambasada de la Phenian

Ambasada României la Phenian s-a închis sâmbătă, după ce ultimii doi oficiali români au părăsit Coreea de Nord cu un grup de alți străini prin granița terestră cu China, potrivit surselor citate de agenția de presă de stat nord-coreeană NK News.

Plecarea celor doi diplomați români înseamnă că acum nu mai există diplomați rămași în Coreea de Nord din niciun stat membru al Uniunii Europene (UE). Astfel, doar nouă țări încă mențin operațiuni active ale ambasadelor la Phenian, pe fondul controalelor stricte impuse de pandemia de COID-19, care fac ca reprezentanțele diplomatice să funcționeze extrem de dificil.

„Plecarea ultimilor români este o pierdere specială, deoarece aceasta reprezintă sfârșitul prezenței occidentale în Phenian, cel puțin pentru moment”, a declarat duminică pentru NK News John Everard, fostul ambasador al Marii Britanii în Coreea de Nord.

„Este pentru prima dată de când Suedia și-a deschis ambasada în Phenian în anii 1970 când nu au existat deloc occidentali pe teren. Izolarea Coreei de Nord tocmai s-a adâncit semnificativ”, a continuat el.

Ministerul român de externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a NK News cu privire la statutul ambasadei sale în Coreea de Nord. Pe site-ul MAE scrie că activitatea diplomatică de la Phenian este suspendată temporar.

Cu toate acestea, o sursă a declarat anterior pentru NK News că, dacă ambasada României ar închide, ar exista incertitudine cu privire la posibilitatea de a se deschide din nou sau nu.

„Costurile ridicate implicate în restabilirea siguranței instalațiilor ar putea fi prohibitive pentru București”, mai scrie NK News.

Cei doi diplomați români care erau prezenți la Phenian au călătorit către orașul de frontieră nord-coreean Sinuiju și erau așteptați să treacă podul spre Dandong sâmbătă după-amiază. Ei vor trebui să facă o carantină acolo timp de două săptămâni înainte de a ajunge la Beijing și mai departe înapoi în România. NK News susține că au fost însoțiți de mai mulți cetățeni chinezi.

După închiderea Ambasadei României, singurele țări care au o ambasadă în Coreea de Nord sunt China, Cuba, Egipt, Laos, Mongolia, Palestina, Rusia, Siria și Vietnam.

Sursa foto: Unsplash/ Micha Brändli

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. foarte tarziu. birocratu’ roman a trebuit sa mai pape niste bani