G4Media.ro

Marian Preda, rectorul Universității din București: Foarte grav la admiterea la liceu…

Marian Preda / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti

Marian Preda, rectorul Universității din București: Foarte grav la admiterea la liceu propusă este că elevii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge la următorul liceu

„Examenul de admitere la liceu propus în noua lege a educației nu este echitabil deloc, foarte grav este că copiii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge la următorul liceu”, a declarat Marian Preda, rectorul Universității din București, în cadrul emisiunii În fața ta, de pe Digi24. „Îngrijorarea mare este că liceele vor avea control pe 60% din locuri, pe admitere. Ori, directorii de licee, se știe foarte bine, pe de o parte sunt interesați de meditații pe care elevii să le facă. Dacă liceul va controla în orice formă admiterea, atunci părinții vor apela la profesorii din liceu […]. În al doilea rând, pe lângă directori sunt inspectorii și inspectoratele care de altfel îi și susțin pe directori și care sunt eminamente politice”, avertizează Preda. 

Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București, schițează și o soluție pentru admiterea la liceu, pe modelul aplicat în Franța: „Bineînțeles că există o admitere în funcție de merit, dar au prioritate cei care locuiesc în zona liceului respectiv, după care un număr de locuri pot fi date pe bază de merit altora, dar după. În primul rând, candidează cei care locuiesc în zona liceului și nu merge ca în România să-ți faci viză de flotant și să candidezi la un liceu bun pentru că ai locui în zonă. Lucrurile se iau foarte în serios și dacă întâlnesc un caz în care cineva încearcă să trișeze este drastic pedepsit. Am putea să mergem și pe variantele acestea, să dea examene naționale, dar să aibă un drept prioritar la liceul din proximitate”.

Preda spune că proiectele de lege ale educației „în sine sunt pozitive, însă, sunt câteva probleme de fond care țin de democrația academică și de schimbări în sistemul de admitere la liceu, care vor pune în umbră schimbările pozitive. E ca și cum ai un copil pe care îl hrănești foarte bine, îl îmbraci foarte bine, dar, din când în când, când te enervează, îi mai dai două-trei palme”.

Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, AUR 9%, deci nu vreți educație.

  2. Dacă in legile fizicii,legea echitatii nu există,atunci „asta este”,cum zice romanul,cand,deseori,de 70 de ani,se află in fata fatalitatii.