G4Media.ro

Majorarea impozitului pe clădiri, amânată pentru 1 ianuarie 2025, a decis Comisia…

Sursa foto: Pexels / Photomix Company

Majorarea impozitului pe clădiri, amânată pentru 1 ianuarie 2025, a decis Comisia de buget a Camerei Deputaților

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale, relatează Agerpres.

Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit marţi raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei, înregistrându-se 20 voturi pentru şi 5 împotrivă.

La propunerea PSD şi PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma iniţială a Ordonanţei care prevede că impozitul locuinţelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială.

În plus, deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia aceste prevederi referitoare la impozitele pe clădiri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, în loc de 2023.

Totodată, comisia a decis şi ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare cum este prevăzut în Ordonanţă, amendamentul de eliminare a acestei prevederi, aparţinând mai multor deputaţi PNL, printre care Raluca Turcan, Robert Sighiartău, precum a unor deputaţi USR, fiind respins de comisie.

Comisia de buget a mai stabilit, prin adoptarea unui amendament al deputatului liberal Bogdan Huţucă, ca în 2023 consultanţii fiscali să beneficieze de regimul microîntreprinderilor.

O altă modificare a Ordonanţei aprobată de comisia de buget se referă la schimbarea taxării jocurilor de noroc.

Potrivit modificărilor adoptate la articolul 110 din Codul Fiscal, „impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”.

Nu sunt impozabile „veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 1.000 lei, inclusiv realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit”.

„Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obţinut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depăşeşte plafonul neimpozabil de 1.000 lei, inclusiv impozitarea se efectuează distinct faţă de veniturile obţinute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc”, au mai stabilit deputaţii din comisie.

Comisia a aprobat şi un alt amendament care prevede că „în cazul dividendelor distribuite în baza situaţiei financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2022, aprobate potrivit legii”.

Senatul a adoptat în 12 octombrie, în calitate de primă Cameră sesizată, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, modificând prevederile privind calculul impozitului pe clădiri astfel încât grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%.

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. PSD, PNL si UDMR nu vor sa sperie „vanatul” (electoratul) pana in 2024, cand sunt 4 randuri de alegeri pe care vor sa le castige ca sa guverneze si sa fure impreuna in continuare.
    Dupa 2025 vor urma dezastrul si jaful pentru romanii cinstiti si boieria pentru guvernanti: se liberalizeaza preturile la electricitate si gaze, se maresc taxele si impozitele locale etc.
    Turmele de lacuste si politruci angajate in ultimul an si pensionarii speciali au nevoie de cat mai multi bani nemunciti…

  2. ATI PRINS-O NEPREGATITA PE mama LUI oprisan ?

  3. Ghici de ce? Că le pasa de noi? Pentru că așa au lăsat mereu bombe amorsate pentru guvernanții care vor prelua epava numita Romania. Ciclul continua: pensionarii, câți vor mai rămâne, vor urla că măcar pesedistii le-au dat cate ceva.

  4. Ei …ce băieți buni,mai așteaptă doi ani cu ochii pe banii tocmai buni de furat,de tocat cu firmele lor,de risipit pe excursii ,moaște și câte și mai câte .