G4Media.ro

Marea Britanie: Peste 200 de copii vindecați de hepatita C în cadrul…

sursa foto: Pexels

Marea Britanie: Peste 200 de copii vindecați de hepatita C în cadrul unui program în premieră mondială care ar putea eradica boala

Peste 200 de copii din Anglia au fost vindecați de hepatita C, în cadrul unui program de tratament în premieră mondială în cadrul National Health Service (NHS), care este posibil să eradicheze această boală, scrie The Guardian.

Hepatita C este un virus devastator care poate infecta ficatul. Netratat, acesta poate provoca leziuni care pun viața în pericol, inclusiv cancerul hepatic.

După lansarea unui program de pionierat pentru a depista și a trata fiecare persoană afectată, Anglia este pe cale să devină prima țară care elimină boala. Oficiali NHS cred că acest lucru se va întâmpla până în 2025.

Decesele cauzate de hepatita C au scăzut cu 35% de când NHS England a încheiat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru a cumpăra medicamente antivirale pentru mii de pacienți adulți în 2018.

Programul a fost extins pentru a include tratamentul pentru copii, iar peste 200 – unii cu vârsta de doar trei ani – au fost vindecați de hepatita C. Fiecare dintre ei a luat tablete antivirale o dată pe zi timp de opt sau 12 săptămâni. Două teste de sânge negative ulterioare au confirmat că sunt sănătoși.

„Această bornă de 200 de copii care au primit un tratament care ar putea salva vieți este o realizare extraordinară pentru NHS, în timp ce continuăm să facem progrese în direcția obiectivului de a elimina hepatita C în Anglia cu mult înainte de ținta stabilită de OMS pentru 2030”, a declarat pentru The Guardian, într-un interviu exclusiv, profesorul Sir Stephen Powis, directorul medical al NHS England.

„Acordarea acestui tratament copiilor cât mai devreme posibil îi poate vindeca de această boală devastatoare, împiedicându-i să dezvolte boli hepatice grave, precum și cancerul hepatic legat de hepatita C mai târziu în viață”.

Descoperirea medicală este cu atât mai remarcabilă cu cât, până de curând, nu exista niciun tratament pentru această boală, iar depistarea copiilor afectați era practic imposibilă – deoarece nu există un program național de screening și nici un program național de screening prenatal.

Aceasta înseamnă că afecțiunea este dificil de diagnosticat, cu excepția cazului în care fie se știe că mama are hepatita C, fie copilul se îmbolnăvește mai târziu în viață și afecțiunea este detectată.

În urma unei serii de progrese științifice din ultimele două decenii, hepatita C poate fi acum vindecată relativ rapid. Dar, chiar și odată cu apariția unor medicamente eficiente, tratamentul s-a dovedit a fi mult prea costisitor pentru mulți pacienți din întreaga lume.

După ce NHS England a ajuns la un acord cu producătorii unei noi clase de medicamente, a reușit să lanseze primul program din lume de identificare și tratare a tuturor persoanelor cu hepatită C.

De la lansarea serviciului, a fost formată o echipă națională de tratament a NHS pentru a depista copiii din Anglia, lucrând cu serviciile de sănătate locale, organizațiile de caritate și medicii de familie. Odată identificați, copiii primesc tratament la nivel local și sunt tratați în termen de patru săptămâni.

Copiii cu acest virus sunt infectați de obicei prin intermediul mamei lor în timpul nașterii. Anterior, copiii bolnavi erau lăsați să se confrunte cu boala pe măsură ce creșteau, iar unii dintre ei mureau de tineri.

Familiile afectate au salutat eforturile NHS de eradicare a bolii, afirmând că aceasta le va permite copiilor lor să trăiască „vieți normale și fericite”.

Tatăl unuia dintre cei 200 de copii a descris momentul „uimitor” și „emoționant” în care a aflat că fiica sa, Dominika, în vârstă de 10 ani, care a moștenit hepatita C de la mama sa, a fost vindecată.

„Nu ne-am dat seama că o avea la momentul respectiv, dar soția mea i-a transmis virusul fiicei mele când era însărcinată”, a declarat Darius Gmurkowski, din Coventry. Soția sa, Lucy, încă nu știe cum a contractat ea însăși hepatita C.

„Deși soția mea a fost tratată imediat, fiica mea era prea mică pentru a începe tratamentul. După ce am așteptat ca Dominika să fie suficient de mare, am primit în cele din urmă apelul pentru programarea ei atunci când programul s-a extins”.

Rachel Halford, director executiv al Hepatitis C Trust, a declarat că este încântată că atât de mulți copii cu hepatită C au fost depistați și vindecați.

„Cu cât virusul este tratat mai repede, cu atât mai puțin impact va avea asupra sănătății mentale a copilului și cu atât mai puține daune va provoca ficatului”, a spus ea. „Deși este rar ca copiii să fie expuși la hepatita C, ei se confruntă cu același risc ca orice adult dacă intră în contact cu sânge infectat.”

Nu toți copiii născuți de o mamă cu această boală o vor moșteni, a spus Halford, și există și alte modalități prin care oamenii se pot îmbolnăvi.

„O mică minoritate – aproximativ cinci din 100 de copii născuți de mame care au hepatita C – vor contracta infecția”, a spus ea. „De asemenea, copiii pot contracta hepatita C dacă intră în contact cu sânge infectat în alte moduri, de exemplu dacă primesc tratament medical într-o țară în care controlul infecțiilor este deficitar.”

Adesea, hepatita C nu prezintă simptome vizibile până când ficatul nu este afectat în mod semnificativ, ceea ce înseamnă că mulți oameni au infecția fără să-și dea seama.

Simptomele pot include o stare asemănătoare gripei, senzație de oboseală permanentă, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și senzație și stare de rău. „Dacă sunteți îngrijorat, cereți medicului dumneavoastră de familie un test de hepatită C”, a spus Halford.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. sper ca nu e un vaccin, ca se stie ca vaccinurie baga 5g, solzi, omoara lumea