G4Media.ro

„Make It 16”: Curtea Supremă din Noua Zeelandă a stabilit că vârsta…

sursa foto: Twitter/ Green Party NZ

„Make It 16”: Curtea Supremă din Noua Zeelandă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Curtea Supremă din Noua Zeelandă a hotărât, luni, că actuala vârstă minimă pentru vot, 18 ani, este discriminatorie, forţând parlamentul să discute dacă aceasta ar trebui să fie redusă, relatează Reuters, citată de News.ro.

Cazul este judecat de instanţele din Noua Zeelandă din 2020 şi a fost iniţiat de grupul Make It 16, care vrea ca vârsta minimă pentru a avea drept de vot să fie 16 ani.

Curtea Supremă a constatat că actuala vârstă minimă, de 18 ani, nu este în conformitate cu Declaraţia Drepturilor, care prevede că oamenii au dreptul de a nu fi discriminaţi pe motiv de vârstă atunci când ajung la 16 ani.

Ca urmare a hotărârii Curţii Supreme, subiectul trebuie să fie dezbătut în parlament şi analizat de o comisie parlamentară. Însă parlamentul nu este forţat să schimbe vârsta minimă de vot.

“Este un moment istoric. Guvernul şi Parlamentul nu pot ignora un astfel de mesaj. Trebuie să ne lase să votăm”, a declarat Caaeden Tipler, unul dintre conducătorii Make It 16.

Grupul a precizat pe site-ul său că nu există o justificare suficientă pentru a-i împiedica pe tinerii de 16 ani să voteze, în contextul în care la acea vârstă ei au dreptul să obţină un permis de conducere, să muncească full time şi plătesc impozite.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Ce tampenie
  Varsta trebuie stabilita pe baza stiintifice, biologice, nu de imagine, discriminare, astea sunt pt alte situatii (ex sa nu angajezi un batran la un job, sex, culoare etc)
  De ex fetele pot fi mai mature la 16, dar baietii?

  • Eu nu m-as lega de varsta, m-as lega de abilitati. Sa votezi la orice varsta, pe orice subiect, dar alaturi un chestionar care sa verifice ca stii despre ce e vorba.

 2. bine ca voteaza toti decrepitii dementi dintre care unii nici nu mai au de trait 4 ani pana la urmatorul vot

 3. Mai stiu eu partid care militeaza pentru scaderea varstei pentru vot, ca… deh, poate asa mai castiga ceva procente si face pragul de 5%.

  Bine, pe nimeni nu cred ca intereseaza stiriea asta, poate doar pe aia din partiduletul ala si baietii lor de casa care-i promoveaza.

 4. Pai si numai la vot sunt discriminati?
  Ia sa ne gandim noi unde mai mai sunt interdictii de-astea cu „de la varsta de…”
  Curaj copii!