G4Media.ro

Mareele iliberalismului încep să se retragă în Europa de Est. Cele mai…

Mareele iliberalismului încep să se retragă în Europa de Est. Cele mai proeminente exemple sunt România, Slovacia şi Cehia

Mobilizarea populară în apărarea statului de drept merită susţinerea Occidentului, se arată într-o analiză publicată în The Finacinal Times, preluată de Rador.

Mareele iliberalismului din Europa Centrală şi de Est sunt într-o retragere parţială. Conducătorii mână forte care au sfidat ani la rând statul de drept pierd încrederea publică şi puterea. Această tendinţă, deşi neuniformă şi nu ireversibilă, este încurajatoare: unele dintre ţările regiunii apucaseră pe o traiectorie greşită în decursul ultimului deceniu, trădând promisiunea civică democratică a revoluţiilor anticomuniste din 1989.

Ar fi o greşeală să se creadă că nişte politici UE bine gândite, susţinute şi de SUA, au contribuit la noua tendinţă. Rolul acelora pe care obişnuiam să le numim democraţiile liberale de frunte ale lumii a fost relativ mărunt. Mai degrabă iliberalismul este în defensivă pentru că sute de mii de cetăţeni ai regiuni, sătui de politicieni care alimentează corupţia şi deformează justiţia în funcţie de propriile interese, s-au ridicat împotriva lui.

Cele mai proeminente exemple sunt România, Slovacia şi Cehia. În toate cele trei ţări, statul de drept era în curs de a fi erodat sub presiunea unor politicieni care au împrumutat metode de la Viktor Orban şi Jaroslaw Kaczynski, conducătorii ungar, respectiv polonez. În România şi Slovacia este o realitate sumbră aceea că a fost nevoie de repulsie publică faţă de omucidere pentru a se stopa putreziciunea.

La sfârşitul lui iulie, răpirea şi uciderea unei fete române de 15 ani a scandalizat într-aşa măsură opinia publică, încât Curtea Constituţională a respins nişte modificări controversate la sistemul legal adoptate de social-democraţii (PSD) de la guvernare. Principalul obiectiv al acestor modificări era subminarea independenţei justiţiei şi protejarea mai marilor partidului şi a amicilor lor de acuzaţii de corupţie. Însă procurori şi cetăţeni deopotrivă au profitat de crimă pentru a argumenta că modificările au slăbit abilitatea statului de a combate infracţiunile grave în general.

Această decizie istorică a survenit la două luni după alte câteva lovituri suferite de iliberalismul românesc. Liviu Dragnea, şeful PSD şi conducătorul autoritar din spatele guvernului, a pierdut apelul contra unei condamnări pentru acuzaţii de corupţie şi a început ispăşirea unei pedepse cu închisoarea de trei ani şi jumătate. Susţinerea electorală a PSD s-a prăbuşit la alegerile pentru Parlamentul European. Printr-un referendum simultan, românii au votat interzicerea amnistiei şi graţierii în cazurile de corupţie, precum şi interzicerea amendării legislaţiei judiciare prin decret de urgenţă.

În cazul Slovaciei, punctul de cotitură a fost asasinarea în februarie 2018 a lui Jan Kuciak – un jurnalist de investigaţii care ancheta legăturile dintre afacerişti, crima organizată şi politică – şi a logodnicei lui. Manifestaţiile de masă l-au răsturnat de la putere de premierul Robert Fico, personajul dominant al politicii slovace în anteriorii 12 ani. Apoi, în martie, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Zuzana Caputova, o novice în politică ce făcuse campanie împotriva statu-quo-ului caracterizat de corupţie şi clientelism – însă într-o manieră deliberat moderată şi raţională.

Andrej Babis, premierul miliardar al Cehiei, se agaţă de putere după ce a fost zgâlţâit de cele mai mari manifestaţii antiguvernamentale de după Revoluţia de Catifea, cea care a alungat comunismul. Nemulţumirea publicului se concentrează pe intersectarea rolurilor sale de politician şi afacerist, care – suspectează UE şi neagă dl Babis – echivalează cu un conflict de interese. După ce făcuse campanie electorală cu o şapcă roşie în stil Donald Trump, purtând sloganul „Cehia puternică”, a ieşit primul la alegerile europene din ţara sa, însă partidul lui a fost zdrobit la Praga, capitala predominant liberală a Cehiei.

Pentru a interpreta aceste evenimente diverse este nevoie de perspectivă. Europa Centrală şi de Est nu este o regiune monolitică. Cea mai extremă versiune a iliberalismului regional, cea a lui Orban din Ungaria, controlează mai bine decât altele puterea tocmai pentru că a mers cel mai departe cu demantelarea şi corodarea instituţiilor unei democraţii civice. Varianta poloneză, cea a partidului Lege şi Justiţie al dlui Kaczynski, pare a fi pe cale să câştige alegerile din octombrie, întrucât politicile lui sunt susţinute de milioane de alegători, iar opoziţia e dezbinată.

