G4Media.ro

Marea Britanie poate renunța la Brexit: avocatul general al Curții Europene de…

Marea Britanie poate renunța la Brexit: avocatul general al Curții Europene de Justiție, opinie preliminară înaintea deciziei finale a CJUE

Avocatul general Campos Sánchez-Bordona arată într-o opinie publicată marți că CJUE (Curtea de Justiție a UE) ar trebui să decidă că Marea Britanie poate renunța la Brexit. Opinia avocatului general nu este obligatorie pentru CJUE, dar ea este primul pas înainte de deliberarea magistraților europeni.

”Revocarea unilaterală a deciziei de a părăsi UE ar fi o manifestare a suveranității respectivului stat membru, care alege să își anuleze decizia inițială”, arată avocatul general, potrivit unui comunicat al UE.

Opinia avocatului general al CJUE a venit pe fondul sesizării CJUE de către un tribunal scoțian. Acesta are de judecat o cerere depusă de un grup de politicieni scoţieni. Cazul prezentat de semnatarii petiţiei este acela că e esenţial pentru tratatele şi valorile Uniunii Europene ca un stat membru să poată anula o notificare de retragere a sa din UE fără a avea nevoie de acordul tuturor celorlalte state membre ale Consiliului, a explicat O’Neill într-o audiere la CJUE, potrivit Agerpres.

Regatul Unit urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie 2019, dar deocamdată nu se ştie dacă acordul convenit de premierul britanic Theresa May cu UE va fi aprobat de parlamentul de la Londra în şedinţa prevăzută pentru 11 decembrie.

Avocaţii grupului de politicieni scoţieni respectivi doresc ca CJUE să decidă dacă Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi poate anula notificarea privind retragerea din UE conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona fără un acord din partea celorlalte 27 de state membre.

Aidan O’Neill a explicat că semnatarii petiţiei doresc să ştie care sunt opţiunile înaintea votului din parlamentul britanic de pe 11 decembrie.

El a precizat marţi că toate părţile au convenit că articolul 50 poate fi revocat, dar a subliniat că executivul UE (Comisia Europeană) şi Consiliul Uniunii Europene susţin că acest lucru poate fi făcut numai cu acordul unanim al celorlalte 27 de state membre.

Premierul britanic Theresa May a avertizat că, în cazul în care acordul privind retragerea Regatului Unit din UE nu este aprobat de legislativ, atunci ţara sa ar putea ieşi din blocul comunitar în absenţa unui acord sau ar putea să nu mai părăsească UE deloc.

Dacă CJUE decide că Regatul Unit poate revoca în mod unilateral Brexit-ul, atunci parlamentarii britanici ar avea o a treia opţiune viabilă, pe lângă acordul semnat pe 25 noiembrie la Bruxelles şi ceea ce miniştrii britanici descriu drept un scenariu haotic în cazul lipsei acordului – rămânerea în blocul comunitar după un al doilea referendum.

Foto: Pexels.com

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da, dar oare vor renunta la aroganta tipica britanicilor?

  2. E disperare mare la Bruxelles…cum sa renunti la banii multi gratis ai Regatului la bugetul UE? Trebuie facut orice ca banii britanicilor sa curga in continuare! Mai sunt atatea parcuri de construit la tara :))

  3. UE trebuie reformata si curatata de mafie si coruptie din temelie, altfel se va dezmembra in sate si catune autonome. Pana atunci, CJUE si avocatul Campos Sánchez-Bordona nu pot curta Marea Britanie.

    • Dacă citeați articolul ați fi văzut că politicieni din UK au cerut avizul Curții pentru a vedea dacă UK poate renunța unilateral la ieșirea din UE. Deci cine pe cine curtează?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.