G4Media.ro

Marea Britanie va trimite experți militari în Bosnia și Herțegovina pentru a…

Sursa foto: Facebook / Milorad Dodik

Marea Britanie va trimite experți militari în Bosnia și Herțegovina pentru a „contracara influența malignă a Rusiei”: „Nu putem permite ca Balcanii de Vest să devină un alt teren de joacă pentru Putin”

Marea Britanie a anunțat joi că va trimite în Bosnia și Herțegovina doi experți militari în domeniul combaterii dezinformării și reformei apărării pentru a „contracara influența malignă a Rusiei” în această țară, relatează CNN.

Experții britanici, a precizat guvernul britanic, vor întări misiunea locală a NATO și vor „promova stabilitatea și securitatea”.

Desfășurarea are loc în urma unei solicitări a Cartierului General al NATO de la Sarajevo, experții britanici urmând să instruiască trupele bosniace.

„Bosnia și Herțegovina se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică, liderii secesioniști lucrând în mod activ pentru a crea noi diviziuni și conflicte. Aceste planuri sunt susținute de Moscova ca parte a campaniei lui Putin de a submina atât integrarea euro-atlantică a Bosniei, cât și stabilitatea acesteia”, se arată într-o declarație a guvernului britanic.

Expertul în combaterea dezinformării va avea sarcina de a consolida capacitatea Cartierului General al NATO de a „bloca eforturile Rusiei și ale altora de a semăna neîncredere și de a submina democrația în țară și în regiune”, în timp ce consilierul pe probleme de reformă a apărării va contribui la aducerea forțelor armate bosniace la standardele NATO.

În anunțul de joi, guvernul britanic a declarat că va oferi 750.000 de lire sterline (909.213 dolari) pentru înființarea unui centru de excelență în domeniul securității cibernetice la Universitatea din Sarajevo.

„Nu putem permite ca Balcanii de Vest să devină un alt teren de joacă pentru urmăririle pernicioase ale lui Putin”, a declarat Boris Johnson.

„Prin alimentarea flăcărilor secesionismului și sectarismului, Rusia caută să anuleze câștigurile din ultimele trei decenii din Bosnia și Herțegovina, câștiguri care au adus mai multă stabilitate întregului nostru continent”, a mai afirmat premierul britanic.

Sursa foto: Facebook / Milorad Dodik

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Mda…fără experții britanici nu ma kk de dimineață.