Mai mult, protestele cehe, româneşti şi slovace au fost îndreptate în principal contra corupţiei, nepotismului şi abuzurilor împotriva legii mai degrabă decât în favoarea normelor liberale de tip occidental îmbrăţişate de revoluţionarii pro-democraţie din 1989. Nu prea sunt probe care să indice că ostilitatea faţă de imigranţii şi refugiaţii non-europeni sau interesul slăbuţ pentru integrarea profundă cu UE se disipează.

Chiar dacă reacţia publicului împotriva iliberalismului este în esenţă o răbufnire contra proastei guvernări şi nedreptăţii, ea este totuşi o cauză demnă de sprijinul occidental. Întrebarea este cât de puternic va fi el. Având în vedere campania de realegere a lui Trump în SUA, primele zile ale lui Boris Johnson în calitate de premier britanic şi obişnuita prudenţă a UE în asemenea chestiuni, orice dubii vor putea fi iertate.

Articol de Tony Barber / Traducere: Andrei Suba

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Istoria lumii prezinta , in nenumarate rinduri , aproape plictisitor de repetitiv ,semn ca unii dintre noi , nu pot sa invete nimic,
  pataniile (ca sa nu zic altfel ) unor satrapi , dictatori , sau cum vreti sa ii numiti ,ce efemer au incercat sa pacaleasca mase mari de oameni, popoare , si sfirsitul trist al acestora, concomitent cu uriasa ura populara ,alaturi de imaginea intens negativa, cu care au fost mereu amintiti de istoria lumii .Nimic nu compenseaza aceasta amintire, negativ colectiva , nici bunastarea aparenta , nici imaginea de putere , nici credinta ca tu esti salvator al neamului si nici recenta zicere – Eu nu vreau sa mor ca prostul -. Maretia unui conducator apare doar atunci cind eternitatea iti prezinta maretia faptelor si nu a vorbelor . In rest esti doar o biata frunza in vint , ce fara sa stii si fara sa intelegi , faci jocul acelora , care au puterea de face bine omenirii . Devii fara sa iti dai seama, dusmanul afisat al notiunii de bine , iar cind esti si destul de naiv, sa te asociezi cu cei aparent asemeni tie , vei constata in final cit de mult te-ai inselat si cuvintele – MEA CULPA- iti vor rasuna in minte, tot restul vietii . Ce poate fi mai trist decit asta .

  • Macron, Merkel, Berlusconi, Rajoy ti se par mari oameni istorici? Au infaptuit austeritate si/sau coruptie, sa-i aplaudam, ei nu sunt ca ai nostri, ei sunt ubermensch.

   Nu este evident ca in vest coruptia este la nivel innalt si este de miliarde de euro. pe cand in ro e dispersata in societate. Cam asta e singura diferenta. Dar in fine, capul lui Motoc

  • @Nepriceputeanu
   In Romania coruptia este mai mare ca in vest.
   Toate autostrazile au fost furate de coruptii din Romania.
   Toate spitalele au fost furate de coruptii di Romania
   Politia, Jandarmeria in sluba Interlopilor.
   Lasa manipularea, ca nu tine.

 2. Rusii si-au vindut democratia si libertatea iar acum suporta consecintele.
  Turcii si-au vindut democratia si libertatea iar acum suporta consecintele.
  Ungurii vor sa-si vinda democratia si libertatea – sunt pacaliti cu migratia, merita?
  Polonezii vor sa-si vinda democratia si libertatea – sunt pacaliti cu migratia, merita?
  Cinste Romanilor care voteaza anti PSD.

  • nici eu nu votez cu PSD, dar nici cealalta parte nu are un trecut transparent. si se cearta ca prostii. adica sa nu fiti naivi, ca doar lista milionarilor s-a schimbat cu schimbarea puterii politice

  • decat sa votezi cu alde, mai cinstit ar fi cu psd!

 3. Domnule Mihai , cu tot respectul , dar se pare ca nu cunoasteti nimic despre nivelul „coruptiei in democratiile occidentale” , acolo se discuta de la sute de milioane de euro , in ceea ce priveste contractele , va reamintesc contractul EADS , unde procurorii germani nici nu i-au primit pe cei romani , dar sa le mai puna la dispozitie documente . Vedeti cam ce sa petrece tot timpul in ceea ce priveste contractele pentru inarmare s.a.m.d.

 4. mai ramane ousta panonica si cea teleolteneasca!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.