G4Media.ro

Mara Calista, PNL: Legea anti-viol a primit raport favorabil în comisia juridică…

Sursa foto: Pexels

Mara Calista, PNL: Legea anti-viol a primit raport favorabil în comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Astăzi am reuşit şi am împins consimţământul la 16 ani, deci tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol

Deputata PNL Mara Calista a declarat miercuri că legea anti-viol a primit raport favorabil în comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi au reuşit să împingă consimţământul la 16 ani, deci tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol. Ea a precizat că speră ca săptămâna viitoare să se dea votul în plen, Camera Deputaţilor fiind for decizional, relatează news.ro

Mara Calista a precizat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că legea anti-viol a fost pe ordinea de zi a comisiei juridice, astăzi.

”Am avut-o astăzi în comisia juridică, din nou a plecat raportul către plen, sper că am găsit toată deschiderea şi dorinţa pentru a trece. Proiectul a trecut cu două abţineri, în rest voturile au fost favorabile, sper ca săptămîna viitoare să avem pe ordinea de zi acest proiect de lege, suntem camera decizională”, a spus Calista.

Ea a precizat despre tergiversarea adoptării proiectului timp de un an de zile, în Camera Deputaţilor, că au existat mai multe argumente şi disensiuni în ceea ce priveşte vârsta de 14 sau 16 ani pentru consimţământ.

”Astăzi am reuşit şi am împins consimţământul la 16 ani, deci tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol. Au existat argumente pe partea culturală, că aşa îşi căsătoresc fiicele, fiii, argument care astăzi nu a mai contat pentru că votul a fost covârşitor”, a explicat deputata PNL.

Mara Calista a menţionat că a existat o implicare mare a societăţii civile, iar amendamentele propuse de aceasta, în mare parte au fost adoptate.

Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual si de a incrimina distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infractiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante si pedepse proporţionale.

De asemenea, prin iniţiativa legislativă, autorii au inclus un nou criteriu al vulnerabilităţii minorului victima – situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

Propunerea de lege a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. nu zice duamna si de piedicile puse pana aici de colegii ei, mari iubitori de prospaturi?! mi-ar fii si sila in locul ei!

 2. ” am împins consimţământul la 16 ani”

 3. sti tare!!!!. Dupa un 1 an!!!!! Ai impins legea? sau consimtamantul?”Astăzi am reuşit şi am împins consimţământul la 16 ani”/

 4. Puteti sa impingeti si la 90 ani limita…judecatorii au grija oricum sa-i faca scapati pe „pofticiosi”…, le gasesc ei mii de scuze pentru deranj…

 5. k era un comentariu despre pensionari care sunt violati in buget dar se pare ca nu place botului de coret
  politicallu correct. vkin monkey

 6. ewdactoa e iar idioata!!!!! pun pariu ca asta e bun

 7. esti tare!!!!. Dupa un 1 an!!!!! Ai impins legea? sau consimtamantul?”Astăzi am reuşit şi am împins consimţământul la 16 ani”/

 8. opii romi sunt discriminati? Poate ca sefii lor ar putea sa bage bani sa isi ridice toti copii si nunumai cei din familie, sa faca scola. „situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale”

 9. de ce limita de varsta si nu declaratii anaf? Mai putin de cele 2 milioane angajati la
  stat, 2% mici meseriasi, 1% profesii liberale, toti romanii se incadreaza.Numai angajatii. Pensionarii sunt primii care sunt pasibili de viol. Si este VIOL. La 1200 pensie. te progtameaza statul peste 6 luni la analize, analizele complete costantd pe la 200 euro la un laborator privat. Daca doamna deputata este de acord cu mine ar trebui sa intre la puscarie pentru viol, sau macar complicitate la viol. Xu agravante ca e un grupcare violeaza o tara si se simt indretptatiti pentru ca asta a votat tara VIOL COLECTIV. btw mai moare un ars in bucuresti pentru dreptul; la viata a fost VIOLAT. dupa COLECTIV. dna deputata ne mai VIOLEAZA si timpul sa citim ineptiile dictate de partidul pe care cu mandrie il sustine. Oare putem fi contamnati la VIOL faca ii ..m. si ii votam pe toti in asa fel incat sa vada ca nu mai putem fi VIOLATI? Si se vor anula voturile pana cand vom avea un premier scolit. un presedinte diplomat, parlamentari care angeajeaza studenti penru creier si nu pentru rudenie?

 10. de ce limita de varsta si nu declaratii anaf? Mai putin de cele 2 milioane angajati la
  stat, 2% mici meseriasi, 1% profesii liberale, toti romanii se incadreaza.Numai angajatii.
  Pensionarii sunt primii care sunt pasibili de viol. Si este VIOL. La 1200 pensie.

 11. te progtameaza statul peste 6 luni la analize, analizele complete costantd pe la 200 euro la un laborator privat.
  Daca doamna deputata este de acord cu mine ar trebui sa intre la puscarie pentru viol, sau macar complicitate la viol.
  Cu agravante ca e un grupcare violeaza o tara si se simt indretptatiti pentru ca asta a votat tara VIOL COLECTIV.

 12. btw mai moare un ars in bucuresti pentru dreptul; la viata a fost VIOLAT. dupa COLECTIV. dna deputata ne mai
  VIOLEAZA si timpul sa citim ineptiile dictate de partidul pe care cu mandrie il sustine. Oare putem fi contamnati la VIOL
  faca ii ..m. si ii votam pe toti in asa fel incat sa vada ca nu mai putem fi VIOLATI? Si se vor anula voturile pana cand
  vom avea un premier scolit. un presedinte diplomat, parlamentari care angeajeaza studenti penru creier si nu pentru rudenie?

 13. poate fa faceti un bot corect de cenzurare

 14. Orice agresiune sexuală este condamnabilă, iar cele asupra minorilor sunt odioase, cred eu. Dar…

  Nu înțeleg ce se întâmpla dacă doi adolescenți de 16 ani fără câteva luni se îndrăgostesc și vor sa aibă relații sexuale. Dacă se afla, vor fi amândoi condamnați la închisoare? Iar părinții celui in casa căruia s-a petrecut actul sexual vor fi condamnați și ei pentru favorizare?!

  Sigur aceasta nu este o situație întâlnită mai des in Iran, ori in state fundamentalist islamice?!

  Repet, orice act de agresiune sexuală este condamnabil.